24 Φεβρουαρίου, 2020

Πόσες φορές πρέπει να τρώει ο σκύλος μου;

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, η πιο συχνή απορία που εκφράζουν όσοι έχουν σκύλο είναι το κάθε πότε πρέπει να τον ταΐζουν. Μερικοί ταΐζουν μια φορά τη μέρα, άλλοι τρεις, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι περισσότεροι πάντως ανησυχούν μήπως ταΐζουν το κατοικίδιό τους περισσότερο ή λιγότερο απ’ όσο πρέπει. Άρα πόσες φορές πρέπει να τρώει ο σκύλος σου μέσα στη μέρα; Όπως με τις περισσότερες ιατρικές συμβουλές, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο θα θέλαμε.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένα κουτάβι;

Στην περίπτωση ενός κουταβιού υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείς. Τα μικρά σε ηλικία κουτάβια, και ειδικότερα αυτά της κατηγορίας toy, πρέπει να τρώνε κάθε λίγες ώρες για να αποφύγουν τα επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθώς το κουτάβι μεγαλώνει, μπορείς να μειώσεις τη συχνότητα των γευμάτων, σύμφωνα με τις συστάσεις του κτηνίατρου.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένας ενήλικος σκύλος;

Ένας ενήλικος σκύλος, από την άλλη πλευρά, δε χρειάζεται τόσα γεύματα όσα ένα κουτάβι, άρα μπορεί να μεσολαβήσει μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Οι κτηνίατροι τονίζουν ότι τα περισσότερα υγιή σκυλιά είναι εντάξει με δύο γεύματα τη μέρα. Ο σκύλος σου δε χρειάζεται μεσημεριανό και μπορεί να προσαρμοστεί μια χαρά σε αυτό το πρόγραμμα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Οι σκύλοι που βρίσκονται σε δίαιτα για απώλεια βάρους, για παράδειγμα, χρειάζονται αρκετά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα έτσι ώστε να νιώθουν λιγότερη πείνα, ενώ εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή ο καρκίνος, χρειάζονται ένα πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος κατά τη διάρκεια της μέρας δεν συνιστάται, ειδικά για τις μεγαλόσωμες φυλές. Η ποσότητα της τροφής και η ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται μπορούν να προκαλέσει πρήξιμο.

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει πρόγραμμα ταΐσματος;

Μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να μην ταΐζουν τον σκύλο τους βάσει προγράμματος, πιστεύοντας πως θα τσιμπολογάει μέσα στη μέρα και θα τρώει όσο είναι απαραίτητο. Παρόλο που αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους σκύλους, μερικοί άλλοι αντιμετωπίζουν το ελεύθερο γεύμα όπως θα αντιμετώπιζες έναν μπουφέ με δωρεάν παγωτό όλη μέρα.

Υπάρχουν και άλλα μειονεκτήματα στο τάισμα χωρίς πρόγραμμα, εκτός από την παχυσαρκία. Είναι πιο δύσκολο να παρακολουθείς την ημερήσια πρόσληψη τροφής του σκύλου σου αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα παρατηρήσεις κάποια αλλαγή στην όρεξή του. Έτσι, μπορεί να μην αντιληφθείς έγκαιρα κάποια ασθένεια.

Επιπλέον, το τάισμα χωρίς πρόγραμμα είναι ακόμα δυσκολότερο αν έχεις δύο ή περισσότερους σκύλους και μακροπρόθεσμα, ένας από τους σκύλους σου μπορεί να χρειαστεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής ή να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά. Με την παχυσαρκία των κατοικιδίων να βρίσκεται σε έξαρση, τα δύο γεύματα ημερησίως φαίνεται να είναι η ιδανική επιλογή για το κατοικίδιό σου. Συμβουλέψου τον κτηνίατρό σου σχετικά με το πόση τροφή πρέπει να καταναλώνει ο σκύλος σου τη μέρα και πόσα γεύματα χρειάζεται για να είναι υγιής.

Κοινοποίηση:
Tags: