1 Φεβρουαρίου, 2020

Το ήξερες πως τα περισσότερα ζώα δεν έχουν γιαγιά εκτός από τους ελέφαντες;

Για τους ανθρώπους η ύπαρξη της γιαγιάς είναι σημαντική καθώς παίζει καταλυτικό ρόλο στο μεγάλωμα ενός παιδιού καθώς και στη δομή του οικογενειακού ιστού. Όμως, στο ζωικό βασίλειο η μητέρα της μαμάς/μπαμπά ενός ζώου δεν παίζει ρόλο στην ανατροφή της νέας γενιάς καθώς οι οικογενειακοί δεσμοί δεν είναι τόσο ισχυροί.

Πάνω από 40 χρόνια, ο καθηγητής Phyllis Lee συλλέγει δεδομένα σχετικά με 800 διαφορετικούς ελέφαντες στο εθνικό πάρκο Amboseli στην Κένυα (θυμηθείτε ότι αυτά τα ζώα μπορούν να ζήσουν όσο και ένας άνθρωπος). Ανακάλυψε ότι η επιβίωση ενός μωρού εξαρτάται από την παρουσία της γιαγιάς του.

Οι ελέφαντες ζουν σε μεγάλες οικογένειες που απαρτίζονται από μέλη με διάφορες ηλικίες.

Τι είναι αυτό που κάνει την γιαγιά ενός ελέφαντα τόσο σημαντική;

Το μεγαλύτερο σε ηλικία θηλυκό θεωρείται πάντα η κεφαλή της οικογένειας μεταξύ των ελεφάντων. Αυτή οδηγεί το κοπάδι σε νερό και τροφή και φροντίζει τα μέλη της οικογένειάς της όταν συναντήσουν άλλη οικογένεια.

Οι ελέφαντες γεννούν πιο συχνά όταν υπάρχει μια γιαγιά στην οικογένεια. Είναι η γιαγιά ιδίως που προστατεύει το μωρό ελέφαντα, προσέχοντας το και απομακρύνοντας τυχόν εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν στο δρόμο του.

Οι ηλικιωμένοι θηλυκοί ελέφαντες δεν ανταγωνίζονται με τους άλλους για την τροφή όπως συχνά συμβαίνει με τα άλλα ζώα, και αφήνουν τα μικρά να φάνε πρώτα.

Ο καθηγητής Lee λέει ότι οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά ευφυή ζώα και απαιτούνται πολλά χρόνια μελέτης για να τους κατανοήσουμε πλήρως.

Έτσι, εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε μια γιαγιά, να θυμάστε ότι έχετε πολύ περισσότερα κοινά με ελέφαντες από ό, τι μπορεί να έχετε σκεφτεί αρχικά.

 

Κοινοποίηση:
Tags: