5 Σεπτεμβρίου, 2016

Τι συμβαίνει με τον πληθυσμό των Πάντα στην Κίνα; Τι λένε τα νέα στοιχεία;

Δεκαετίες τώρα δίνεται ένας αγώνας για την προστασία των πάντα στην Κίνα. Από τις σημαντικότερες προσπάθειες είναι και η αναδάσωση των δασών μπαμπού τα οποία παρέχουν τροφή και καταφύγιο στις αρκούδες. Ποια είναι όμως τα αποτελέσματα; Τι έδειξε η τελευταία έρευνα;

Το ζήτημα της διάσωσης του πληθυσμού των πάντα έχει υπάρξει μείζων στον κύκλο των ζωόφιλων και των επιστημόνων. Νεά έρευνα έφερε ελπίδα και σημαντικά θετικά αποτελέσματα που δικαιώνουν την προσπάθεια μεγάλης μερίδας ανθρώπων στην Κίνα.

Συγκεκριμένα την Κυριακή ο πληθυσμός των πάντα από “απειλούμενος” πέρασε στην κατηγορία των “ευάλωτων” πληθυσμών. Μια πάρα πολύ σημαντική πρόοδος για τα Πάντα στην Κίνα.

3

Ο πληθυσμός έχει δείξει σημαντική ανάκαμψη. Η πρόοδος για τον πληθυσμό του γιγάντιου πάντα (Ailuropoda melanoleuca) ανακοινώθηκε από την  International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List, που πραγματοποιεί την πιο ολοκληρωμένη απογραφή φυτών και ζώων στον κόσμο.

Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι καταμετρούνται 1864 γιγάντια ενήλικα πάντα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς αριθμούς, υπολογίζοντας και τα νεογέννητα φτάνουμε περίπου στα 2060 πάντα, σύμφωνα με την IUCN. Αυτός είναι ο αριθμός των πάντα που ζουν σήμερα.

Η προσπάθεια της Κινεζικής κυβέρνησης να συμβάλει στην προστασία του συμβόλου της χώρας, σημαίνει επίσης την προστασία και την  αναδάσωση των δασών μπαμπού που παρέχουν τροφή και καταφύγιο στα αξιολάτρευτα γιγάντια αρκουδάκια.

2

Η πρόοδος βεβαίως δεν έγινε από τη μία μέρα στην άλλη. Προήλθε από την χρόνια και σκληρή δουλειά όσων συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ακόμα και αν τα νέα είναι καλά, μπορεί να διαρκέσουν λίγο, αν η προσπάθεια δεν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μέσα στα επόμενα 80 χρόνια προβλέπεται να εξαφανιστεί περισσότερο από το ένα τρίτο των δασών μπαμπού. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός των πάντα θα υποστεί και πάλι μείωση και τυχόν πρόοδος που πραγματοποιείται σήμερα, μπορεί να αντιστραφεί.

5

Ωστόσο, οι επιστημονική κοινότητα το γιορτάζει, αν και συγκρατημένα, καθώς δεν ήταν κάτι που περίμεναν να συμβεί. Είναι ένα βήμα θετικό το οποίο όμως πρέπει να υποστηριχτεί με κάθε δυνατό τρόπο!

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Πηγή: Yahoo News

Κοινοποίηση:
Tags: