13 Ιουλίου, 2020

Πως θα προστατέψουμε τους τετράποδους φίλους μας από τη θερμοπληξία

Οι υψηλές θερμοκρασίες το  καλοκαίρι δεν απειλούν μόνο τη δική μας υγεία αλλά και τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Υποφέρουν το ίδιο με μας από τη ζέστη και οφείλουμε να τους προστατέψουμε.

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να αφήνουν το ζωάκι τους στο αυτοκίνητο. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται ακόμα κι αν η μηχανή και ο κλιματισμός είναι σε λειτουργία. Σε μια ζεστή μέρα, οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ανεβούν απότομα – συχνά μάλιστα είναι μέχρι και 10 βαθμούς υψηλότερες απ’ όσο είναι έξω από αυτό. Σίγουρα δε θέλετε να πάθει κάτι το ζωάκι σας ή να πεθάνει, οπότε μην το αφήνετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο, και αν δείτε ένα ζωάκι αφημένο σε κάποιο άλλο αυτοκίνητο, ειδοποιήστε τους αρμόδιους φορείς της περιοχής σας.

Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η υγρασία. Τα ζώα ξεφυσούν για να αποβάλουν την υγρότητα από τους πνεύμονές τους, κάτι που τα δροσίζει. Αν τα επίπεδα της υγρασίας είναι πολύ υψηλά, δεν μπορούν να δροσιστούν, και η θερμοκρασία του σώματός τους θα εκτοξευτεί. Αν θερμομετρήσετε το σκύλο σας θα καταλάβετε αμέσως αν υπάρχει πρόβλημα. Η θερμοκρασία των σκύλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σίγουρα τα σκυλάκια μας έχουν ανάγκη από την καθημερινή βόλτα τους. Όμως καλό είναι να προσαρμόζετε την ένταση και τη διάρκειά τους ανάλογα με τη θερμοκρασία. Στις πολύ ζεστές ημέρες, να ασκείστε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες. Να προσέχετε τα κατοικίδια με τα λευκά αυτιά, γιατί είναι πιο ευάλωτα στον καρκίνο του δέρματος, και όσα έχουν μικρές μύτες, άρα δυσκολεύονται στην αναπνοή. Η άσφαλτος μπορεί να γίνει καυτή και να βλάψει τις πατούσες του κατοικίδιού σας, οπότε καλό θα ήταν το ζώο να περπατά πάνω σε γρασίδι.

Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, σιγουρευτείτε ότι έχει προστασία από τον ήλιο και άφθονο, κρύο νερό. Κατά τον καύσωνα, προσθέστε πάγο στο νερό αν είναι εφικτό. Η σκιά των δέντρων είναι ιδανική επειδή δεν εμποδίζει τον αέρα να περνά, ενώ το σκυλόσπιτο δεν βοηθά – για την ακρίβεια, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Οι ακραίες θερμοκρασίες ίσως προκαλέσουν θερμοπληξία. Οι ενδείξεις θερμοπληξίας είναι βαρύ λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, λήθαργοι, πυρετός, ζαλάδες, απώλεια συγκέντρωσης, ακατάσχετη έκκριση σάλιου, εμετοί, σκούρα κόκκινη ή μωβ γλώσσα και απώλεια αισθήσεων. Τα ζώα που είναι πολύ μεγάλα σε ηλικία, πολύ νεαρά, υπέρβαρα, καρδιοπαθή ή με δυσκολία στην αναπνοή, είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία. Κάποιες ράτσες σκυλιών, όπως τα μπόξερ και τα παγκ, ίσως εμφανίσουν δύσπνοια όταν η ζέστη είναι υπερβολική.

Για να βοηθήσετε ένα κατοικίδιο που υποφέρει από θερμοπληξία, μεταφέρετέ το στη σκιά ή σε χώρο που κλιματίζεται. Βάλτε σακούλες με παγάκια ή βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι του, το λαιμό και το στήθος του, και ρίξτε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό πάνω του. Δώστε του να πιει μικρές ποσότητες δροσερού νερού ή να γλείψει παγάκια. Πηγαίνετέ το στον κτηνίατρο.

Κοινοποίηση:
Tags: