12 Ιουνίου, 2020

Sphynx: Ίσως η πιο παρεξηγημένη γάτα στον κόσμο

Αν μας ρωτήσουν ποια ράτσα γάτας θεωρούμε ως την πιο ιδιαίτερη, οι περισσότεροι θα αναφέρουμε τις γάτες Sphynx (Σφίγγες). Aυτές τις περίεργες σε εμφάνιση γάτες που σε πολλούς φαίνονται απόκοσμες και τους φοβίζουν. Και το πιο πιθανό φυσικά είναι να τις έχουμε δει σε διαφημίσεις παρά ζωντανές δίπλα μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η ράτσα αυτή στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη.

Αντίθετα στο εξωτερικό οι Sphynx είναι ιδιαίτερα αγαπητές. Για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία η συγκεκριμένη ράτσα είναι η 7η πιο δημοφιλής (μετά τις Βρετανική Κοντότριχη, Βεγγάλης, Ragdoll, Περσική, Maine Coon και Σιάμ). Το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες.

Ιστορία

Το 1966, μετά από μια φυσική γονιδιακή μετάλλαξη, μια οικόσιτη γάτα στο Οντάριο του Καναδά γέννησε ένα άτριχο γατάκι, την Prune, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη αυτής της αξιοπερίεργης και μάλλον πιο παρεξηγημένης γάτας του κόσμου.

Οι πρώτες βέβαια αναφορές για τη ράτσα αυτή υπάρχουν από πολύ παλιά χρόνια, από τους Αζτέκους, που είχαν τέτοιες γάτες και τις χρησιμοποιούσαν για να προστατεύουν τα σιτηρά τους.

Η γάτα αυτή μοιάζει με την αιγυπτιακή γάτα-θεότητα Great Sphinx of Giza.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής;

Η ράτσα αυτή, όπως είπαμε και πιο πάνω, συγκαταλέγεται στη δεκάδα των πιο δημοφιλών γάτων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι που έχουν μια τέτοια γάτα δεν έτυχε να την πάρουν. Οι περισσότεροι είναι μεγάλοι λάτρεις της φυλής και δεν θα την άλλαζαν με τίποτα.

Πρώτα από όλα είναι η εμφάνιση. Αγγίζοντας μια τέτοια γάτα είναι σαν να μην ακουμπάς γάτα. Αυτό τρομάζει πολλούς, όμως είναι και ένας λόγος για να την υιοθετήσουν άλλοι.

Ένα από τα ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Σφίγγας είναι η «κοιλίτσα» της, κάτι που οι ιδιοκτήτες της λατρεύουν. Αν την παρατηρήσετε, έχει μονίμως ελαφρώς φουσκωμένη κοιλιά, σαν να έχει μόλις τελειώσει το γεύμα της.

Οι γάτες αυτές έχουν μοναδικό χαρακτήρα. Είναι πανέξυπνες, απίστευτα παιχνιδιάρες, φιλικές, εξωστρεφείς, γλυκές και πολύ τρυφερές. Όλα αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα τους είναι επίσης λόγος που είναι δημοφιλείς. Τα παρατσούκλια τους μάλιστα είναι “Velcro cat” ή “lap cat”. Είναι επίσης πιστές, απόλυτα αφοσιωμένες στον άνθρωπό τους, σαν τους σκύλους, και πολύ ανεκτικές στους ξένους αλλά και τα άλλα ζώα.

Αν και θεωρείται άτριχη, στην πραγματικότητα η Σφίγγα καλύπτεται με ένα λείο, πολύ κοντό χνούδι σε όλο το σώμα της. Η απουσία τριχώματος έχει ως αποτέλεσμα να είναι ζεστή στο άγγιγμα, κάτι που αρέσει σε πολλούς. Η γάτα αυτή επίσης δεν έχει βλέφαρα, ούτε και μουστάκια (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν είτε ολόκληρα είτε μέρος τους), στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερη και μοναδική.

Φροντίδα

Μπορεί οι γάτες γενικά να μη χρειάζονται μπάνιο, το οποίο και μισούν, εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στις γάτες Sphynx τα έλαια που εκκρίνονται από το δέρμα, για την περιποίηση της τρίχας, μένουν πάνω στo δέρμα τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μπάνιο.

Άλλος ένας λόγος που πρέπει να τις κάνουμε μπάνιο είναι το ότι το δέρμα τους λερώνεται όπως το παιδικό δέρμα. Για αυτό χρειάζονται μπάνιο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με ένα ειδικό σαμπουάν για γάτες.

Και κάτι ακόμα

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην έκθεση αυτής της γάτας στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς έχουν αναφερθεί περιστατικά ηλιακών εγκαυμάτων. Το δε χειμώνα, επειδή κρυώνει εύκολα, χρειάζεται ένα ρουχαλάκι.

Βασικά αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι γάτες αυτές είναι εντελώς σπιτικές. Αν τις αφήσουμε έξω, μπορεί εύκολα να αρρωστήσουν.

Τέλος οι γατούλες αυτές παρουσιάζουν και μεγάλη ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα. Αυτή η φυλή είναι γνωστή για τον υψηλό της μεταβολισμό, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να τρώνε καλά και πλούσια γεύματα σε πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση.

Κοινοποίηση:
Tags: