28 Ιανουαρίου, 2020

Πώς θα πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη τροφή για τον σκύλο μας

Οι σκύλοι  είναι οι καλύτεροι μας φίλοι και η παρουσία τους είναι ευεργετική για όσους απολαμβάνουν την άδολη αγάπη τους. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει το όφελος της αύρας ενός ζώου τόσο στον ανθρώπινο ψυχισμό, όσο και στην ίαση διαφόρων παθήσεων.

Εμείς, ως κηδεμόνες τους υποχρεούμεθα να φροντίζουμε για τη σωστή τους διατροφή, τον εμβολιασμό τους, τη συνολική περιποίησή τους, την κοινωνικοποίηση τους και την ψυχαγωγία τους έχοντας κατά νου πως όσο ζουν είναι αποκλειστικό μας καθήκον η ευζωία τους. Πρόκειται για μια σχέση win to win καθώς και αυτά κερδίζουν από μας μια ευτυχισμένη και χωρίς κινδύνους ζωή και εμείς όπως προείπα αγάπη, αφοσίωση, τρυφερότητα και στοργή.

Ένα από τα καθήκοντα ενός σωστού κηδεμόνα είναι η παροχή καλής και ορθής τροφής στο  κατοικίδιό του. Όπως προσέχουμε το δικό μας διατροφολόγιο να περιλαμβάνει βιταμίνες, πρωτεΐνη και τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά και αλάτι, αντίστοιχα οφείλουμε να τηρούμε τους διατροφικούς κανόνες και στα σκυλιά μας.

Όπως λένε όλοι οι κτηνίατροι είναι προτιμότερο  το κατοικίδιό μας να μην τρώει ανθρώπινες τροφές εκτός αν πρόκειται για μαγειρεμένη τροφή (κοτόπουλο βραστό, με καρότα, ρύζι και φρέσκο ελαιόλαδο χωρίς αλάτι) αλλά εξειδικευμένες τροφές που βρίσκουμε στα pet shop ή τα super markets.

Όταν πρέπει να επιλέξουμε  τροφή για τον σκύλο σας θα πρέπει πρώτα να λάβουμε  υπόψη μας διαφόρους παράγοντες όπως την ράτσα του, την ηλικία του, τις σωματικές του δραστηριότητες, αν είναι στειρωμένο, τις τυχόν ευαισθησίες  του στομαχιού του, την τριχόπτωση ή τα δερματικά εξανθήματα.

Στην πλειονότητά τους οι κονσέρβες προσφέρουν περισσότερες θερμίδες και δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για μικρόσωμα σκυλάκια, που κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν προβλήματα με τα δόντια τους καθώς πρέπει να δυναμώσουν τα ούλα τους όπως τα μωρά. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ξηρά τροφή συμβατή με την ηλικία τους καθώς άλλες είναι οι ανάγκες ενός κουταβιού και άλλες ενός ενήλικα ή υπέργηρου σκύλου.

Γιατί να επισκεφτείτε ένα pet shop 
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών και το προσωπικό έχει το γνωσικό υπόβαθρο να σας καθοδηγήσει με βάση τα προαναφερθέντα.
Αν για παράδειγμα έχετε έναν υπέρβαρο σκύλο, πρέπει να αγοράσετε μία τροφή με λιγότερες θερμίδες. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα σας προμηθεύσουν μια τροφή με χαμηλότερες θερμίδες έτσι ώστε ο σκύλος σας να τρώει την ίδια ποσότητα τροφής και να παίρνει λιγότερες θερμίδες.
Η ορθή «πηγή» πρωτεΐνης
 Κάθε «πηγή» πρωτεΐνης για ένα σκύλο που δεν είναι αλλεργικός είναι κατάλληλη. Οι κτηνίατροι θεωρούν ιδανική πηγή πρωτεΐνης το κοτόπουλο καθώς είναι εύπεπτο. Επίσης ο σολομός λόγω τoυ Ω3 είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς και το αρνί για κάποιες εναλλαγές στη διατροφή.
Δώστε βάση στα συστατικά
Όταν θέλετε να αγοράσετε μια τροφή για το σκύλο σας, διαβάστε τη λίστα με τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Με βάση τη νομοθεσία τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται με φθίνουσα σειρά. Είναι σημαντικό το  πρώτο συστατικό της τροφής να είναι ζωικής προέλευσης καθώς έχει μεγάλη βιολογική αξία αφού περιέχει υψηλό ποσοστό εύπεπτης πρωτεΐνης και χρήσιμα αμινοξέα.
Ακριβή ή φθηνή τροφή – το αιώνιο δίλημμα 
Κάποιες οικονομικές τροφές παράγονται από φθηνά υλικά που τις καθιστούν δύσπεπτες,  λόγω πιθανού εκφυλισμού των πηγών πρωτεΐνης ή οξείδωσης των πηγών λίπους, έτσι δεν προσφέρουν τα συστατικά για την ορθή σωματική θωράκιση του σκύλου σας. Ενώ λοιπόν φαινομενικά πληρούν όλες τις νόμιμες ποσοστιαίες προδιαγραφές, έχουν χαμηλότερη ενεργειακή αξία και χαμηλό επίπεδο πρωτεϊνών με αποτέλεσμα πολλά από τα «θρεπτικά» συστατικά τους να μην απορροφώνται από τον οργανισμό του σκύλου σας. Ταΐζοντας τον λοιπόν μια οικονομική τροφή αναγκάζεστε να του δίνετε μεγαλύτερη ποσότητα για να του καλύψετε τις διατροφικές του ανάγκες. Τις περισσότερες φορές αυτό σημαίνει ότι σας κοστίζει τουλάχιστον το ίδιο, αν όχι περισσότερο από το να αγοράζατε μια ακριβότερη και ποιοτικότερη τροφή.
Εν κατακλείδι διαλέξτε μια τροφή που να έχει ισορροπημένη αναλογία Ωμέγα 3/6 λιπαρά οξέα. Για παράδειγμα, εξαιρετικές πηγές Ωμέγα 3 λιπαρών είναι το λάδι σολομού, λινέλαιο και λάδι από το φυτό Canola.
Κοινοποίηση:
Tags: