10 Ιουλίου, 2020

ΟΗΕ: θύμα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής το παγκολίνο

Το παγκολίνο είναι ένα νυκτόβιο θηλαστικό που ζει στη Κίνα, γνωστό για τις φολίδες του που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το θηλαστικό αυτό κινδυνεύει, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα κατά της άγριας ζωής, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων 4 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή το παράνομο παγκόσμιο εμπόριο ελεφαντόδοντου μειώθηκε ενώ αντίστοιχα του παγκολίνου κατέγραψε άλμα. Οι εθνικές απαγορεύσεις για την πώληση ελεφαντόδοντου, ιδιαίτερα στην Κίνα το 2017, φαίνεται να έχουν βοηθήσει στο να περιοριστεί περαιτέρω το παράνομο εμπόριό του αφού κορυφώθηκε γύρω στο 2011-2013.

«Η World Wildlife Crime Report 2020 έχει κάποια καλά νέα και κάποια κακά νέα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της UNODC Άντζελα Με, στο Reuters: «Βλέπουμε συρρίκνωση σε κάποιες αγορές, ιδιαίτερα στις αγορές του ελεφαντόδοτου και των κεράτων ρινόκερου, αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις σε άλλες αγορές όπως στο παράνομο εμπόριο του παγκολίνου, των ευρωπαϊκών χελιών, αλλά επίσης μερών τίγρεων και παλίσανδρου».

Οι αιτίες αυτών των μεταβολών είναι πιθανόν πολλαπλές και ο UNODC ήταν επιφυλακτικός στο να κατονομάσει τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το παράνομο εμπόριο και των οποίων ο ορισμός είναι ασαφής, ενώ συχνά σχετίζονται με λαθροθηρία στην Αφρική και λαθρεμπόριο στην Ασία, όπου η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά.

Για το ελεφαντόδοντο, η υπερβάλλουσα προσφορά σε συνδυασμό με την απαγόρευση στην Κίνα και άλλες χώρες ίσως είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη μείωση της λαθροθηρίας και των τιμών, ανέφερε ο UNODC, προσθέτοντας ότι η τιμή του παράνομου ελεφαντόδοντου στην Κίνα μειώθηκε πάνω από το ήμισυ μεταξύ του 2014 και του 2018.

Ο UNODC εκτιμά τα ετήσια έσοδα από το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου μεταξύ του 2016 και του 2018 στα 400 εκατ. δολάρια.

DCIM101GOPROGOPR7212.

Οι κατασχέσεις φολίδων παγκολίνου, με κυρίως αφρικανική προέλευση, δεκαπλασιάστηκαν μεταξύ του 2014 και του 2018. Εκείνη την περίοδο κατασχέθηκαν 185 τόνοι φολίδων, για τους οποίους θα έπρεπε να έχουν θανατωθεί 370.000 ζώα, ανέφερε ο UNODC.«Αυτή τη στιγμή είναι το άγριο θηλαστικό που είναι το μεγαλύτερο θύμα παράνομου εμπορίου στον κόσμο», ανέφερε ο UNODC.

 

Κοινοποίηση:
Tags: