13 Ιουλίου, 2020

Πως θα προστατέψουμε το σκύλο μας από τους ψύλλους

 

Οι καλοκαιρινές βόλτες με το σκύλο μας τώρα το καλοκαιράκι μπορεί να φέρουν απρόσκλητους επισκέπτες κατά την επιστροφή στο σπίτι: Ψύλλους.

Οι ψύλλοι, όπως και τα τσιμπούρια, είναι εξωπαράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν στον σκύλο μας σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνήθως τους κολλάει από  την επαφή του με άλλα ζώα ή από περιβάλλον όπου κάνει τη βόλτα.

Υπάρχουν τρόποι για να διαπιστώσουμε αν ο σκύλος  μας έχει ψύλλους.

Ελέγχουμε το τρίχωμα του σκύλου μας μετά από κάθε βόλτα, ειδικά στην κοιλιά ή ανάμεσα στα πόδια. Οι ψύλλοι, αφήνουν τα αυγά τους στο δέρμα του και μπορούμε να τα εντοπίσουμε σχετικά εύκολα, τουλάχιστον αν δεν είναι μαύρος ο σκύλος, αφού μοιάζουν με μικρά μαύρα στίγματα.

Οι ψύλλοι προτιμούν σημεία με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία για αυτό και μία λύση είναι να φτιάξουμε μία «παγίδα» χρησιμοποιώντας ένα μπολ με σαπουνόνερο και μία λάμπα. Βάζουμε το μπολ κοντά στο κρεβάτι του και ανάβουμε από πάνω τη λάμπα. Η θερμοκρασία θα προσελκύσει τους ψύλλους που τυχόν μάζεψε ο σκύλος κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Οι ψύλλοι μπορούν να ζήσουν για πολύ καιρό πάνω στο σκύλο και όλο αυτό το διάστημα να γεννούν εκατοντάδες και χιλιάδες αυγά. Σκέψου ότι 10 ψύλλοι μπορούν να γεννήσουν περίπου 250.000 απογόνους σε λιγότερο από ένα μήνα!

Τρέφονται από αίμα και το δάγκωμά τους μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο φαγούρα, αλλεργία, δερματίτιδα, μόλυνση και απώλεια τριχώματος. Μάλιστα μπορούν να εκκολαφθούν παντού, πχ σε μοκέτες, χαλιά, ρωγμές στο πάτωμα, ακόμα και στο κρεβάτι.

Το ιδανικό αν διαπιστώσεις ότι ο σκύλος μας έχει ψύλλους είναι να τον πάμε στον κτηνίατρο ή σε ένα κτηνιατρικό φαρμακείο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εννοείται πως το μαξιλάρι του και το κρεβάτι του πρέπει να καθαριστεί καλά. Το ίδιο και το πάτωμα και τα χαλιά.

Και επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο για να την προστασία του τετράποδου φίλου μας. Με  κολάρο, ή κάποιο σκεύασμα που θα κρίνει εκείνος κατάλληλο.

Κοινοποίηση:
Tags: