6 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αμερικάνος σκηνοθέτης “ρίχνει φως” στα καταφύγια θανάτου και μας μιλάει αποκλειστικά! Τι μήνυμα στέλνει στους Έλληνες;

Ο Joel αποδεικνύει ότι η θέληση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο! Χαρίζει ελπίδα με τις πράξεις του, σώζει ζωές και αφυπνίζει με τα μηνύματα του. Μας μιλά για τη ζωή του, τα όνειρα του, τον αγώνα του και στέλνει ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες!

Αποκλειστική συνέντευξη στο www.mybestfriend.gr – All about Pets

Της Ευανθίας Πιτσόλου

Ο Αμερικάνος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και κινηματογραφιστής, μας μιλά για το πώς ξεκίνησε να σώσει μια ζωή και πως κατέληξε να αγωνίζεται για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνίας, στην οποία η αδικαιολόγητη ευθανασία των ζώων είναι νόμιμη.

Ο Joel Carpenter, ζει στην πολιτεία του Μέην στην Αμερική και είναι μόλις 24 ετών. Δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικός και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, ένας νέος άνθρωπος γεμάτος ευαισθησίες, που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Η ιστορία του γεμίζει ελπίδα και είναι παράδειγμα για όλους.

image6

Ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα, χωρίς χρήματα για την επιστροφή, με σκοπό να σώσει έναν σκύλο. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη γι’ αυτόν. Όταν έμαθε ότι ο σκύλος θα υποβαλόταν σε ευθανασία έτρεξε να τον σώσει. Η απόφαση του υπήρξε καθοριστική, τόσο για τη σωτηρία του τετράποδου πλέον συντρόφου του, όσο και για την ίδια του τη ζωή και τον αγώνα που ξεκίνησε μετά από αυτό.

– Η ιστορία σου ξεκίνησε όταν έμαθες για τη Sadie. Πέταξες σχεδόν 2χιλ. χιλιόμετρα, με ελάχιστα χρήματα, για να την υιοθετήσεις και να της σώσεις τη ζωή. Πως έμαθες γι’ αυτήν και τι σε έκανε να ταξιδέψεις για εκείνη ως τη Μινεσότα;

“Έμαθα για τη Sadie από ένα site υιοθεσιών, το Petfinder.com. Ήθελα να υιοθετήσω είτε ένα Χάσκι, είτε ένα Γερμανικό ποιμενικό ή Κόλεϊ. Η Sadie είναι μίξη και των τριών. Στο καταφύγιο ζώων θα της έκαναν ευθανασία, αν δεν βρισκόταν σύντομα ένα σπίτι για εκείνη. Οπότε, δεν το σκέφτηκα πολύ, απλά ταξίδεψα ως εκεί και την έσωσα.”

image7

Η πανέμορφη Sadie είναι πλέον αχώριστη με τον Joel. Είναι υγιέστατη και απολαμβάνει μαζί του αμέτρητες βόλτες στη φύση, καθώς πέρα από φιλόζωος είναι και φυσιολάτρης. Η κατάσταση την οποία αντιμετώπισε στο καταφύγιο, όπου την βρήκε τον ταρακούνησε. Δεν μπορούσε να φανταστεί τι μπορεί να συμβαίνει πραγματικά σε αυτά τα ζωά. Τις συνθήκες στις οποίες ζουν, μέσα στην αναμονή για ένα τέλος προδιαγεγραμμένο.

Ήταν η πρώτη φορά που είδε με τα ίδια του τα μάτια τι γινόταν μέσα στα καταφύγια “θανάτου”. Αν και γνώριζε, είχε ακούσει, είχε διαβάσει, τίποτα δεν συγκρινόταν με αυτό που βίωσε. Ένιωσε τον πόνο και την αγωνία αυτών των ζώων, που κλεισμένα μέσα στα κλουβιά περίμεναν κάποιον να τα σώσει από την ευθανασία. Η Sadie, ήταν τυχερή, όμως πολλά άλλα ζώα παραμένουν στα καταφύγια και η ζωή τους είναι ένας εφιάλτης με το χειρότερο τέλος.

– Η Sadie ήταν ο λόγος που σκέφτηκες να δημιουργήσεις αυτό το ντοκιμαντέρ για τα καταφύγια σκύλων που πραγματοποιούν ευθανασίες στην Αμερική;

“Η Sadie ήταν η αφορμή και η έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της ταινίας. Πριν την υιοθετήσω και τη σώσω δεν είχα καταλάβει τι ακριβώς γινόταν με την ευθανασία στην Αμερική. Έπρεπε να δω αυτά τα ζώα για να καταλάβω το πρόβλημα. Μέσα από αυτή την εμπειρία κατάλαβα πολλά και αποφάσισα ότι θέλω να μοιραστώ όσα βίωσα με τον υπόλοιπο κόσμο. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να κάνω τον κόσμο να συμμετάσχει σε όλο αυτό, είναι μέσω της ταινίας.”

13

Η ευαισθητοποίηση των ανθρωπών αποτέλεί πλέον πρωταρχικό μέλημα στον αγώνα του Joel. Ο ίδιος θέλει με την δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει σε αυτά τα ζώα και να υπάρξει κινητοποίηση για την προστασία τους. Μέσω της ενημέρωσης θα υπάρξει δράση και η κατ’ επέκταση θα ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις από τους φιλόζωους, αλλά και όσους πιστεύουν στη δικαιοσύνη και σε μια αξιοπρεπή ζωή για όλα τα πλάσματα αυτού του πλανήτη, ώστε οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν σε ουσιώδες αλλαγές των αντίστοιχων νομοθεσιών

Η διαδρομή που έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει ο Αμερικάνος ακτιβιστής είναι εμβληματική για τους λάτρεις της πεζοπορίας στην άγρια φύση. Δεν πρόκειται για κάποιο μονοπάτι μέσα σε ένα συνηθισμένο πάρκο. Πρόκειται για τα Απαλάχια όρη, μια διαδρομή περίπου 3.000 χιλιομέτρων, όπου ακόμα και οι κλιματικές συνθήκες ποικίλουν.

– Στο ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη διαδρομή. Επέλεξες την δύσβατη διαδρομή μέσα από τα Απαλάχια όρη, γιατί;

Λατρεύω την πεζοπορία και να βρίσκομαι στην ύπαιθρο. Πάντοτε ονειρευόμουν να διασχίσω τα Απαλάχια όρη, αλλά ποτέ δεν είχα το χρόνο. Είχα όμως συνέχεια μέσα στο μυαλό μου πως θα είμαι σε επαφή με τη φύση και πως θα κάνω ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Από τη στιγμή που έσωσα την Sadie, κατάλαβα ότι είχα την ευκαιρία να μιλήσω για κάτι σημαντικό. Οπότε, αποφάσισα να συνδυάσω τις δύο ιδέες, την επιθυμία για περιπέτεια και την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία των ζώων. Αυτό θα γίνει δημιουργώντας μια ταινία εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που θα παρακολουθήσει το ευρύ κοινό.”

12

Τα Απαλάχια όρη είναι μια διαδρομή που φέρνει τους ανθρώπους αντιμέτωπους με τις αντοχές τους. Βουνά, δύσβατα μονοπάτια και όλο το μεγαλείο της υπέροχης φύσης. Για να διασχίσεις μέχρι τέλους τα Απαλάχια όρη, πέρα από τη φυσική κατάσταση, χρειάζεσαι πραγματικά μεγάλη θέληση. Ο Joel θέλει να δείξει με αυτό τον τρόπο τη δύναμη που έχει ο άνθρωπος, όταν πραγματικά θέλει και αγωνίζεται για κάτι. Πρόκεται για ένα ταξίδι γεμάτο συμβολισμούς. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν οι δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η πίστη στη δύναμη της θέλησης και ο δεσμός ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Θα μαγνητοσκοπηθεί η σχέση ανθρώπου – ζώου – φύσης. Ο Joel και η Sadie θα δείξουν σε όλους τον δεσμό που μπορεί να δημιουργηθεί και τα οφέλη που αυτός έχει. Τη δύναμη του ανθρώπου όταν βοηθάει και αναλαμβάνει δράση υπέρ του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και των ζώων με τα οποία συμβιώνει.

– Συγκεκριμένα, ποιος είναι ο στόχος της ταινίας – ντοκιμαντέρ;

“Ο στόχος της ταινίας είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στο θέμα των καταφυγίων που πραγματοποιούν ευθανασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό, που θα διατεθεί για τα ζώα που χρειάζονται βοήθεια. Ελπίζω αυτή η ταινία να αφυπνίσει τον κόσμο και να αρχίσει να ασχολείται με τα δικαιώματα των ζώων.”

– Στις 25 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η διαδικασία συνεισφοράς για την ταινία. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα σου;

“Η ανταπόκριση ήταν αναπάντεχα θετική. Αρχικά, στόχος ήταν να κάνω την κοινότητα να εμπλακεί στο όλο εγχείρημα και να δω αν η ιδέα θα προχωρήσει. Τους τελευταίους μήνες εγώ και η ομάδα μου ενημερώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους, κάτι που από μόνο του είναι μια επιτυχία.”

image8

Η δύναμη της ενημέρωσης είναι αναπόφευκτα πολύ μεγάλη. Ο νεαρός ακτιβιστής μάχεται για την αλλαγή και πιστεύει ότι μέσα από την ευαισθητοποίση θα υπάρξει τόσο αφύπνιση, αλλά και δράση. Ο Joel, μέσα από την κουβέντα που κάναμε, έδειξε πόσο συνειδητοποιημένος είναι. Θέλει να αγωνιστεί για την αλλαγή. Πιστεύει ότι είναι υποχρέωση μας. Όμως η σκέψη του δεν σταματά εκεί. Συνεχίζει να προβληματίζεται και να αναζητά το νόημα και τον στόχο του, μέσα από κάθε πράξη.

– Σκεφτόμαστε θετικά, όμως σε περίπτωση που δεν καταφέρεις να μαζέψεις το απαραίτητο χρηματικό ποσό, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

“Η ομάδα μου και εγώ θα συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο σχετικά με τα καταφύγια θανάτου στην Αμερική. Το πρώτο βήμα σε κάθε αλλαγή είναι η ευαισθητοποίηση. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να μαζέψουμε τα χρήματα. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, ξέρουμε ότι μας υποστηρίζουν οι φίλοι μας, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων!”

– Το ταξίδι που έχεις επιλέξει να κάνεις, είναι επίσης και ένα ταξίδι αυτογνωσίας, τι κάνει έναν άνθρωπο να ξεκινήσει αυτή τη διαδρομή;

“Υποθέτω ότι μέρος αυτής της απόφασης είναι και η προσπάθεια να ανακαλύψω τον σκοπό της ζωής μου και πώς μπορώ να συμβάλω, ώστε να κάνω καλύτερο αυτό τον κόσμο. Εν μέρει θέλω να διασχίσω τα Απαλάχια όρη για να επανεξετάσω τις επιλογές που έχω κάνει μέχρι τώρα. Είναι δύσκολο να γνωρίσεις τον εαυτό σου όταν συνέχεια προσπαθείς να συγχρονιστείς με την ταχύτητα της κοινωνίας γύρω σου.”

image4

Το εγχείρημα του Joel είναι δύσκολο και θα συναντήσει εμπόδια, όμως αυτό δεν τον σταματά. Αν και γνωρίζει τις αντιξοότητες έχει πίστη και ελπίδα μέσα του. Μιλήσαμε για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, σχετικά με τις κακοποιήσεις των ζώων και τα αδέσποτα που είναι αμέτρητα σε όλη τη χώρα. Μας απάντησε χαρακτηριστικά ότι:

“Δυστυχώς, δεν αρκεί να μοιραζόμαστε ιστορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων. Να έρθετε σε επαφή με την κοινότητα σας και να γίνετε εθελοντές σε κάποιο τοπικό καταφύγιο ζώων. Αν έχετε τη δυνατότητα, να κάνετε μια δωρεά. Και να θυμάστε – κάθε ζωή μετράει.”

Στη χώρα μας η ευθανασία είναι παράνομη και ο ίδιος εύχεται να ίσχυε το ίδιο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δυστυχώς πραγματοποιούνται εκατομμύρια κάθε χρόνο μέσα στα καταφύγια “θανάτου” ζώων.

 – Ποιο είναι το μήνυμα που θα έστελνες στους Έλληνες;

“Το μήνυμα που στέλνω στους Έλληνες είναι το παρακάτω: Ο αγώνας για τα δικαιώματα των ζώων μπορεί να είναι δύσκολος, όμως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στις ζωές αθώων ζώων. Η ανθρωπότητα έχει αποδειχθεί ανεύθυνη και σκληρή. Έχει πέσει στους δικούς μας ώμους λοιπόν, να αλλάξουμε τον κόσμο.
Σε όσους αγωνίζονται ήδη, στέλνω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια σας. Κάνετε τον κόσμο καλύτερο.
Σας προσκαλώ να μας ακολουθήσετε σε αυτό το ταξίδι – δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτή την ταινία χωρίς τη βοήθεια σας!”

11

Ο Joel Carpenter, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα στέλνει τους “αγωνιστικούς” του χαιρετισμούς σε εκατοντάδες Έλληνες εθελοντές, που παλεύουν μόνοι τους ενάντια στην αδιαφορία. Τα λόγια και οι πράξεις του εμπνέουν και δίνουν δύναμη σε όλους όσους παλεύουν για την προστασία των ζώων και όχι μόνο. Αν πραγματικά το θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με ανθρωπιά, χρειάζεται όμως ομαδική δουλειά. Η αλλαγή θέλει χρόνο, όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο, αρκεί να το θέλουμε!

Σε ευχαριστούμε Joel!  Να ξέρεις ότι στα μοναχικά σου βήματα στα Απαλάχια όρη θα είμαστε κοντά σου και από εδώ με τον αγώνα μας, στηρίζουμε την προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο!

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.
Επισκεφθείτε το site: www.Together-We-Walk.com
Η σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/togetherwewalkfilm
Για οικονομική ενίσχυση: https://www.gofundme.com/togetherwewalk


Ευανθία Πιτσόλου

Συντάκτρια mybestfriend.gr

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr 

Κοινοποίηση:
Tags: