15 Μαρτίου, 2017

Πέντε ΝΑΙ και πέντε ΟΧΙ για τα ενυδρεία μας! Δώστε βάση! (ΦΩΤΟ)

Παίρνοντας την απόφαση να στήσουμε στο χώρο μας ένα νέο «Υδάτινο Κόσμο», θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας, κάποια πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα να κάνουμε για την καλύτερη συντήρηση του και κάποια που πρέπει να αποφύγουμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας την καλύτερη διαβίωση των οργανισμών που θα φιλοξενήσουμε, καθώς επίσης και την καλύτερη αισθητική του.

Παρακάτω θα δούμε μερικά απο αυτα, αρχίζοντας απο το τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα πετυχημένο και βιώσιμο ενυδρείο:
7
Επιλογή ενυδρείου
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι και στην περίπτωση μας, η σωστή επιλογή του ενυδρείου θα μας εξασφαλίσει την καλύτερη είσοδο στο μαγικό κόσμο του νερού. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα ενυδρείο σε χωρητικότητα, τόσο πιο σταθερές είναι οι συνθήκες του νερού μας αλλά και μεγαλύτερες επιλογές έχουμε στα είδη των ψαριών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ κόψη μας το χώρο που διαθέτουμε αλλά και τα χρήματα που διαθέτουμε, κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.
8

Επιλογή ψαριών
Έχοντας στήσει το ενυδρείο μας και αφού έχει παρέλθει ο χρόνος ωρίμανσης του, έρχεται η ώρα για την εισαγωγή των ζωντανών οργανισμών. Πάντα επιλέγουμε ψάρια τα οποία είναι κατάλληλα για το μέγεθος του ενυδρείου που διαθέτουμε καθώς επίσης και να είναι συμβατά μεταξύ τους σε ότι αφορά στη συμπεριφορά, στις διατροφικές συνήθειες αλλα και στις παραμέτρους του νερού που επιβιώνουν.
6
Συντήρηση ενυδρείου.
Αναλόγως της ευαισθησίας των ψαριών που φιλοξενούμε, κανονίζουμε και την συχνότητα καθαρισμού του ενυδρείου. Η κυριότερη εργασία που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του ενυδρείου μας είναι η μερική αλλαγή του νερού (Περίπου το 30%) . Αυτή γίνεται συνήθως ανα δύο εβδομάδες  και βοηθάει στην αφαίρεση κάποιων οργανικών στοιχείων που δεν αφαιρούνται απο το φίλτρο. Σωστές αλλαγές νερού έχουν ως αποτέλεσμα το σωστό περιβάλλον για τα ψάρια μας!
3
Έλεγχος των παραμέτρων του νερού.
Στο εμπόριο διατίθενται τέστ νερού, τα οποία μας βοηθάνε να ελένξουμε τις βασικές παραμέτρους του νερού στο ενυδρείο μας. Μερικές απο αυτές είναι η σκληρότητα, το phκαι αζωτούχες ενώσεις όπως η αμμωνία και τα νιτρώδη. Προτείνεται εβδομαδιαίος έλεγχος των παραμέτρων αυτών έτσι ώστε αν κάτι είναι λάθος για τα ψάρια, να υπάρχει το περιθώριο άμεση διόρθωσης!
10
Έλεγχος και συντήρηση εξοπλισμού.
Ο τεχνολογικός εξοπλισμός,  είναι η καρδιά του υδάτινου συστήματος μας. Καθημερινά θα πρέπει να ελεγχουμε οτι όλα δουλεύουν κανονικά. Ειδικότερα για το φίλτρο μας θα π΄ρπει κάθε μήνα να γίνεται καθαρισμός του και αντικατάσταση κάποιων απο τα «ψαχνά» του όπως ο υαλοβαμβακας και ο ενεργός άνθρακας.
Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που θα πρέπει να αποφύγουμε όσοι έχουμε ή θέλουμε ενυδρείο.
Μερικά απο αυτά είναι τα εξής:
Όχι βιασύνη
Όσο πιο σωστά ξεκινήσει να λειτουργεί το ενυδρείο μας, τόσο λιγότερα προβλήματα θα μας παρουσιάσει. Δεν βιαζόμαστε να τοποθετήσουμε τα ψαρια μας στο ενυδρειο, δίνοντας του το χρόνο να ολοκληρώσει τη διαδικασία ωρίμανσης που απαιτείται!
9
Τοποθέτηση
Ποτέ δεν τοποθετούμε το ενυδρείο μας σε σημείο του σπιτιού που είναι θορυβώδες, ή διπλα σε παραθυρο/μπαλκονόπορτα με άμεση επαφή με το ηλιακό φως!
1
Επιλογή διακόσμησης
Όσο και να μας αρέσουν τα διακοσμητικά που διατίθενται στην αγορά των ενυδρείων, δεν χωράνε όλα στο δικό μας. Επιλέγουμε λοιπόν διακοσμητικά απο τα εξειδικευμένα καταστήματα τα οποία είναι κατάλληλα για εμάς , χωρίς όμως να τα στριμώξουμε στο ενυδρείο μας, αφήνοντας έτσι περιθώριο άνετης κολύμβησης στα ψάρια μας.
5
Όχι υπερπληθυσμός
Το κάθε ενυδρείο έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα σε ψάρια. Αν παραγεμίσουμε το ενυδρείο μας, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να έχουμε μόνιμα προβλήματα με τις συνθήκες του νερού αλλα και συχνές ασθένειες στα ζωντανά μας!
2
Όχι υπερβολικό τάισμα
Ποτέ δεν ταιζουμε τα ψάρια μας παραπάνω απο αυτό που μπορούνε να φάνε! Αν το κάνουμε, το αποτέλεσμα θα είναι να μένουν κατάλοιπα τροφών στο ενυδρείο μας που θα οδηγήσουν στην μόλυνση του νερού με κίνδυνο ακόμα και το θάνατο των ψαριών μας.

Λαδόπουλος Απόστολος
Ωκεανός Ενυδρεία
Λ. Βουλιαγμενης 307
Τηλέφωνο: 210-9751158
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.oceanaquariums.gr και τη σελίδα μας στο Facebook

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: