6 Αυγούστου, 2020

Πως θα «συστήσετε» στη γάτα σας το καινούργιο γατάκι που πήρατε στο σπίτι

Η γάτες δεν φημίζονται για την υπομονή και την ανεκτικότητα τους. Όμως, αν αποφασίσατε να πάρετε μία ακόμα γατούλα στο σπίτι, πρέπει να το κάνετε σωστά, ώστε να είναι εύκολη η μετάβαση και η συγκατοίκηση.

Οι γάτες είναι ανεξάρτητες. Είναι απίθανο να αισθανθούν την “ανάγκη” για συντροφιά ακόμα κι αν θέλατε να έχετε κάποια άλλη γάτα τριγύρω. Δε μπορείτε να πιέσετε τις γάτες να συμπαθήσουν η μία την άλλη – ορισμένες θα ζήσουν εύκολα με έναν νεοφερμένο, άλλες ποτέ δεν θα τα πάνε καλά μαζί του ή μπορεί απλά να ζουν μαζί ειρηνικά – μπορείτε μόνο να προσπαθήσετε.

Ωστόσο, αν δεν υπάρχει ανταγωνισμός για το φαγητό ή για τα ασφαλή μέρη για ύπνο (όπως στα περισσότερα καλά σπίτια) τότε οι γάτες θα δεχθούν η μία την άλλη τελικά και ορισμένες θα σχηματίσουν δεσμούς. Ενώ είναι θέμα επιλογής της γάτας το αν θα τα πάνε καλά μεταξύ τους, ο τρόπος εισαγωγής μιας νέας ενήλικης ή μικρής γάτας στο σπίτι σας και σε μια εγκατεστημένη γάτα ή γάτες μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.

Όταν η σχέση γίνει βίαιη ή πολύ επίφοβη και η γάτα νιώσει να απειλείται, θα είναι δύσκολη η αλλαγή των προτύπων συμπεριφοράς. Επομένως, είναι ζωτικό οι εισαγωγές να γίνονται προσεκτικά αποτρέποντας υπερβολικές αντιδράσεις και να πραγματοποιούνται σιγά-σιγά.

Ένα γατάκι είναι μικρότερη απειλή σε μια εγκατεστημένη γάτα από ότι μια ενήλικη γάτα επειδή είναι ακόμη ανώριμο σεξουαλικά. Μπορεί επίσης να είναι καλύτερο να πάρετε ένα γατάκι του αντίθετου φύλου για να ελαχιστοποιήσετε τον ανταγωνισμό. Η στείρωση βοηθά στην απομάκρυνση των περισσότερων από αυτά τα προβλήματα, αλλά μπορεί να μην τα εξαφανίσει όλα μαζί. Αν παίρνετε ξανά μια ενήλικη γάτα, είναι καλύτερο να πάρετε μία του αντίθετου φύλου.

Επιλέξετε μια ήσυχη περίοδο, όταν το σπίτι είναι ήρεμο – αποφύγετε τις γιορτές, τα πάρτυ, τις επισκέψεις συγγενών ή φίλων και βρείτε χρόνο να αφοσιωθείτε στη διασφάλιση της ηρεμίας και για τις δύο γάτες.

Θυμηθείτε ότι η μυρωδιά είναι η πιο σημαντική από τις αισθήσεις της γάτας όσον αφορά την επικοινωνία και την ευημερία. Μπορείτε να προσπαθήσετε και να ενσωματώσετε τη νέα γάτα στο σπίτι σας και να την κάνετε να νιώθει λιγότερο εξωγήινη αφήνοντάς την να μυρίσει το “σπίτι” πριν την εισάγετε στην εγκατεστημένη γάτα. Για να το κάνετε αυτό, χαϊδέψτε κάθε γάτα χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας κι αναμίξτε τις μυρωδιές.

Μπορείτε επίσης να μαζέψετε μυρωδιές γύρω από το κεφάλι της γάτας χαϊδεύοντας το απαλά με μια μαλακή πετσέτα και τρίβοντας με αυτό τα έπιπλα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, αν αφήσετε την γάτα να συνηθίσει τις νέες μυρωδιές του σπιτιού και την άλλη γάτα πριν την αρχική συνάντηση, τα πράγματα θα είναι πιο ανεκτά. Για αυτό το λόγο είναι πολύ χρήσιμη η καθυστέρηση της συνάντησης των γατών για λίγες ημέρες ή μία εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, κρατείστε τις σε διαφορετικά δωμάτια επιτρέποντας στην καθεμία να ερευνήσει το δωμάτιο και το κρεβάτι της άλλης χωρίς αυτές να συναντιούνται.

Είναι στο χέρι σας να κάνετε και την καινούργια γάτα και τη διαμένουσα να νιώσουν όσο πιο ασφαλής γίνεται και να αποφύγετε το κυνηγητό ή τις απειλές προς τον νεοφερμένο (ή περιστασιακά και το ανάποδο). Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν αν επιτρέψετε οι αρχικές συναντήσεις να εξελιχθούν σε καβγά ή κυνηγητό. Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί για γατάκια στις αρχικές παρουσιάσεις.

Τα κλουβιά για γατάκια είναι μεταλλικά κλουβιά με πλέγματα μεγέθους 1m με 0,75m ύψος με ένα πορτάκι το οποίο μπορεί να παραμείνει ανοιχτό ή να κλείσει με ασφάλεια. Η γάτα μέσα στο κλουβί μπορεί να δει τι συμβαίνει γύρω της αλλά νιώθει προστατευμένη μέσα στη “φωλιά”.

Μπορείτε να βάλετε μια κουβέρτα από πάνω, αρχικά για να νιώσει η γάτα περισσότερο ασφαλής αν πιστεύετε ότι νιώθει ευάλωτη. Το κλουβί επιτρέπει στις γάτες να δουν η μία την άλλη, να μυρίζουν μέσα από τις μπάρες και να σφυρίζουν και να μουγκρίζουν η μία στην άλλη χωρίς να πραγματοποιηθεί επίθεση ή εκφοβισμός. Οι μπάρες τους επιτρέπουν να βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη αλλά ταυτόχρονα παρέχουν προστασία.

Αν έχετε αναλάβει ένα νέο γατάκι τότε είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο κλουβί ως βάση για να μένει αρχικά το γατάκι. Οι εισαγωγές μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας το κλουβί και μπορείτε να κλείσετε το γατάκι μέσα, μαζί με το κρεβάτι και το αμμοδοχείο του, αν πρόκειται να βγείτε έξω και δε θέλετε να το αφήσετε φοβούμενοι μήπως πάθει κακό ή βρεθεί σε κίνδυνο.

Το γατάκι μπορεί να κλειστεί μέσα στο κλουβί κατά τη διάρκεια της νύχτας (βεβαιωθείτε ότι έχει διαθέσιμο νερό) με τα άλλα ζώα να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο προκειμένου να συνηθίσουν το ένα το άλλο με ασφάλεια. Εάν δε διαθέτετε κλουβί ή καφάσι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί μεταφοράς ή καλάθι γατών για τις αρχικές εισαγωγές. Βεβαίως, δε θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε για να κλείσετε τη γάτα ή το γατάκι για μακρές περιόδους επειδή είναι πολύ μικρό, αλλά είναι καλύτερο από το τίποτα.

Τοποθετήστε τη νέα γάτα ή το γατάκι στο κλουβί/κλουβί μεταφοράς κι αφήστε την γάτα, που ήδη κατοικεί στο σπίτι, να έρθει στο δωμάτιο. Αν χρησιμοποιείτε έναν κλουβί μεταφοράς γατών, τοποθετήστε τον πάνω από το επίπεδο του εδάφους έτσι ώστε οι γάτες να μην έχουν άμεση οπτική επαφή μεταξύ τους – αυτό μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα. Αφήστε την γάτα που ήδη κατοικεί στο σπίτι να μπει στο δωμάτιο, δώστε της προσοχή και καθησυχάστε την.

Αν η γάτα αποφασίσει να φύγει χωρίς να εξετάσει τη νέα γάτα, μην την εξαναγκάσετε αλλά αφήστε τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους – πιθανόν είναι ο τύπος της γάτας που δεν θα ξεκινήσει επιθετικές συναντήσεις αλλά θα φύγει από τη μέση και σταδιακά θα αποδεχθεί τη νέα γάτα στο νοικοκυριό με την πάροδο του χρόνου.

Αν οι γάτες δείξουν σημάδια επιθετικότητας, αποσπάστε τους την προσοχή με έναν θόρυβο και στη συνέχεια να τις επαινέσετε που κάνουν ησυχία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα φαγητού για να ενθαρρύνετε τις γάτες να μείνουν κοντά η μία με την άλλη και να αποδεχτούν την παρουσία των άλλων και αυτό να αποτελέσει μια θετική εμπειρία – θέλετε οι γάτες να συνδεθούν μεταξύ τους με ευχάριστες εκδηλώσεις, όχι φωνές ή κυνηγητά. Αν χρησιμοποιείτε μεγάλο κλουβί, όταν το γατάκι/γάτα βρίσκεται ήδη μέσα στο κλουβί για αρκετές ημέρες, τότε μπορείτε να επιτρέψετε την ελεύθερη πρόσβαση της εγκατεστημένης γάτας έτσι ώστε σταδιακά να συνηθίσουν η μία την άλλη.

Αν χρησιμοποιείτε κλουβί μεταφοράς τότε θα χρειαστεί να είστε λίγο πιο δυναμικός και να ενορχηστρώσετε συχνές συναντήσεις. Και με τις δύο μεθόδους, μπορείτε να ξεκινήσετε να ταΐζετε τις γάτες την ίδια στιγμή, την γάτα που ήδη μένει στο σπίτι έξω και τη νέα γάτα μέσα στο κλουβί ή κλουβί μεταφοράς πάνω στο πάτωμα.

Καθ’όλη τη διαδικασία, μπορεί να υπάρξει σφύριγμα και φτύσιμο αλλά αυτό σταδιακά θα μετατραπεί σε περιέργεια και σταδιακή αποδοχή – αυτό μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με την κάθε γάτα.

Όταν νιώσετε ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούν χωρίς το κλουβί, τότε μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε το φαγητό για απόσπαση της προσοχής. Συγκρατήστε το φαγητό έτσι ώστε να είναι λίγο πεινασμένες κι έπειτα ταΐστε τις στο ίδιο δωμάτιο.

Επιλέξτε ένα δωμάτιο όπου κάθε γάτα μπορεί να διαφύγει πίσω από έπιπλα ή να πηδήξει ψηλά ή να κρυφτεί εάν το επιθυμεί. Τοποθετήστε κάτω το φαγητό της εγκατεστημένης γάτας και στη συνέχεια αφήστε τη νέα γάτα να βγει έξω από το καλάθι της για να φάει – θα πρέπει να κρίνετε εσείς το πόσο κοντά θα βρίσκονται η μία στην άλλη – αρχικά μην επιχειρήσετε να τις βάλετε δίπλα-δίπλα!

Να είστε ήρεμοι και καθησυχαστικοί και να ανταμείβετε τη συμπεριφορά που επιθυμείτε με επαίνους και υπολείμματα ενός αγαπημένου φαγητού. Εκτιμήστε πως τα πηγαίνουν οι γάτες μεταξύ τους – μπορεί να βρουν τα δικά τους σημεία και να κοιμηθούν ή μπορεί να χρειαστεί να απομονώσετε το νέο γατάκι ξανά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας τα γεύματα ως έναν τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν μαζί για λίγο ακόμα.

Όταν σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται να μαλώσουν ή να κυνηγηθούν τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε ολόκληρο το σπίτι – οι γάτες πιθανόν να βρουν μέρη να κοιμηθούν και να ακολουθήσουν μια ρουτίνα που θα τους επιτρέψει να ζήσουν ειρηνικά στο ίδιο σπίτι και να μοιραστούν όλα τα οφέλη του φαγητού, της θαλπωρής και της προσοχής ενώ σταδιακά συνηθίζουν κι αποδέχονται η μία την άλλη.

Μπορεί να χρειαστεί μόνο μια μέρα ή δύο ή μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αντέξουν οι γάτες η μία την άλλη. Μπορεί να περάσουν μήνες πριν οι γάτες χαλαρώσουν μεταξύ τους, αλλά βρίσκεστε ήδη στο δρόμο της επιτυχίας αν φτάσετε στο στάδιο της ανακωχής μεταξύ τους. Είναι φανταστικό πως μια κρύα υγρή μέρα έξω θα εξαναγκάσει ακόμα και τους χειρότερους αντιπάλους να κάτσουν μαζί μπροστά στη φωτιά μετά από ένα μεγάλο πιάτο φαγητού.

Κοινοποίηση:
Tags: