25 Ιανουαρίου, 2017

Σκύλος ή γάτα; Ποιος είναι πιο… έξυπνος – Τι λένε οι επιστήμονες για την ευφυΐα τους;

Πολλοί θεωρούν τους σκύλους πιο έξυπνους από τις γάτες, όμως μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα δίνει επιχειρήματα σε όσους πάντα υποστήριζαν ότι οι γάτες έχουν εξίσου υψηλή νοημοσύνη!

Για τους απανταχού γατόφιλους, ήρθε η ώρα της δικαίωσης! Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής την ψυχολόγο Σάχο Τακάγκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας “Behavioural Processes”, σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν πειράματα μνήμης – και άλλα – με 49 οικόσιτες γάτες.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι, οι γάτες τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο και οι σκύλοι σε ανάλογα πειράματα, πράγμα που ενισχύει την άποψη ότι είναι εξίσου έξυπνες με τους… άσπονδους εχθρούς τους.

Οι γάτες έχουν -όπως και οι άνθρωποι- τη λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη, καθώς θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος, π.χ. από ποιο μπολ έφαγαν πριν από ώρες, τι έφαγαν και πού το έφαγαν. Επίσης, οι γάτες -όπως και οι σκύλοι- μπορούν να ανταποκρίνονται στις χειρονομίες, στις εκφράσεις του προσώπου και στα συναισθήματα των ανθρώπων.

Όσοι ζουν με τη χάρη τους στο ίδιο σπίτι βεβαίως, δεν περίμεναν τον Σάχο Τακάγκι για να τους το πει, καθώς αντιλαμβάνονται την ευφυΐα τους με την παραμικρή ευκαιρία. Αν και για εμάς, η ευφυΐα δεν αφορά μόνο στο επίπεδο που τα κατοικίδια μας ανταποκρίνονται στα πειράματα, αλλά στα υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης που έχουν. Κάτι που κατευθείαν βάζει τους σκύλους και τις γάτες μας στο πρώτο σκαλί των εξυπνότερων όντων στον κόσμο!

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: