6 Αυγούστου, 2016

Ουφ, έσκασα! Συμβουλές για δροσιά και υγεία στην ζέστη του καλοκαιριού

Η ζέστη του Αυγούστου, του παραδοσιακά πιο ζεστού μήνα του καλοκαιριού, μπορεί για εμάς να γίνεται πιο ανεκτή σε παραλίες και κλιματιζούμενους χώρους , αλλά δεν είναι έυκολο και για τα ζώα μας να την αντιμετωπίσουν. Και δυστυχώς δεν είναι κάτι που καταλαβαίνουμε άμεσα.

Εφόσον δεν μπορούν να μας μιλήσουν, μπορεί να μας πάρει ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι υποφέρουν λόγω της ζέστης ή ότι κάτι δεν πάει καλά. Το κυριότερο πρόβλημα είναι οτι δεν ζούμε τον κόσμο μέσα στο δικό τους σώμα για να καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις του στη ζέστη και κρίνουμε βάση των δικών μας κριτηρίων. Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μηχανή διατήρησης της φυσιολογικής θερμοκρασίας από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με την διαρκή εφίδρωση να λειτουργεί σαν δροσιστικός παράγοντας για τον οργανισμό και τα ευαίσθητα σημεία του σώματος, φροντίζουμε να τα καλύπτουμε με ρούχα και παπούτσια.

Τα ζώα δεν διαθέτουν τέτοια φυσική κατασκευή.  Η κύρια αποβολή της θερμότητας γίνεται από την εκπνοή και τις πατούσες και τις ημέρες με αυξημένη θερμοκρασία, αυτός ο “θερμοστάτης” είναι πολύ μικρός για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος. Ως αποτέλεσμα τα ζώα αναζητούν δροσιά στα δροσερά πατώματα, στις σκιές των δέντρων, στο νερό, αλλά το γρήγορο λαχάνιασμα τους μας δείχνει πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα ανακούφισης.

110

Σε πρώτη φάση  φροντίζουμε να μην εκθέτουμε τα ζώα μας στις ακτίνες του ήλιου και στην ζωή εκτός σπιτιού της ημέρες που το θερμόμετρο είναι στα ύψη. Οι βόλτες τους πρέπει να είναι σύντομες και ποτέ κατά τις μεσημεριανές ώρες που θεωρούνται οι πιο “καυτές”. Προσπαθούμε να τα βγάλουμε νωρίς το πρωί και μετά την δύση του ηλίου και αν τηρούμε ένα σωστό πρόγραμμα βόλτας, με τρείς καθημερινές εξόδους, προσπαθούμε η ενδιάμεση να είναι πολύ σύντομη και να γίνει πρίν τις 12.00 ή μετά τις 17.οο. Δεν αφήνουμε σκύλους, γάτες και πουλιά ή άλλα μικρά ζώα σε μπαλκόνια, ταράτσες ή αυλές καθόλη την διαρκεια της ημέρας. Για τις δύσκολες αυτές μέρες φροντίζουμε να τα κρατάμε εντός του σπιτιού και αν αυτό είναι αδύνατον, προσφέρουμε προστασία τοποθετώντας ξύλινα ή υφασμάτινα στέγαστρα, ποτέ μεταλλικά ή πλαστικά, ανανεώνουμε το νερό συχνά και επιλέγουμε ένα σημείο που δεν το βλέπει ο δυνατός ήλιος.

cb3690e7d9bf87c612f272a9dcbe6c2b

Δεν αφήνουμε ποτέ ζώα στο αυτοκίνητο, ούτε για ένα λεπτό, ούτε με το παράθυρο λίγο ανοιχτό, ούτε με τη μηχανή ανοιχτή και τον κλιματισμό σε λειτουργία. Σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο η εξωτερική θερμοκρασία των 30c , ανεβαίνει στους 40c εσωτερικά σε 10 λεπτά και στους 50c σε μισή ώρα, ακόμα και με το παράθυρο ελαφρά ανοιχτό. Το κίνημα “σπάστε τα παράθυρα – σώστε τα ζώα” δεν δημιουργήθηκε τυχαία! Το ζώο που βρίσκεται εντός αυτοκινήτου, συνήθως σκύλοι, είναι εκτεθειμένο περισσότερο από ότι μπορεί να αντέξει οποιοσδήποτε οργανισμός και δεν κινδυνεύει μόνο από θερμοπληξία αλλά και από θανάτο.

dog-in-car

Εντός του σπιτιού επιλέγουμε να διατηρούμε ένα δροσερό περιβάλλον με τον κλιματισμό και όχι ανεμιστήρες γιατί ο δροσισμός μέσω του αέρα δεν βοηθάει ιδιαίτερα τα ζώα μας που είναι καλυμμένα με τρίχωμα και δεν έχουν ανοιχτούς δερματικούς πόρους. Πλέον κυκλοφορούν στο εμπόριο και μαξιλάρια με ειδικό υλικό που τα κρατάει δροσερά και είναι μια ασφαλής λύση για το ζεστό πάτωμα. Αν λείπουμε φροντίζουμε ο χώρος να παραμένει δροσερός και κατά την απουσία μας γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για την υγεία τους. Και ασφαλώς φροντίζουμε να υπάρχει αρκετό διαθέσιμο νερό κατά προτίμηση δροσερό και φρέσκο.

funny_pictures_of_dog_feeling_so_hotΌπως και στον άνθρωπο, η αντιμετώπιση της ζέστης γίνεται και μέσω διατροφής. Το καλοκαίρι μπορούμε σε συνεννόηση με τον κτηνιάτρό μας να αλλάξουμε τη διατροφή τους για να γίνει πιο ελαφριά και λιγότερο δύσπεπτη. Επιλέγουμε τροφές με βάση το κοτόπουλο και το ψάρι και προσθέτουμε δροσερά λαχανικά, όπως καρότο και κολοκυθάκι για τα οποία τρελαίνονται οι περισσότεροι σκύλοι αλλά και τα μικρά ζώα.

12614533_f496

Μπορούμε ευκολα και γρήγορα να φτιάξουμε σπιτικές λιχουδιές σε παγάκια με κύβους φρούτων και ζωμό κότας ή παγωτάκια με γιαούρτι και υλικά όπως το φυστικοβούτυρο και διάφορα φρούτα. Γίνονται ευκολά, γρήγορα, οικονομικά, είναι ελαφριά και υγιεινά και τα δροσίζουν από μέσα προς τα έξω, θα τα ερωτευτούν! Φρούτα όπως καρπούζι, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι και φρούτα του δάσους, δεν είναι μόνο δροσιστικά, αλλά και αντιοξειδωτικά. Προσφέρουμε πάντα δροσερό– όχι κρύο – νερό με κοπανισμένα παγάκια, αν θέλουμε, στα μπολ και φροντίζουμε τα σκεύη φαγητού και νερού τους να είναι καθαρά κάθε μέρα, γιατί η υψηλές θερμοκρασίες, ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και τέλος δεν αφήνουμε φαγητό που δεν κατανάλωσαν να φαγωθεί αργότερα γιατί μπορεί να έχει ήδη αλλοιωθεί.

strawberry-blueberry-yogurt-bones-dog-homemade-snack-500x375

Η υγιεινή και το grooming τους καλοκαιρινούς μήνες είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες φροντίδες. Κάνουμε συχνότερα μπάνιο με χλιαρό προς δροσερό νερό τους σκύλους, ακόμα και τις γάτες, τα φέρετ, τα κουνέλια κ.λ.π. αν είναι κάτι που το συνηθίζουμε και αυτά το απολαμβάνουν. Χτενίζουμε καθημερινά και αφαιρούμε κόμπους και “τζίβες” που δημιουργούν θύλακες που εγκλωβίζουν τη ζέστη και αφαιρούμε το περιττό τρίχωμα που τα ταλαιπωρεί. Ελέγχουμε τα νύχια, τις πατούσες και το σώμα για παράσιτα και τσιμπούρια, αλλά και άγανα (αγκάθια).

dog-in-bath-tub-fb

Μετά το μπάνιο, αποφεύγουμε το πιστολάκι ζεστού αέρα, επιλέγουμε τον κρύο αν υπάρχει, αλλιώς ένα καλό σκούπισμα και ένας περίπατος στο πάρκο αρκούν για φυσικό στέγνωμα. Στα ζώα που κουρεύονται, δεν ξυρίζουμε ποτέ σύριζα το τρίχωμα, γιατί δεν έχουν φυσική αντιλιακή προστασία στο δέρμα και κινδυνεύουν από εγκαύματα, κουνούπια, κ.λ.π. Αντ’ αυτού ζητάμε ένα κοντό κούρεμα που τα αφήνει πιο δροσερά και ανάλαφρα χωρίς να κινδυνεύουν και τα χτενίζουμε καθημερινά. Προτιμήστε να μην κόβετε εντελώς τις τριχούλες ανάμεσα στα μαξιλαράκια των ποδιών για να υπάρχει μια κάλυψη από το ζεστο έδαφος, αρκεί να μην τα εμποδίζουν στην βάδιση.

Προσφέρουμε εναλλακτικούς τρόπους δροσιάς για επιπλέον ανακούφιση και… χαρά! Μια μικρή φουσκωτή παιδική πισίνα ή η ειδική που πωλείται στα pet shop από σκληρό υλικό θα κάνει τους σκύλους σας τρισευτυχισμένους. Βρέχουμε επίσης με μια πετσέτα ή απαλά με το λάστιχο τα πόδια τους και λίγο την μουσούδα και το κεφάλι – ποτέ τα αυτιά. Γάτες και μικρότερα ζώα θα εκτιμήσουν περισσότερο ένα αναζωογονητικό πέρασμα της ράχης με παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα ή μια παγοκύστη γεμάτη με δροσερό νερό.

Στη βόλτα προσπαθούμε να έχουμε πάντα δροσερό νερό μαζί μας. Ελέγχουμε πριν βγούμε την θερμοκρασία της ασφάλτου και των πεζοδρομίων, αν το δοκιμάσετε θα εκπλαγείτε με το πόσα τραβούν τα ποδαράκια τους κατά την βόλτα. Γι’ αυτό προσπαθούμε να βρεθούμε γρήγορα σε σκιερά σημεία, χώμα ή χορτάρι όπου είναι αυτό εφικτό. Μπορούμε κατά τη διάρκεια του περιπάτου μας, να τους ρίχνουμε λίγο νερό στα πόδια, που θα τα βοηθήσει να ανεχτούν για λίγο ακόμα τις καυτές επιφάνειες πριν βρεθεί σκιά η χώμα.

gulpy-pet-water-dispenser-34

Τέλος φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για το δελτίο καιρού καθημερινά. Πιο επικίνδυνες από τις ημέρες του καύσωνα, μπορεί να είναι αυτές που η υγρασία είναι αυξημένη και η αναπνοή τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Τα ζώα λαχανιάζουν για να εξατμιστεί η περιττή ζέστη και τις ημέρες με υψηλή υγρασία αυτό δεν είναι αρκετό, ως αποτέλεσμα μπορεί να πάθουν θερμοπληξία πιο εύκολα. Βραχυκέφαλες γάτες και σκύλοι δυσκολεύονται περισσότερο από τα άλλα ζώα και χρειάζονται περισσότερη προσοχή.

Σκεφτόμαστε τέλος, πως δεν είναι μόνο τα δικά μας ζώα που υποφέρουν αυτές τις ημέρες. Εμείς επιλέγουμε το καλύτερο για τους πιστούς μας φίλους, αλλά έξω από την πόρτα του σπιτιού μας εκατοντάδες ζώα και πουλιά αγωνίζονται για το βασικό δικαίωμα σε τροφή και νερό. Και αν η τροφή μπορεί με κάποιο τρόπο να εξασφαλιστεί, το νερό το καλοκαίρι είναι πιο σπάνιο και από τον πρώτο αριθμό του τζόκερ για αυτά.

adespota-skylakia-kalokairi-nero-650Θυμόμαστε πως για να μπορούμε να λεγόμαστε άνθρωποι πρέπει να φροντίζουμε ότι και όποιον μας έχει ανάγκη. Τοποθετήστε σε όσα σημεία κοντά η και μακριά από το σπίτι σας μπορείτε δοχεία νερού και φροντίστε να τα επισκέπτεστε συχνά για ανεφοδιασμό. Ένας εύκολος τρόπος συντήρησης είναι να επιλέξετε τα σημεία που πηγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας ή περνάτε καθημερινά για εξωτερικές δουλειές. Δοχεία παγωτού, πήλινα ή πλαστικά κεσεδάκια, ακόμα και σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε πλέον είναι ιδανικά για αυτόν τον σκοπό. Ενημερώστε και τους πιο ευαίσθητους γείτονες και μπορεί να σας εκπλήξουν ευχάριστα, οχι μόνο με την ανοχή αλλά και με την ενεργή συμμετοχή τους. Ας έχουμε έναν καλό μήνα διακοπών όλοι, με λιγη φροντίδα και αγάπη!

Κοινοποίηση:
Tags: