3 Φεβρουαρίου, 2020

Ποιο κατοικίδιο πρέπει να μπει στη ζωή μου; – Όσα πρέπει να ξέρεις για τη σωστή επιλογή

Για να έκανες “κλικ” στο  εν λόγω άρθρο θα πει πως κάνεις σοβαρές σκέψεις να επιλέξεις το πρώτο σου κατοικίδιο. Ωστόσο, η απόφασή σου δε θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε μια παρόρμηση σου  δεδομένου πως η απόκτηση ενός νέου μέλους στη ζωή σου αποτελεί δέσμευση για τουλάχιστον 10-18 χρόνια ανάλογα με τη επιλογή που θα κάνεις.

Της Έπη Τρίμη

Ένα κατοικίδιο δεν είναι ένα λούτρινο αντικείμενο που πήρες από ένα κατάστημα παιχνιδιών καθώς έχει ψυχή, ανάγκες και σε σένα εναποθέτει 100% τη βιωσιμότητά του και την ευτυχία του. Προϋποθέτει τόσο εσύ όσα και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου να έχετε βάλει τη ζωή σας σε μια στοιχειώδη τάξη και να έχετε συν αποφασίσει πως θέλετε να μπει ένα νέο πλασματάκι στη ζωή σας με όλες τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές που απορρέουν.

Αν δεν αντέχεις ή δεν ξέρεις τις αντοχές σου καλύτερα να μην πάρεις σκύλο ή γάτα καθώς η φροντίδα τους είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και το προσδόκιμο ζωής τους αγγίζει έως και τα 18 χρόνια. Μην ξεχνάς δε πως ένας φίλος και μια ζωή δεν αγοράζονται. Προσπάθησε να πάρεις ένα ζωάκι από ένα καταφύγιο, από το δρόμο ή από τα φιλοζωικά σωματεία. Αυτομάτως κάνεις μια καλή πράξη καθώς σώζεις μια ζωή!

Ας δούμε  μια προς μια τις επιλογές:

Σκύλος

Ο σκύλος είναι ένας κολλητός, Μια μουσούδα που γελάει όταν είναι ευτυχισμένος και ο πιστός σύντροφος που δε θα σε απαρνηθεί ποτέ. Ωστόσο, θέλει καθημερινή βόλτα, βούρτσισμα, αρκετό φαγητό ανάλογα με το μέγεθος και τη ράτσα, κάνει ως κουτάβι αταξίες, θέλει εκπαίδευση,  κτηνίατρο, σπιτάκι ή κρεβάτι και πολλά παιχνίδια. Επιπλέον, πρέπει να εξετάσεις αν διαθέτεις τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθείς μαζί του και να τον απασχολήσεις δημιουργικά. Μην ξεχνάς πως αν μένεις σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα δεν πρέπει να πάρεις ένα μεγάλο σκύλο. Επίσης, μην διαλέξεις μια ράτσα που θα υποφέρει αν δεν έχει χώρο ( κήπο) να εκτονώσει την ενέργειά του. Κάποιες, επίσης, ράτσες υποφέρουν από το κλίμα της χώρας μας και είναι δυστυχισμένα (όπως τα χάσκι) .

Γάτα

Ο ορισμός της ανεξαρτησίας.Βέβαια αποτελεί μύθο ότι η γάτα δεν δένεται με τον άνθρωπο. Όσο περισσότερα ασχολείσαι μαζί της τόσο μεγαλύτερο το δέσιμο μεταξύ σας. Απαιτεί όπως και ο σκύλος στείρωση και βέβαια περίθαλψη, άριστη τροφή και δημιουργική απασχόληση. Μπορείς να την αφήσεις στο σπίτι έως και 2 ημέρες μόνη αν έχεις εξασφαλίσει μπόλικο νερό και φαγητό καθώς και  μια λεκάνη με άμμο για την τουαλέτα της καθώς και παιχνίδια για τη δημιουργική της απασχόληση.

Πτηνό

Πρόκειται για μια επιλογή αρκετά ασφαλή. Προϋποθέτει βεβαίως φροντίδα όπως καλής ποιότητας τροφή, φρέσκο νερό, βιταμίνες, καθαρό κλουβί και φυσικά ένα μέρος ψηλό που θα το βλέπει το φως. Αν έχεις γάτα να το σκεφτείς γιατί ενώ συνήθως γίνονται φίλοι μια απόσταση ασφαλείας είναι επιβαλλόμενη για τυχόν ατυχήματα καθώς η γάτα θα δει το πουλάκι ως παιχνίδι και κινδυνεύει με το χέρι της να το τραυματίσει ή να το τρομάξει. Η καρδούλα τους είναι ευαίσθητη και το προσδόκιμο ζωής τους μικρό. Μην αγοράσεις απευθείας παπαγάλο καλύτερα το πρώτο σου πτηνό να είναι ένα παπαγαλάκι ή μια καρδερίνα.

Ψάρι

Σε αυτή την περίπτωση ισχύει σχεδόν ότι και στα πτηνά. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, το ψάρι είναι η κατάλληλη περίπτωση για εσένα. Εκτός από την τροφή τους και την αλλαγή του νερού δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Ξεκίνησε με ένα χρυσόψαρο και αν δεις πως ο κόσμος των ψαριών σε γοητεύει μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις ενυδρείο το οποίο  δεν είναι πάντα τόσο οικονομική λύση καθώς  θέλει ειδικά φάρμακα, μια διακόσμηση που να θυμίζει βυθό θάλασσας, σύστημα ανακύκλωσης του νερού και βέβαια ψάρια που δεν είναι όλα οικονομικά. Επίσης το προσδόκιμο ζωής τους είναι πάρα πολύ μικρό.

Τρωκτικό

Τα χάμστερ,  τα ινδικά χοιρίδια και τα κουνέλια εντάσσονται στην εν λόγω επιλογή. Θέλουν κλουβί, τροφή, νερό, βιταμίνες, πριονίδι και φυσικά μια ρόδα για να εκτονώνουν την ενέργειά τους. Επιβάλλεται ο καθημερινός καθαρισμός καθώς είναι εύκολο να αρρωστήσουν. Μπορείς να τα πάρεις αγκαλιά, να τα φιλήσεις και να τα χαϊδέψεις. Όμως πρέπει να είναι τον υπόλοιπο χρόνο συνεχώς στο κλουβάκι τους καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνουν ζημιές και να τραυματιστούν θανάσιμα  ή να χαθούν.

Σκιουράκι

Είχαν μια περίοδο μεγάλη ζήτηση στα pet shop. Προσωπικά, δεν θεωρώ πως αυτή η επιλογή ταιριάζει σε΄ένα σπίτι καθώς τα ζωάκια αυτά πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση. Επιπλέον αρρωσταίνουν εύκολα, παθαίνουν μαρασμό και πεθαίνουν.

Ερπετά και ιγκουάνα

Πρόκειται για extreme επιλογές. Επιβάλλεται να ζουν σε γυάλινο και ασφαλές “κλουβί” . Θέλουν ειδική τροφή και έντομα. Ένα διάστημα η ζήτησή τους ήταν αυξημένη ειδικά μετά το σήριαλ “Είσαι το ταίρι μου”.

Κοινοποίηση:
Tags: