25 Ιουλίου, 2016

Στην υγειά τους βρε παιδιά… Τα απαραίτητα για να έχει ο σκύλος μας καλή υγεία για πάντα

Κάθε άνθρωπος που αποφασίζει να πάρει ένα σκυλί, παράλληλα έχει αποφασίσει να νοιάζεται τόσο για εκείνον όσο και για το νέο του συγκάτοικο. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει γιατί ο σκύλος είναι στα χέρια μας και όσο καλύτερα τον προσέχουμε τόσο περισσότερο θα τον έχουμε.

Γράφει η Κατερίνα Γεωργίου

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν τι χρειάζεται οπωσδήποτε ένας σκύλος κάθε χρονιά από ιατρικές εξετάσεις και φροντίδα για να μπορέσει προληπτικά να τον κρατήσει στην καλύτερη δυνατή φόρμα και κατάσταση υγείας. Ακόμα και οι κτηνίατροι, πολλές φορές δεν λένε τα πάντα στην πρώτη επίσκεψη ενός νέου σκύλου, γιατί πιθανόν να θεωρούν αυτονόητο ότι οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν. Θα σας απαριθμήσουμε λοιπόν, τι χρειάζεται να ξέρετε για την ιατρική φροντίδα του σκύλου σας κάθε χρόνο.

bigstock-sick-dog-33362393

 

Αρχικά κάθε τρεις μήνες κάθε σκυλάκι χρειάζεται ένα χάπι για τα σκουλήκια του εντέρου, αν δεν γίνεται κανονικά η αποπαρασίτωση στο σκύλο μας, υπάρχει κίνδυνος με τον καιρό να «πέσει» το ανοσοποιητικό του σύστημα και έτσι ο οργανισμός του σταδιακά να εξασθενίσει και να είναι πιο ευάλωτος στις ασθένειες. Οι ιδιοκτήτες ζώων που ζούν στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να δίνουν χάπια που καλύπτουν και τη διροφιλάρια (σκουλήκι της καρδιάς) ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως από τον Απρίλιο ως και τον Οκτώβρη αγοράζουμε και φοράμε στο σκύλο μας ένα αντιπαρασιτικό λουράκι της αρεσκείας μας. Το scalibor, για παράδειγμα, είναι ένα λουράκι για το λαιμό του σκύλου μας που απωθεί ψύλλους, τσιμπούρια αλλά και σκνίπες.

 

dog-heartworm

Το επόμενο βήμα για την προστασία του σκύλου μας από ψύλλους και τσιμπούρια είναι η αμπούλα που την τοποθετούμε πίσω από το λαιμό και τη ράχη του σκύλου μας κάθε 20 ημέρες το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές αμπούλες, πιο απλές και πιο ισχυρές, πολλές εταιρείες, νέας και παλιάς γενιάς. Η ανάλυση των εντομοαπωθητικών φαρμάκων μπορεί να γίνει καλύτερα από τον κτηνίατρό σας.

bigstock-Golden-Retriever-Dog-Scratchin-70544968-800x445

Όταν το σκυλί σας όμως μένει σε κήπο ή βρίσκεται συχνά έξω από το σπίτι και με τη λογική ότι οι ψύλλοι είναι πια πολύ ανθεκτικοί, τα σκυλιά χρειάζονται μεγαλύτερη οχύρωση και έτσι μπορούμε πια να χρησιμοποιούμε τα χάπια που έχουν βγει για το λόγο αυτό, μηνιαία, ή τριμηνιαία.

Για την προστασία του καλαζάρ εκτός από το αντιπαρασιτικό περιλαίμιο χρειάζεται να ψεκάζουμε το σκυλί μας κάθε απόγευμα πριν το βγάλουμε βόλτα με σιτρονέλα φυτική ή τέτοια σκευάσματα που έχουν όλα τα pet shops.

mdl_with-spray

Μία φορά το χρόνο πρέπει να γίνεται ένα εμβόλιο στο σκυλί μας επαναληπτικό για να είναι προστατευμένο το σκυλί μας από τα συνηθισμένα νοσήματα. Κάθε χρόνο πρέπει οι σκύλοι να εμβολιάζονται για τα βασικά νοσήματα, παρβοϊωση, μόρβα, λοιμώδης ηπατίτιδα, πνευμονία, λεπτοσπείρωση και λύσσα. Πολλοί κτηνίατροι αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται μέχρι τα βαθιά γεράματα των ζώων και άλλοι όχι.

shutterstock_128186222

Επίσης ο αιματολογικός έλεγχος για τα 2 βασικότερα νοσήματα που ταλαιπωρούν όλες τις μεσογειακές χώρες όπως την Ελλάδα, τη λεϊσμάνια (καλαζάρ) και την ερλίχια στους σκύλους, είναι απαραίτητος. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται 1 – 2 φορές το χρόνο.

Στα ζώα πάνω από την ηλικία των 10 χρόνων πρέπει να γίνεται αιματολογικός έλεγχος για τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών 2 φορές το χρόνο. Σ’ αυτή την ηλικία, επιβάλλεται κι ένας απλός καρδιολογικός έλεγχος.


Κατερίνα Γεωργίου

Συντάκτης Mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: