12 Φεβρουαρίου, 2019

Πώς να επιλέξετε τα τέλεια αξεσουάρ για το σκυλί σας

Το κολάρο είναι το πρώτο αξεσουάρ που θα φορέσει το κουτάβι μας, πριν ακόμα αρχίσει τις βόλτες και θα το συνοδεύει σε όλη τη μετέπειτα ζωή του κοντά μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από την ασφάλεια που το κολάρο τού παρέχει στη βόλτα – σε συνεργασία με το λουρί – επιτελεί ένα ακόμα σημαντικό έργο, καθώς κουβαλάει την ταυτότητα αναγνώρισής του (με το όνομά του και το τηλέφωνό μας) για την περίπτωση που χαθεί. Είναι ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να επιστρέψει σύντομα κοντά μας. Και τέλος, ένα περιποιημένο κολάρο δίνει άμεσα την πληροφορία ότι το ζώο είναι φροντισμένο και πολύ αγαπημένο

Ο τύπος Ο τύπος / σχεδιασμός:
Πριν αρχίσουμε το ψάξιμο είναι καλή ιδέα να αποφασίσουμε τι τύπο κολάρου χρειάζεται ο σκύλος μας.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ κολάρου σχεδιασμένα με γνώμονα τη μορφολογία του ζώου, τη συμπεριφορά του στη βόλτα καθώς και ανάγκες εκπαίδευσής του. Για τα περισσότερα ζώα το πιο κατάλληλο κολάρο είναι ένα τυπικό κολάρο με επίπεδο ιμάντα, φτιαγμένο από νάιλον, δέρμα ή από συνθετικό δέρμα (PU) φιλικό προς τα ζώα, σαν τα κολάρα που κατασκευάζει για τους φίλους μας η ελληνική εταιρία Argus Collar.
Αν ο σκύλος μας είναι δύσκολος στους χειρισμούς ή τραβάει στη βόλτα ίσως χρειαστεί κάποιο ειδικό κολάρο εκπαίδευσης όπως αυτά που εφαρμόζονται στο κεφάλι του σκύλου.

Αν το ζώο έχει ευαισθησία στο λαιμό (τραχεία) το στηθόλουρο είναι απαραίτητο.
Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό ο σκύλος να φοράει ταυτόχρονα ένα τυπικό κολάρο για το λαιμό που θα φέρει την ειδική ταυτότητα με το τηλέφωνό μας για την περίπτωση που το ζώο χαθεί. Τα κολάρα εκπαίδευσης δεν προβλέπουν θέση για την ταυτότητα του ζώου και τα στηθόλουρα βγαίνουν εύκολα.
Το κούμπωμα / αγκράφα
Είναι πιθανότατα το σημαντικότερο στοιχείο του κολάρου και το πρώτο που συνήθως χαλάει κατά τη χρήση.
Το κούμπωμα πρέπει να είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο. Φανταστείτε να ανοίξει την ώρα που ο σκύλος τραβάει στη βόλτα για να κυνηγήσει μια μπάλα σε κεντρική λεωφόρο.

Η κλασική μεταλλική αγκράφα είναι πιο ανθεκτική από την αποσπώμενη πλαστική και πιο αξιόπιστη για σκύλους που τραβάνε στο λουρί. Αν όμως έχετε σκύλο που του αρέσει να πηδάει φράχτες ή να μπλέκει σε δύσκολες καταστάσεις ίσως είναι προτιμότερο να του πάρετε ένα κολάρο με κούμπωμα αποσπώμενου τύπου (που συνήθως προτιμούμε και για τις γάτες μας).

Η αποσπώμενη αγκράφα είναι πιο βολική για το πρώτο κουταβίσιο κολάρο που θα φοράει το κουτάβι μας μόνο μέσα στο σπίτι -πριν αρχίσει τις βόλτες- μέχρι να συνηθίσει την ύπαρξή του. Αρχικά το άγνωστο αυτό αντικείμενο στο λαιμό του συνήθως παραξενεύει ή ενοχλεί το κουτάβι μας και θα χρειαστεί μια περίοδος απευαισθητοποίησης κατά την οποία θα χρειαστεί να του βάζουμε το κολάρο πολλές φορές για μικρά διαστήματα, σε καθημερινή βάση.

Η μεταλλική αγκράφα με τρύπες είναι η ιδανική για ζώα με εναλλασσόμενη περίμετρο λαιμού (είτε γιατί χάνουν πολύ τρίχωμα είτε γιατί στριπάρονται ή κουρεύονται). Η ρύθμιση μήκους στις αγκράφες αποσπώμενου τύπου δυστυχώς τείνει να… μονιμοποιείται μετά από κάποιο καιρό. Τότε γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να αυξομειώσουμε το μήκος και μάλιστα, αφού το καταφέρουμε, τείνει να “γλιστράει¨ προς το προηγούμενο σετάρισμα.

Το υλικό
Αν ο σκύλος μας είναι «καθωσπρέπει» μπορούμε να επιλέξουμε με κύριο κριτήριο το χρώμα ή το σχέδιο. Αν πάλι ου αρέσει να κυλιέται σε λάσπες, ή αν λατρεύει το νερό, ήδη γνωρίζετε ότι είναι σημαντικό το κολάρο να πλένεται και να στεγνώνει εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση θα επιλέξουμε αναγκαστικά ένα αδιάβροχο κολάρο.
Το πλάτος του ιμάντα
Αν ο σκύλος τραβάει πολύ ή αν έχει μακρύ και ευαίσθητο λαιμό (όπως έχουν τα λαγωνικά οράσεως) θα χρειαστεί φαρδύτερο κολάρο, καθώς το πλάτος του κολάρου καθορίζει την επιφάνεια της πίεσης που θα αισθάνεται ο σκύλος όταν τραβάει ένα λουρί. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια. Μεγαλύτερη επιφάνεια σημαίνει ότι η πίεση θα κατανέμεται πιο ομοιόμορφα. Το μεγαλύτερο πλάτος θα είναι πιο άνετο κατά τη διάρκεια των περιπάτων σε λουρί. Ωστόσο, κολάρα με μεγαλύτερο πλάτος είναι πιο άβολα όταν ο σκύλος προσπαθεί να χαλαρώσει.
Το μήκος του κολάρου
Δεν χρειάζεται να πάρουμε το σκύλο μας μαζί όταν αγοράζουμε κολάρο. Αρκεί να μετρήσουμε την περίμετρο του λαιμού του με μια μαλακή μεζούρα. (Αν δεν έχετε μεζούρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι σπάγκο σε συνδυασμό με ένα χάρακα ή ένα μέτρο). Βεβαιωθείτε ότι μετράτε το λαιμό του όταν στέκεται όρθιος.

Το κολάρο θέλουμε να είναι άνετο αλλά όχι σφιχτό. Δεν πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα αλλά να μας επιτρέπει να περνάμε δυο δάχτυλα ανάμεσα στο κολάρο και το λαιμό του ζώου. Άρα στην περίμετρο που μετρήσαμε προσθέτουμε άλλα 5 εκατοστά για να βρούμε το μέσο μήκος (καθώς σχεδόν όλα τα κολάρα είναι ρυθμιζόμενου μήκους). Για μικρόσωμα ζώα αρκεί να περνάμε μόνο ένα δάχτυλο (διαφορετικά το κολάρο θα φεύγει), οπότε σε αυτή την περίπτωση αρκεί να προσθέσουμε μόνο 2,5 εκατοστά στο μέσο μήκος.
Αν το ζώο μας έχει παχύ τρίχωμα που κουρεύεται ή μειώνεται πολύ το καλοκαίρι, θα πρέπει το κολάρο να έχει κατάλληλο μήκος και για τις δυο συνθήκες. Η κατάλληλη στιγμή να μετρήσουμε είναι όταν το ζώο είναι κουρεμένο και να διαλέξουμε κολάρο ρυθμιζόμενου μεγέθους που να καλύπτει το ζώο μας και όταν φέρει όλο του το τρίχωμα.

 

Κοινοποίηση:
Tags: