3 Αυγούστου, 2016

Ρωτώντας πάνε… διακοπές! Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις αν πρόκειται να ταξιδέψεις με ζώα

Επιτέλους Αύγουστος! Ο αγαπημένος μήνας των Ελλήνων για διακοπές είναι εδώ και μετράμε αντίστροφα τις ημέρες για την άδεια! Και οι καλύτεροι μας φίλοι όμως, έχουν την ίδια ανάγκη και δεν είναι πλέον λογικό να τους αφήνουμε πίσω…

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε τι λύση θα βρούμε για την παραμονή του κατοικίδιου μας εντός των τειχών, ενώ εμείς αραχτοί σε παραλίες απολαμβάνουμε τα μπάνια μας. Μπορούμε άφοβα να επιλέγουμε τις ημέρες ξεκούρασης μακριά από την πόλη, να τις περνάμε μαζί τους, αφού οι επιλογές μας πλέον για μεταφορά και διαμονή με κατοικίδια είναι και περισσότερες και πιο «λογικές» από παλαιότερα.

Στα συν των  διακοπών μαζί με τους μικρούς μας φίλους μπορεί να συμπεριλήφθη αναμφίβολα το μικρότερο κόστος από την επιλογή της διαμονής σε πανσιόν ή pet sitting αν δεν υπάρχει κάποιος φίλος ή συγγενής να το φροντίσει κατά την απουσία μας.

Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δέχονται την παραμονή κατοικίδιων παρ’ όλο που ο νόμος το απαγορεύει αν δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι παραμονής. Σε αρκετά μεγάλα ξενοδοχεία μάλιστα, υπάρχει –ναι, ακόμα και στην Ελλάδα – η δυνατότητα φύλαξης του από εξειδικευμένο προσωπικό και αν χρειάζεται αναλαμβάνουν και την καθημερινή του βόλτα! Κάποια χρεώνουν για την παραμονή κατοικίδιων σε δωμάτια, αλλά σε γενικές γραμμές αυτό δεν είναι η συνηθισμένη πολιτική.

g-cvr-100317-petFriendlyHotel-hmed-253p.grid-6x2

Ο πιο εύκολος τρόπος αναζήτησης καταλυμάτων που δέχονται κατοικίδια, είναι να επιλέξετε αναζήτηση βάσει «pet friendly hotels» ή «δεκτά κατοικίδια». Υπάρχει πιθανότητα να σας παραχωρήσουν δωμάτια χωρίς μοκέτα ή ξύλινο δάπεδο για την αποφυγή καταστροφής σε περίπτωση «ατυχήματος». Σε κάθε περίπτωση, πάντα φροντίζετε να ενημερώνετε την επιχείρηση από την κράτηση κιόλας. Επιλέγοντας κατάλυμα διακοπών μπορείτε να ρωτάτε τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνεται δεκτός ο μικρός σας φίλος και αν χρεώνουν έξτρα.

Εστιατόρια, ταβέρνες και χώροι εστίασης κανονικά απαγορεύεται να δεχθούν την παρουσία κατοικίδιων, ωστόσο πολύ συχνά βλέπουμε τουρίστες – από το εξωτερικό συνήθως – να απολαμβάνουν το γεύμα τους μαζί με τον πιστό τους φίλο, στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων και σε αυλές. Πάλι είναι θέμα επιχείρησης και της πολιτικής της.

CAM_0423

Γενικά η νοοτροπία «απαγορεύονται τα ζώα» έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί, λόγω των ξένων που συχνά ταξιδεύουν με τα κατοικίδια τους και δεν δέχονται εύκολα να τα περιορίσουν στους κλειστούς τοίχους ενός ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν σημαίνει όμως ότι έχει εξαλειφθεί εντελώς, φυσικά! Πιο εύκολος τρόπος επιλογής τόπου διακοπών που θα περάσετε δίποδοι και τετράποδοι καλά, είναι να ρωτήσετε φίλους και γνωστούς για τις δικές τους εμπειρίες.

Τα πράγματα περιπλέκονται λίγο περισσότερο όταν πρέπει να επιλέξετε μέσα για την μεταφορά σας στον τόπο διακοπών της επιλογής σας. Αν επιλέξετε να μετακινηθείτε με το όχημά σας, όλα καλά. Να θυμάστε όμως, πως όπως και εσείς κινδυνεύετε από τροχαία ατυχήματα και φοράτε την ζώνη σας (ελπίζω!) όταν ταξιδεύετε, έτσι ασφαλισμένος πρέπει να είναι εντός του αυτοκινήτου και ο πιστός σας σύντροφος. Για τους σκύλους υπάρχουν ειδικές ζώνες ασφαλείας που προμηθεύεστε με χαμηλό κόστος από τα pet shop και προσαρμόζονται στο πίσω κάθισμα. Όλα τα υπόλοιπα ζώα πρέπει να μεταφέρονται υποχρεωτικά σε crate μεταφοράς πλαστικό και ασφαλισμένο στις υποδοχές της ζώνης ασφαλείας. Ποτέ δεν μεταφέρουμε ζώο ελεύθερο, στην αγκαλιά μας ή με το κεφάλι να κρέμεται έξω από τα παράθυρο. Δεν είναι «τόσο γλυκό» όσο νομίζετε, είναι εγκληματικό!

18

Φροντίζουμε για συχνές στάσεις, επαρκή κλιματισμό και όχι ανοιχτά παράθυρα μόνο στη ζέστη και ασφαλώς να ταξιδεύουν δύο ώρες τουλάχιστον μετά το τελευταίο τους γεύμα, το οποίο πρέπει να είναι ελαφρύ και να έχουμε δροσερό νερό πάντα μαζί μας.

Αν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε με αεροπορικές εταιρείες για την Ελλάδα ή το εξωτερικό ενημερώνουμε πάντα κατά την κράτηση εισιτηρίων για την πρόθεσή μας να μεταφέρουμε ζώα. Κάθε εταιρεία έχει την δική της πολιτική, αλλά σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ακόλουθα: Ζώα μικρότερα των 8 κιλών ταξιδεύουν στην καμπίνα επιβατών, μόνα τους ή μαζί αν είναι εξοικειωμένα μεταξύ τους, σε ειδικών προδιαγραφών και διαστάσεων crate στα πόδια του επιβάτη και σε συγκεκριμένα αεροσκάφη. Ζώα μεγαλύτερα των 8 κιλών, ταξιδεύουν στον χώρο αποσκευών μέσα σε crate ή σε κάποιες περιπτώσεις cargo. Μια εύκολη λύση είναι να ρωτήσετε τις προδιαγραφές, τις επιτρεπτές διαστάσεις, τα δρομολόγια που εκτελούνται με δυνατότητα βέλτιστης επιλογής μεταφοράς (καμπίνα επιβατών δηλαδή!) και ασφαλώς τις χρεώσεις!

fly-with-pets

Στα πλοία τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ενώ ο νόμος επιβάλλει μεταφορά σε ειδικό χώρο παραμονής (crates, που συνήθως διαθέτουν) και φίμωτρο για τις απαραίτητες βόλτες σκύλων στο κατάστρωμα, σπανίως γίνεται απαιτητό κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται όμως να σας ζητηθεί. Αν ταξιδεύετε κατάστρωμα τέλος, ζητείται η μεταφορά  εντός camper crate. Για την τροφή και το νερό είστε υπεύθυνοι εσείς, όπως και για την καθαριότητα μετά από βόλτα με λουρί (για σκύλους) στο κατάστρωμα. Σημειώστε πως αν δεν σας επιτραπεί να μεταφέρετε το ζώο σας μαζί σας, είναι προτιμότερο να έχετε το δικό σας κλουβί μεταφοράς καθώς αυτά των πλοίων είναι πραγματικές εστίες μόλυνσης και επιπλέον ενδέχεται να είναι ήδη γεμάτα! Πάντα ενημερώνετε την εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα σας και μαθαίνετε τις προϋποθέσεις που ισχύουν ανά περίπτωση.

02ba38_eaa3d38cf6a24f29ac58c8811e5dd272

Και τέλος τα ΚΤΕΛ… Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τις διάφορες εγκυκλίους που επιτρέπουν την μεταφορά εντός της καμπίνας επιβατών και όχι στον χώρο αποσκευών που ζητούσαν παλιότερα με αποτέλεσμα κανείς για αυτονόητους λόγους να μην τα επιλέγει. Τα δρομολόγια που επιτρέπεται είναι συγκεκριμένα κάθε φορά και αφορούν σε ειδικών διαστάσεων crate. Και σε αυτήν την περίπτωση ενημερώνουμε και καλού – κακού τυπώνουμε και την εγκύκλιο από το διαδίκτυο για αποφυγή… «παρεξηγήσεων»!

Treno-tutticani-2uu24qfkq4fctdkwlbm4ne

Να θυμάστε πως με όποιο μέσο και αν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε θα μας ζητηθεί να έχουμε ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, αντιλυσσική κονκάρδα (στα ζώα που εμβολιάζονται κατά της λύσσας) και ασφαλώς την απαραίτητη ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ). Για το εξωτερικό στις χώρες που επιτρέπεται η μεταφορά ζώων, ζητείται επιπλέον διαβατήριο και εμβόλιο λύσσας που έχει γίνει τουλάχιστον 21 μέρες πριν την ημερομηνία ταξιδίου.

cat-suitcase

Χρυσός κανόνας που πρέπει να θυμάστε είναι πως είναι απαραίτητο να ενημερώνετε και να ενημερώνεστε κάθε φορά που ζητάτε να ταξιδέψετε και παραμείνετε κάπου με τους μικρούς σας φίλους για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Αν τηρείτε τα συμφωνημένα και νόμιμα,  ουδείς έχει το δικαίωμα να σας το αρνηθεί. Αν κάτι δεν σας βρίσκει σύμφωνο και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμιμου οφείλετε να ζητάτε να επικοινωνήσετε με κάποιον αρμόδιο ή υπεύθυνο για να λυθεί το πρόβλημα και να ενημερώνετε γιατί δεν σκοπεύετε να επιλέξετε ξανά την επιχείρηση ή την εταιρεία του που παρανομεί κατά βούληση. Να μοιράζεστε τέλος, τις όποιες θετικές ή αρνητικές εμπειρίες σας με φίλους και γνωστούς, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, forum και ιστοσελίδες κριτικής ταξιδιωτών, όπως και στην ηλεκτρονική επικοινωνία των εταιρειών. Μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε καταχρηστικές πολιτικές και να επιβραβεύσουμε τις φιλικές. Καλό μας ταξίδι!

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

 

Κοινοποίηση:
Tags: