26 Φεβρουαρίου, 2020

Τι λένε έρευνες για τα ζώα που εκτρέφονται σε παράνομα εκτροφεία και puppy mills

Πήρατε τη μεγάλη απόφαση να υιοθετήστε ένα σκυλάκι αλλά δεν θέλετε να είναι αδέσποτο ή από καταφύγιο φιλοζωικής. Οπότε ψάχνετε στο διαδίκτυο ή πηγαίνετε σε ένα pet shop ή κάποιος σας παραπέμπει σε γνωστό του πουλάει. Βρίσκετε αυτό που σας αρέσει, τη ράτσα που θέλετε και το φέρνετε χαρούμενοι σπίτι. Έχετε αλήθεια σκεφτεί από πού προέρχεται αυτό το μικρό πανέμορφο ζωάκι; Πού γεννήθηκε; Από ποιους γονείς; Και πώς ζούνε οι γονείς του στα εκτροφεία; Σε τι συνθήκες γεννούν συνέχεια μικρά; Τι γίνονται όταν δεν μπορούν άλλο να γεννήσουν; Πώς ζούνε αυτά τα μικρά πριν και αν αγοραστούν; Αν δεν αγοραστούν;

Μια από τις πιο κερδοφόρες business, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που επικρατεί, με απίστευτα κέρδη που ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε, είναι η πώληση ζώων που προέρχονται από εκτροφεία ή puppy mills, όπως ονομάζονται. Λέγεται ότι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία πάνω από 8,5 εκατομμύρια σκυλιά εκτρέφονται σε αυτά, με τον ετήσιο αριθμό των πωλήσεων να αγγίζει τα 2 εκατομμύρια στη χώρα.

Σύμφωνα όμως με τη φιλοζωική οργάνωση που δρα στη Βρετανία από το 1860 “Battersea Dogs and Cats Home” μόνο το 12% από αυτά έχουν εκτραφεί σύμφωνα με τη νομοθεσία. Τι σημαίνει αυτό; Το υπόλοιπό 88% των ζώων αυτών γεννιούνται και μεγαλώνουν σε παράνομα εκτροφεία κάτω από συνθήκες που συχνά αγγίζουν τα όρια της κακοποίησης. Που σίγουρα ελάχιστοι από εμάς έχουμε φανταστεί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παράνομων αυτών πωλήσεων διακινείται μέσω διαδικτύου. Τα κέρδη είναι τεράστια, αφορολόγητα (το λεγόμενο μαύρο χρήμα) ενώ οι αστυνομικές αρχές αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να εντοπίσουν τους διακινητές γιατί αφενός μεν είναι καλά δικτυωμένοι και αφετέρου αλλάζουν συνέχεια τα στοιχεία τους.

Την ώρα που οι δρόμοι και τα καταφύγια συνεχώς “γεμίζουν¨με αδέσποτα που ψάχνουν απελπισμένα μια δεύτερη ευκαιρία, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν ένα ρατσάτο, όπως λέγεται, το οποίο και καλά έχει την πιστοποίηση του εκτροφέα. Του εκτροφέα; Εδώ αρχίζει όλο το θέμα.

Τι σημαίνει παράνομο εκτροφείο

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, την Ιταλία και από το Πανεπιστήμιο του Newcastle τα ζώα αυτά όχι μόνο δεν υπερτερούν των άλλων αλλά και σε πολλές περιπτώσεις φέρονται τελείως διαφορετικά, από ό,τι νομίζει αυτός που τα αγόρασε. Η συμπεριφορά τους συχνά είναι:

-επιθετικά προς τους ιδιοκτήτες τους αλλά και τους άγνωστους

-Φοβούνται τα άλλα σκυλιά

-Υποφέρουν από το άγχος αποχωρισμού

-Δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση που σημαίνει απλά πράγματα όπως βόλτα με λουρί, τουαλέτα και άλλα.

-Λόγω στρες και κακών συνθηκών διαβίωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στο μέλλον και συχνά έχουν μικρή ζωή.

-Πολλά δε από αυτά είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν

Οι λόγοι είναι πολλοί: Τα ζώα αυτά γεννιούνται και μέχρι να πωληθούν δεν ασχολείται κανείς μαζί τους. Αποχωρίζονται αμέσως τη μητέρα τους, η οποία ετοιμάζεται για τα επόμενα και πετιούνται σε ένα κλουβί. Δεν κάνουν παρέα με άλλα ζωάκια, δεν έχουν αγκαλιαστεί και χαϊδευτεί ποτέ, δεν έχουν πάει βόλτα να περπατήσουν. Μερικά δεν ξέρουν να περπατάνε. Κλεισμένα και φοβισμένα στο άθλιο κλουβί ή δεμένα σε σκοτεινούς χώρους, συχνά με τις ακαθαρσίες τους, δεν ασχολείται κανείς μαζί τους. Με άλλα λόγια οι πρώτες μέρες της ζωής τους είναι χειρότερες.

Μια έρευνα που παρουσιάστηκε το 2016 στον οργανισμό British Society of Animals Science έδειξε ότι τα ζώα αυτά των παράνομων εκτροφείων δεν υπερτερούν από τα αδέσποτα σχεδόν σε τίποτα. Όταν όμως κάποιος θέλει να αγοράσει, μια από τις συμβουλές που δίνει o οργανισμός RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals), στους υποψήφιους γονείς είναι να πάνε να δουν τη μητέρα του κουταβιού, τις συνθήκες, να μιλήσουν με τον εκτροφέα. Σε πολλά νόμιμα εκτροφεία αυτό συμβαίνει. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως ξέρουμε, αυτό δεν γίνεται. Στο διαδίκτυο δε τα πράγματα είναι χειρότερα.

Σύμφωνα με τους αριθμούς μόνο το 23% των αγοραστών τσεκάρουν τον εκτροφέα και το εκτροφείο πριν αγοράσουν, πηγαίνοντας οι ίδιοι εκεί. Και φυσικά οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν πάρει ζώο από νόμιμο εκτροφέα δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με αυτό.

Η κοινωνικοποίηση ενός ζώου γίνεται όταν αυτό είναι μεταξύ τριών και 12 εβδομάδων. Τότε είναι που τα κουταβάκια μαθαίνουν τον κόσμο, έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους αλλά και τα άλλα ζώα. Δυστυχώς στα αμέτρητα εκτροφεία που υπάρχουν αυτό δεν γίνεται. Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος και πάνω από όλα η διάθεση για κάτι τέτοιο.

Αυτά για τη συμπεριφορά και την κοινωνικοποίηση, δυο θέματα βασικά και σημαντικά.

Και ερχόμαστε σε ένα άλλο ζήτημα. Τις συνθήκες που γεννιούνται, ζουν και αναπαράγουν τα ζώα στα παράνομα εκτροφεία, τα puppy mills. Τους φριχτούς χώρους που ζουν και άλλα πολλά που ο καθένας μπορεί να φανταστεί. Για τον πωλητή τα ζώα αυτά είναι αντικείμενο. Ο σκοπός του είναι μόνο να πουλήσει. Αν είχε κάποιος τη δυνατότητα να βρεθεί εκεί, σίγουρα δεν θα αγόραζε ζώο.

Έχετε σκεφτεί ότι υπάρχουν ζώα για να γεννούν και μόνο; Κλεισμένα σε κλουβιά ή άλλους χώρους χωρίς να κάνουν τίποτα παρά να γεννούν; Συνέχεια και συνέχεια; Έχετε αναρωτηθεί πώς εξελίσσεται η υγεία αυτών των ζώων που είναι αναπαραγωγικές μηχανές; Και τι γίνονται όταν πια παύουν να μπορούν να το κάνουν; Πώς διακινούνται από τα εκτροφεία στις διάφορες χώρες; Αφιερώστε λίγο χρόνο και αναζητήστε πληροφορίες. Θα δείτε και θα μάθετε τη σκληρή και απίστευτη αλήθεια πίσω από τα παράνομα εκτροφεία.

Αν υπάρχουν τέτοια στην Ελλάδα; Αμέτρητα. Δίπλα μας και δεν τα ξέρουμε. Ή τα ξέρουμε.

Δυστυχώς λόγω της απίστευτης ανοργανωσιάς τους ελληνικού κράτους ,αν γίνει μια καταγγελία για παράνομο εκτροφείο και αποδειχτεί στο δικαστήριο, θα πρέπει αυτός που το κατήγγειλε να αναλάβει και τα ζώα. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ναι, αφαιρείς τα ζώα από τον παράνομο εκτροφέα. Πού τα πηγαίνεις μετά; Δεν είναι λίγες οι φορές που φιλοζωικές έχουν βρεθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση. Και δεν μιλάμε για 2-3 σκυλάκια. Τα καταφύγια είναι γεμάτα και χώρος δεν υπάρχει. Στο δρόμο φυσικά απαγορεύεται να αφεθούν, οπότε τι γίνεται; Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι αυτοί που παρανομούν δρουν ανεξέλεγκτα.

Υιοθετώ δεν αγοράζω

Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να μην πάρει ένα ζώο που θέλει. Αν όμως αποφασίσει να αγοράσει, ας πάει κάπου που θα δει πώς είναι η κατάσταση στο μέρος που έχει γεννηθεί το ζωάκι αυτό. Να το ψάξει πολύ και να ρωτήσει. Να μην το αγοράσει στα τυφλά. Σε καμιά περίπτωση από το διαδίκτυο.

Ας σκεφτεί όμως πριν αγοράσει. Μια μόνο σκέψη και τίποτα άλλο, για τη δική μας κατάσταση στην Ελλάδα. Χιλιάδες ζώα γεννιούνται στους δρόμους. Αρρωσταίνουν χωρίς να υπάρχει κάποιος να τα βοηθήσει. Χτυπιούνται από αυτοκίνητο. Κακοποιούνται από ανθρώπους. Αμέτρητα ζώα βρίσκονται μέσα σε μικρά κλουβιά ενός καταφυγίου. Μια βόλτα στο καταφύγιο μια φιλοζωικής θα σας ραγίσει την καρδιά. Σας βλέπουν πίσω από τα κάγκελα του κλουβιού και φωνάζουν από τη χαρά για μία αγκαλιά, ένα χάδι. Πολλά γερνούν σε κλουβί και πεθαίνουν εκεί.

Τα αδεσποτάκια έχουν απίστευτη ψυχή και γίνονται οι καλύτεροι φίλοι. Στα μάτια τους θα βλέπετε πάντα την ευγνωμοσύνη. Υιοθετώντας ένα αδέσποτο δεν σώζεις μόνο αυτό. Σώζεις και τα άλλα που θα γεννηθούν από αυτό στο δρόμο χωρίς καμιά ελπίδα. Και σώζεις και άλλα, από αυτά που θα γεννηθούν από παράνομη γέννα. Όσα πιο λίγα πουληθούν, τόσα περισσότερα θα σωθούν.

Ένα ρατσάτο ζώο δεν μας κάνει πιο μάγκες. Δεν μας ανεβάζει κοινωνικά. Δεν μας δείχνει πιο δυνατούς. Δυνατοί είμαστε όταν αποφασίζουμε να σώσουμε τη ζωή κάποιου από το δρόμο. Να βγάλουμε κάποιο από το κλουβί και να του δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Τότε είμαστε μάγκες. Είναι μεγάλο πράγμα η δεύτερη ευκαιρία. Για σκεφτείτε το.

Κοινοποίηση:
Tags: