26 Ιουλίου, 2016

Στράτα- στρατούλα πάει βόλτα η γατούλα… Μάθε τη γάτα σου να βγαίνει βόλτα με λουρί!

Ίσως να μην σου είναι η πιο οικεία εικόνα, μια γάτα να παίρνει τον απογευματινό της περίπατο με λουράκι, να απολαμβάνει το πάρκο της γειτονιάς όπως ακριβώς θα έκανε ένας σκύλος, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να το σκεφτείς;

cat-harness-central-park-pups

Μπορεί η γενική αντίληψη να θεωρεί τις γάτες το ιδανικό κατοικίδιο για τους λάτρεις του «μέσα» που δεν θέλουν πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις και σε κάποιο βαθμό αυτό είναι αλήθεια. Όμως η γάτες είναι από τη φύση τους τα πιο «περίεργα» κατοικίδια (υπό κάθε έννοια!) και κατ’ επέκταση, η ζωή σε ένα διαμέρισμα μπορεί να ταιριάζει με τις ατελείωτες ώρες σιέστας, αλλά δεν τους προσφέρει τα απαραίτητα ερεθίσματα.

IMG_4682

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε συνηθίσει την εικόνα της οικιακής μας γάτας να περπατάει καμαρωτή-καμαρωτή, να μυρίζει, να κυλιέται και να παίζει σαν τις «ελεύθερες ψυχές» εκεί έξω, αλλά όταν της προσφέρουμε αυτήν την επιλογή, με την ασφάλεια που προσφέρει ένα σαμαράκι-οδηγός, της ανοίγουμε έναν καινούριο και άγνωστο κόσμο ενδιαφερόντων.

snow-cat

Μη βιαστείς να απαντήσεις «αυτό μου έλειπε»! Στην Αμερική και στην Ευρώπη λαμβάνει πλέον διαστάσεις «επιδημίας» και έτσι δίπλα στα πάρκα για σκύλους αρχίζει να εμφανίζεται και ειδικός χώρος για γάτες που απολαμβάνουν την ίδια μεταχείριση στα δικαιώματα βόλτας.

Δέν ξέρω αν στο είπαν φιλαράκο, αυτό το πάρκο είναι πλέον δικό μαςςςςςςςςς!

Σύμφωνα με τον Sherry Woodard, σύμβουλο συμπεριφοράς ζώων του Best Friends Animal Society, όταν βγαίνουν βόλτα οι γάτες θα χρησιμοποιούν το μυαλό τους με διαφορετικό και πιο δημιουργικό τρόπο, σκέφτεται πώς να χρησιμοποιήσει το σώμα της και πως μυρίζουν τα πράγματα. Γίνονται πιο έξυπνες και προσηλωμένες, το επίπεδο υγείας τους βελτιώνεται, γίνονται πιο ευτυχισμένες και με χαμηλότερα επίπεδα στρες. Η ζωή τους εμπλουτίζεται και αυτό είναι εμφανές στην καθημερινότητα εντός του σπιτιού. Το γεγονός ότι περνούν αυτό τον χρόνο τόσο δημιουργικά μαζί σου, είναι ασφαλώς ένα απρόσμενο bonus για αυτές και για εσένα. Αν έχεις ήδη αρχίσει να το σκέφτεσαι οι παρακάτω οδηγίες θα σου φανούν χρήσιμες και θα σε οδηγήσουν με ασφάλεια στην πρώτη σου εμπειρία με την γάτα σου εκτός σπιτιού.

Βήμα 1ο

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να αγοράσεις το κατάλληλο σαμαράκι. Προσφέρει περισσότερη ασφάλεια από το κοινό κολάρο και είτε το πιστεύεις, είτε όχι, στο ελληνικό εμπόριο θα βρεις πληθώρα επιλογών για γάτες. Προτίμησε αν είναι δυνατόν μια μορφή ανάλαφρη με μορφή γιλέκου και όσο το δυνατόν πιο λίγες αγκράφες ή ακόμα καλύτερα βέλκρο κλεισίματα (τα γνωστά σκράτς). Δεν σημαίνει πως η γάτα σου ανήκει στην κατηγορία που απολαμβάνει το γρασίδι, το χώμα και το ξύσιμο στα δέντρα, αλλά αν δεν το δοκιμάσεις δεν θα μάθεις ποτέ αν το στερείται. Αν δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο, θα πρέπει να το σεβαστείς

Βήμα 2ο

Καλό είναι πριν επιχειρήσεις την «μεγάλη εξόρμηση» να μην εκθέσεις την γάτα σου στο στρες της καινούριας εμπειρίας. Οι γάτες δεν συμπαθούν ιδιαίτερα να «φοράνε» πράγματα και θα το δείξουν με χίλιους τρόπους. Αφήνεις το καινούριο σαμαράκι με το λουρί αναρτημένο σε ένα σημείο που της αρέσει για μερικές μέρες. Ίσως να είναι το σημείο που κοιμάται ή το σημείο που τρώει, αλλά σαν περίεργο όν θα το επεξεργαστεί, θα παίξει μαζί του και θα το μυρίσει, να είσαι σίγουρος. Ανοιγόκλεισε κοντά της τις αγκράφες, το καραμπίνερ, τα βέλκρο και ότι άλλο κάνει ανοικείους θορύβους, μέχρι να μην δείχνει σαστισμένη πια από το καινούριο αυτό «φρούτο».

DSC03695

Βήμα 3ο

Όταν εξοικειωθεί με την παρουσία του είναι η ώρα να προσπαθήσεις να της το φορέσεις. Εδώ θα σε βοηθήσει η τέχνη του αντιπερισπασμού. Με μια κουταλιά υγρής τροφής στο ένα χέρι απασχόλησε την και μίλα της γλυκά και ήρεμα την ώρα που εφαρμόζεις το σαμαράκι. Αν δείξει δυσαρέσκεια βγάλε το σαμαράκι αμέσως. Μετά από μερικές μέρες δοκιμών και εξοικείωσης θα φτάσετε στο σημείο που θα το φοράει χωρίς δυσαρέσκεια και θα πρέπει τότε να την αφήσεις να κυκλοφορήσει μέσα στο σπίτι με αυτό, αυξάνοντας κάθε φορά λίγο την διάρκεια. Άφησε την να τραβήξει το λουρί, να το σύρει και να παίξει μαζί του. Εκεί κάπου αρχίζεις να αναλαμβάνεις δράση εσύ. Πιάσε το λουρί χαλαρά και προσπάθησε να κάνεις μικρούς περιπάτους εντός του σπιτιού. Μην ξεχνάς να την χαϊδεύεις, να την επαινείς και να της δίνεις τις αγαπημένες της λιχουδιές. Αυτή είναι η στιγμή να δοκιμάσεις αν εφαρμόζει σωστά και αν είναι άνετο και ασφαλές.

Όσο μου λείπει σε άνεση, το αναπληρώνω σε εμφάνιση!

Όσο μου λείπει σε άνεση, το αναπληρώνω σε εμφάνιση!

Βήμα 4ο

Ήρθε η ώρα της μεγάλης περιπέτειας! Μετά από ημέρες δοκιμών ο κόσμος σας περιμένει, προτίμησε η πρώτη σας επαφή σας επαφή με αυτόν να γίνει κάπου προστατευμένα. Μια μικρή περιφραγμένη αυλή με λίγα ερεθίσματα, είναι η ιδανική αρχή. Άφησε την γάτα σου να επεξεργαστεί τον περίγυρο και ακολούθησε την κατεύθυνση που αυτή θα επιλέξει. Εναλλακτικά αν δεν υπάρχει η επιλογή αυτή, δοκίμασε να οδηγήσεις ως ένα σημείο που η παρουσία ερεθισμάτων θα είναι μικρή (θόρυβος, άνθρωποι, κ.λ.π.) και επιδίωξε να κάνετε εκεί τα πρώτα σας βήματα. Σημαντική συμβουλή: Πάρε μαζί σου μια μεγάλη πετσέτα, ούτως ώστε αν κάτι την τρομάξει και επιχειρήσει να φύγει να την σκεπάσεις με αυτήν για να μπορέσεις να την απομακρύνεις χωρίς «δυσάρεστες επιπτώσεις».  Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο μόνο το πρώτο διάστημα.

Simple-Guide-to-Leash-Training-a-Cat

Πρέπει να καταλάβεις ότι όταν μια γάτα μάθει να πηγαίνει βόλτα θα γίνει η αγαπημένη της συνήθεια. Είναι κάτι που θα πρέπει να της προσφέρεις συχνά. Απόφυγε ωστόσο να της δημιουργηθεί η αίσθηση πως κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα είναι η ώρα για βόλτα. Θα πρέπει να την παίρνεις αγκαλιά, να κάνεις μερικά βήματα και μετά να την αφήνεις κάτω. Έτσι οι πιθανότητες να την «κάνει» από την πόρτα με ελαφρά πηδηματάκια μειώνονται σημαντικά.

inlW7Yv

-Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ήθελε να μας βγάλει, μια χαρά καιρό έχει σήμερα!                                                                           -Πφφ! Άνθρωποι παιδάκι μου! Βαριούνται να σηκωθούν από τον καναπέ!

Να της φοράς το σαμαράκι μόνο αν δεν νιαουρίζει απαιτώντας επιτακτικά δίνοντας της την αίσθηση πως εσύ επιλέγεις το πότε και πώς. Η γάτα σου μπορεί να περπατήσει άνετα με λουρί, αλλά αυτό δεν την κάνει σκύλο. Δεν την πηγαίνεις εσύ βόλτα, σε πηγαίνει αυτή! Η βόλτα της δεν έχει τη γραμμική λογική του σκύλου, κάθε τι είναι ενδιαφέρον, οι μάντρες, οι κορμοί δένδρων, το χώμα… τα πάντα όλα!

Adventure_Cat_06-1024x1024

Κράτησε το λουρί χαλαρό και μην το τραβάς αναίτια, δεν θα υπακούσει εύκολα και μάλλον θα προσπαθήσει να «αποδράσει» από την δυσάρεστη κατάσταση. Άφησε την να οδηγήσει στα σημεία που επιθυμεί, να μυρίσει, να ρεμβάσει, να επεξεργαστεί τα πουλιά, τα ζώα, τους ήχους, τους ανθρώπους. Σε αυτό μοιάζει αρκετά με εμάς. Καλή αρχή!

Δες και το βιντεάκι:

Δείτε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: