18 Απριλίου, 2017

Προσοχή στα κόκκαλα – Τι πρέπει να αποφύγουμε με όσα έμειναν από το Πάσχα

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την εικόνα ενός σκύλου να μασάει ένα κόκκαλο. Τα σκυλιά βρίσκουν πολύ δύσκολο να αντισταθούν στα κόκκαλα. Τα απίστευτα ισχυρά σαγόνια τους είναι απόλυτα προσαρμοσμένα και ικανά να ροκανίζουν το σκληρό φλοιό των κόκκαλων για να φτάσουν στην απόλυτη απόλαυση: τα νόστιμα λιπαρά που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Το ίδιο ισχύει και για την γάτα.

Το αρνητικό είναι οτι καταπίνουν ολόκληρα κομμάτια που καταφέρνουν να σπάσουν από το κόκκαλο χωρίς να τα μασήσουν. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο εως και θανατηφόρο.Συχνά τα κόκκαλα κολλάνε στο λαιμό του κατοικιδίου μας χωρίς να το έχουμε καταλάβει και δίχως αυτό να δείχνει κάποια ενόχληση δημιουργείται όμως ζημιά στους ιστούς και τα ούλα.

Τώρα που πέρασε το Πάσχα πολλοί έχουν μαζέψει κόκκαλα και φαγητά που περίσσεψαν και ακόμα περισσότεροι σκέφτονται να τα δώσουν στους σκύλους και τις γάτες τους. Πέρα από το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα φαγητά δεν κάνει να τα φάνε τα κατοικίδια μας λόγω της σύστασης ή του τρόπου μαγειρέματος τους, εκεί που υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος είναι στα κόκκαλα.

Κανένα κόκκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του ζώου μας. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για αυτό. Αντί για αυτό θα μπορούσε να μασήσει κάτι άλλο που δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες των κοκκάλων(π.χ τεχνητά κόκκαλα από δέρμα βούβαλου). Τα κόκκαλα δεν αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής γιατί πρέπει να αποτελείται από πλήρεις και ισορροπημένες τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οπότε τα κόκαλα δεν έχουν καμία χρησιμότητα, πέρα από το να το κρατάνε απασχολημένο.

Σημάδια ότι ο σκύλος σας τραυματίστηκε από κόκκαλο:

Προσπάθεια να αναπνεύσει σωστά
Δυσκολία στην αφόδευση
Διάρροια με αίμα
Ξύσιμο του στόματος με τις πατούσες
Έμετος
Απώλεια όρεξης

ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;

α) Δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.

β) Οισοφάγος: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.

γ) Στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.

δ) Έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα,το κατοικίδιο πεθαίνει εντός λίγων ορών. Επίσης, αιχμηρά κόκκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κοκκάλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει άμεσα η ζωή του ζώου μας από κόκκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Θα είναι επιρρεπές σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.

ε) Μικροοργανισμοί: Εκτός από τις παραπάνω επιπτώσεις, ένα ίχνος κοκκάλου μπορεί να είναι αρκετό για να δημιουργήσει και άλλα ανεξέλεγκτα προβλήματα. Αν, για παράδειγμα, το ζώο είναι αλλεργικό στο χοιρινό κρέας, τότε μετά από μια ή δύο ώρες είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί διάρροια ενώ τα ακατέργαστα κόκκαλα μπορεί να φέρουν μικροοργανισμούς όπως E.coli και Σαλμονέλα, προκαλώντας έντονη διάρροια και τροφική δηλητηρίαση.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τι πρέπει ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης να κάνει;

Κατ ‘αρχάς, υπάρχουν αμέτρητα εξειδικευμένα παιχνίδια ιδανικά για μάσημα στην αγορά που μπορεί να προσφέρουν παρόμοια ικανοποίηση, χωρίς κανένα κίνδυνο.
Ψάξτε για ένα γερό, αλλά όχι σκληρό, συνθετικό κόκκαλο, κατάλληλο για το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου σας. Μπορείτε να του δώσετε γεύση αν το γεμίσετε με φυστικοβούτυρο ή κάποια άλλη νόστιμη απόλαυση.Τα καλύτερα είναι τα κόκκαλα από μοσχάρι. Επειδή, όμως, μερικές φορές είναι μαλακά και τελειώνουν γρήγορα, οι κατασκευαστές αξεσουάρ επινόησαν για τον σκύλο τα κόκκαλα από δέρμα βούβαλου, που μπορούν να κρατήσουν το αγαπημένο σας τετράποδο απασχολημένο επί ώρες, χωρίς κινδύνους για την υγεία του. Διατίθενται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Τα μικρά είναι ιδανικά για τις μικρόσωμες φυλές, οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στη δημιουργία πέτρας.
Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας καθημερινά, και το τάισμα με ειδικευμένες οδοντιατρικές λιχουδιές, σε συνδυασμό με την επαγγελματική οδοντιατρική περίθαλψη, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τα δόντια του σκύλου σας υγιή και λευκά.
Πάντα να εποπτεύετε το ζώο σας όταν μασάει κόκκαλο.
Αποφύγετε τα αποφάγια.
Μην δίνετε μικρά κόκκαλα που μπορεί να καταπιεί.
Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr

Άρθρο της Σιδηροπούλου Μαρία – Κτηνίατρος Π.Θ.

Πηγή: acharnorama.gr

Κοινοποίηση:
Tags: