31 Ιουλίου, 2020

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε σκυλάκι

Αν ζηλεύετε όταν βλέπετε άλλους να πάνε βόλτα τα σκυλάκια τους και θέλετε να αποκτήσετε και εσείς το δικό σας, κάντε το.

Μόνο που πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι πως μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο ρόλο που θα αναλάβετε και το κατοικίδιο σας δεν θα καταλήξει να περιπλανιέται αδέσποτο. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκυλιών και γατιών βρίσκεται στο δρόμο γιατί κάποιοι, παρορμητικά αποφασίζουν πως είναι πολύ ωραίο να έχεις ένα κατοικίδιο, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν ότι παράλληλα είναι και μια μεγάλη ευθύνη.

Αφού το αποφασίσεις, δεν χρειάζεται να αγοράσεις το σκυλάκι σου. Υπάρχουν πολλά καταφύγια ζώων που φιλοξενούν πολλά σκυλάκια, πολλά εξ αυτών και ράτσας, αν δεν θέλετε ημίαιμο. Επιπλέον θα είναι στειρωμένο, εμβολιασμένο και θα γνωρίσεις ανθρώπους που θα σου πουν και πώς να το φροντίσεις και να σου λύσει όποια έχεις σχετικά με το σκυλάκι σου, οποιαδήποτε στιγμή. Είναι σίγουρο πως αν έχεις αποφασίσει να υιοθετήσεις σκυλάκι και επισκεφτείς ένα καταφύγιο, σίγουρα θα «ερωτευτείς» κάποια φατσούλα εκεί.

Το σκυλάκι δεν είναι παιχνίδι. Είναι το καινούργιο μέλος της οικογένειας σου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα μέλη της οικογένειας σας. Σίγουρα θα σας κάνει πιο υπεύθυνους και κυρίως τα μικρά παιδιά. Έχοντας έναν σκύλο στην οικογένεια μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα και υπομονετικά. Ο τρόπος είναι εύκολος, απλά τους αναθέτετε κάποιες δουλειές στον τομέα της περιποίησης του σκύλου. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ως ο γονιός, ότι θα είστε ο πρώτος που θα πρέπει να φροντίζει το σκυλάκι. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια αλλεργία.

Αν πάρετε ένα μικρό σκυλάκι θα μεγαλώσετε μαζί του και δεν θα είναι λίγες οι φορές μέχρι να εγκλιματιστεί στο νέο του σπίτι που θα δοκιμάσει τα όρια της υπομονή σας. Ανεξάρτητα απ’ το αν πάρετε κουτάβι ή μεγαλύτερο ηλικιακά σκύλο, θα πρέπει να περιμένετε ότι θα υπάρχουν κάποιες ζημιές που θα κάνει στο σπίτι και στα προσωπικά σας αντικείμενα. Ειδικά αν το σκυλί δεν έχει εκπαιδευτεί. Θα χρειαστεί να αφιερώσετε  χρόνο στην εκπαίδευση του κουταβιού σας και να είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε τις ζημιές που θα κάνει τις πρώτες μέρες που θα μπει στον καινούργιο του σπίτι.

Το να ζείτε όμως με έναν σκύλο έχει επίσης κάποιο κόστος. Το φαγητό, η εκπαίδευση, τα παιχνίδια, τα δωράκια, ο κτηνίατρος έχουν κάποιο κόστος. Μην το αψηφήσετε. Αν η οικονομική σας κατάσταση ήδη είναι κάπως σφιγμένη, τότε σίγουρα δεν είναι καιρός για να υιοθετήσετε ένα σκύλο.

Εκτός από το οικονομικό θα πρέπει να σκεφτείτε και την κατάσταση της ζωής σας. Πολλοί ενοικιαστές δεν επιτρέπουν σκύλους στο σπίτι, και αν το επιτρέπουν τότε ίσως έχουν κάποιο όριο στο μέγεθος του σκύλου. Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σας το επιτρέπει ή αν έχετε δικό σας σπίτι, ο σκύλος χρειάζεται αυλή. Στην αυλή ο σκύλος θα βγει να παίξει και να κάνει τις ανάγκες του. Βέβαια αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που σε καθημερινή βάση το πηγαίνετε βόλτες.

Αν τα έχετε σκεφτεί όλα αυτά και θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε ένα σκυλάκι στη ζωή σας, το σίγουρο είναι πως θα πάρετε πολύ περισσότερα από αυτά που θα δώσετε. Ανιδιοτελή αγάπη, ενδιαφέρον και ένα πιστό φίλο που δεν θα σας εγκαταλείψει ποτέ.

 

Κοινοποίηση:
Tags: