13 Ιουλίου, 2020

Τι να μην δώσετε στη γάτα σας να φάει

Σίγουρα όταν τρώτε, η γατούλα σας διεκδικεί κάτι από το πιάτο σας. Και σίγουρα είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο ικετευτικό της βλέμμα και στο επίμονο νιαούρισμα.

Την επόμενη φορά όμως που θα συμβεί αυτό, αναρωτηθείτε μήπως το φαγητό σας δεν είναι κατάλληλο για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Υπάρχει μια κατηγορία τροφίμων που δεν περνάει καν από το μυαλό σας ότι μπορεί να βλάψει το γατάκι σας.

Δείτε κάποιες από αυτές τις τροφές:

Τα γαλακτοκομικά για παράδειγμα. Όσο εντύπωση κι αν σας κάνει οι  περισσότερες γάτες αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη όταν ενηλικιωθούν. Για αυτό, η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, διάρροια και αφυδάτωση.

Ο τόνος σε μεγάλη ποσότητα, εκτός του ότι δεν προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η γάτα σας, περιέχει υδράργυρο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δηλητηρίαση στο κατοικίδιο σας.

Τώρα αν η γατούλα σας «ζητιανεύει» τη μπριζόλα που τρώτε μη μπείτε στη διαδικασία να της δώσετε το λίπος της μερίδας σας. Μπορεί να της προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι, εμετό και διάρροια. Τα κόκκαλα, μαγειρεμένα ή ωμά είναι επικίνδυνα, αφού μπορεί να τα φάει και να πνιγεί ή να σπάσουν και να της τραυματίσουν τον οισοφάγο και γενικά το γαστεροεντερικό σύστημα.

Εννοείται πως δεν δίνουμε στη γάτα μας ωμό κρέας και ψάρι. Μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης, ένα ένζυμο στα ωμά ψάρια μπορεί να καταστρέψει τη θυαμίνη, που είναι βασική βιταμίνη για τη γάτα σου. Η απώλειά της μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.

Σίγουρα δεν θα δώσετε ποτέ καφέ ή αλκοόλ στη γάτα σας. Επειδή όπως είναι περίεργα πλάσματα και δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν από το ποτήρι σας, αν μείνει αφύλακτο, να ξέρετε ότι αρκούν, περίπου 2 κουταλιές ουίσκι για να προκαλέσουν ακόμα και κώμα σε μία γάτα 3 κιλών. Όσο για τον καφέ, λειτουργεί ως διουρητικό στη γάτα σου και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νευρικότητα, ταχυπαλμία και τρέμουλο.

Αν στη γατούλα σας αρέσουν τα φρούτα, αποφύγετε οπωσδήποτε να φάει αβοκάντο, καθώς περιέχει μία ουσία, το Persin, που είναι τοξική για τις γάτες και γενικά για τα ζώα. Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά και αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και υγρό γύρω από την καρδιά.

Τα σταφύλια και οι σταφίδες πάλι, μπορεί να αποβούν μοιραίο σνακ για τη γάτα σου, αφού ενδέχεται να προκαλέσουν αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια. Τα πρώτα συμπτώματα είναι εμετοί και υπερδραστηριότητα, ενώ στη συνέχεια μπορεί να εμφανίσει διάρροια, έλλειψη όρεξης, αδυναμία, λήθαργο και πόνο στην κοιλιά.

Κάποιες από αυτές τις τροφές μπορεί να μην τις δοκιμάσει ποτέ. Από την άλλη πάλι, καλό είναι να έχουμε το νου μας. Με τις γάτες ποτέ δεν ξέρεις…

 

Κοινοποίηση:
Tags: