15 Μαΐου, 2020

Oι 11 αρχαιότερες ράτσες σκύλων- Μια ελληνική

Ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου. Είναι δίπλα του χιλιάδες χρόνια και έχει σταθεί βοηθός του στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Επίσης, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν υπάρξει περιπτώσεις σκύλων που θυσιάστηκαν για το “αφεντικό” τους, στην προσπάθειά τους να το σώσουν ή να το προστατεύσουν. Ποιες όμως είναι οι αρχαιότερες ράτσες; Βρήκαμε 11 από αυτές και σας τις παρουσιάζουμε:

 1. Afghan Hound

Το Afghan Hound θεωρείται μια από τις πιο αρχαίες ράτσες. Τα σκυλιά αυτά αναφέρονται σε πολλούς αιγυπτιακούς παπύρους και έχουν βρεθεί ζωγραφισμένα σε σπήλαια στο Βόρειο Αφγανιστάν 8 χιλιάδες χρόνια πριν τον Χριστό. Το μακρύ και πυκνό του τρίχωμά τους δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων ώστε να τους επιτρέψει να ζουν σε περιοχές με βαρύ χειμώνα

Το Αφγανικό Λαγωνικό έχει αριστοκρατική εμφάνιση είναι πολύ γλυκό, τρυφερό και παιχνιδιάρικο και απολαμβάνει τη συντροφιά του ανθρώπου.

 2. Basenji

Η φυλή σκύλων Μπασέντζι βρέθηκε από την Αφρική στο Κονγκό. Αυτοί οι σκύλοι συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τη μυρωδιά και την όραση για να κυνηγήσουν. Ως εκ τούτου, οι κυνηγοί τους χρειάζονταν για να ελέγχουν τον πληθυσμό των τρωκτικών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι ότι τα σκυλιά αυτά δεν γαυγίζουν. Δεν σημαίνει όμως ότι παραμένουν εντελώς σιωπηλά. Συνηθίζουν να βγάζουν ήχους που μοιάζουν τόσο με όμορφο τραγούδι όσο και με συγκλονιστική κραυγή, καθώς επίσης βγάζουν ήχους όπως τα συνηθισμένα κλαψουρίσματα σκύλων.

3. Chinese Shar-Pei

Το Σαρ Πέι υπήρχε στην Κίνα πριν αιώνες και το χρησιμοποιούσαν ως ποιμενικό, φύλακα και κυνηγό. Είναι ένας ανεξάρτητος και άγρυπνος σκύλος. Εξαιρετικά αφοσιωμένος στην οικογένεια του, συνηθίζει να γίνεται επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Απολαμβάνει την ανθρώπινη συντροφιά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυλή σκύλων και αγαπά να βρίσκεται συνεχώς στο πλάι του ιδιοκτήτη του.

 4. Akita

Τα Ακίτα είναι μία μεγαλόσωμη ράτσα σκύλων με καταγωγή τη βόρεια Ιαπωνία. Ανήκει στο είδος Spitz, του οποίου χαρακτηριστικά είναι η μακριά παχιά και συνήθως λευκή γούνα, τα μυτερά αυτιά και η χαρακτηριστική ουρά που αγκαλιάζει την πλάτη.

Η ιαπωνική ιστορία, τόσο η προφορική όσο και η γραπτή, περιγράφουν ως πρόγονο του Ακίτα το Matagi, κυνηγετικό σκυλί με στόχο αγριογούρουνα αρκούδες και ελάφια, ένα από τα παλαιότερα των ιθαγενών σκύλων.

Το πιο γνωστό Ακίτα είναι ο σκύλος Hachikō, ο σκύλος που έγινε γνωστός την πίστη και την αφοσίωσή του. Ο Hachikō γεννήθηκε το 1923 και έζησε μαζί με τον καθηγητή Hidesaburō Ueno.

 5. Saluki

Θεωρείται μια από τις πιο παλιές, ίσως και η παλαιότερη, ράτσα κυνηγόσκυλων. Είναι το μοναδικό σκυλί που με το πέρασμα των αιώνων δεν έχει αλλάξει καθόλου, γιατί δεν έχει διασταυρωθεί με άλλες ράτσες. Έχουν βρεθεί απεικονίσεις του σε τοιχογραφίες αλλά επίσης έχουν βρεθεί και πολλά Σαλούκι που έχουν μουμιοποιηθεί πολλούς αιώνες π.Χ. σε αρχαίους τάφους στην Πάνω περιοχή του Νείλου. Είναι ο σκύλος των Βεδουίνων και γενικότερα των νομαδικών αραβικών λαών, τον οποίο χρησιμοποιούν στο κυνήγι της γαζέλας.

 6. Alaskan Malamute

Το Αλάσκαν Μαλαμούτ είναι η μεγαλύτερη από όλες τις βόρειες φυλές. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό σκύλο εργασίας με μεγάλη αντοχή και δύναμη.

Η φυλή πήρε το όνομά της από το λαό των Εσκιμώων Μαλαμούτ Ινουίτ στην Αλάσκα οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτούς τους σκύλους στο κυνήγι, για προστασία και για να τους βοηθούν να μεταφέρουν μέσα στο τσουχτερό κρύο και τους πάγους τα βαριά φορτία τους.

 7. Chow Chow

Τα Τσόου Τσόου υπάρχουν στην Κίνα για πάνω από 2000 χρόνια. Είναι ευγενικά, υπομονετικά, πιστά και φιλικά με την οικογένειά τους σκυλιά, αλλά συγκρατημένα με τους ξένους. Συνήθως δένονται συναισθηματικά και είναι ιδιαίτερα προστατευτικά με ένα μέλος της οικογένειας.

Η εκπαίδευση του Τσόου Τσόου δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Πρέπει να ξεκινήσετε από μικρή ηλικία (ιδανικά 2 μηνών) για να θέσετε σωστές και γερές βάσεις.

 8. Samoyed

Το Σαμογιέντ έχει πάρει το όνομά του από τη νομαδική φυλή Σαμογιέντ που το βοήθησε να εξελιχθεί χρησιμοποιώντας το αρχικά σαν φύλακα και κυνηγό και στη συνέχεια για να τραβά φορτία. Επειδή αντέχει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, στις κακουχίες και είναι φιλικό βοήθησε στις εξερευνήσεις σε Αρκτική και Ανταρκτική.

Πρόκειται για ένα έξυπνο, πιστό, ήρεμο και αξιαγάπητο σκυλί. Είναι παιχνιδιάρικο και τα πάει καλά με τα παιδιά. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικό και φιλικό με όλους.

 9. American Eskimo Dog

Η φυλή θεωρείται ότι προήλθε από το γερμανικό Spitz, με την άφιξη μεταναστών στην Αμερική. Είναι κάτασπρο με κεφάλι στενό με έντονο ρύγχος και αυτιά όρθια και τριγωνικά. Τα μάτια του έχουν έντονο σκούρο χρώμα. Η γούνα του είναι μακριά και η ουρά του γυρίζει ακουμπώντας στην πλάτη του.

Το Αμέρικαν Έσκιμο είναι ένα χαρούμενο σκυλί με υψηλό πνεύμα, αρκετά θορυβώδες που απολαμβάνει την έντονη άσκηση, ειδικά στο χιόνι. Μπορεί να ζήσει σε όλα τα είδη σπιτιών, από διαμέρισμα μέχρι και σε μεγάλο σπίτι με αυλή ή κήπο. Προσαρμόζεται εύκολα στα διάφορα περιβάλλοντα.

10. Canaan Dog

Το Canaan Dog είναι από τις αρχαιότερες ράτσες στον κόσμο, όπως μαρτυρούν απεικονίσεις του σε τάφους στο Beni-Hassan του 2200 π.Χ. Με την επιδρομή των Ρωμαίων στο Ισραήλ, τα σκυλιά αυτά βρέθηκαν να περιπλανώνται σε άγρια κατάσταση στην έρημο Negev, από όπου και τα εξημέρωσαν οι βεδουίνοι για να τους φυλάνε τα πρόβατα και να τους προστατεύουν.

Το ενεργητικό, υπάκουο και πολύ φιλικό με όσους γνωρίζει αυτό σκυλί έχει διακριθεί σε μια ποικιλία καθηκόντων που αφορούν στην αξιοπιστία και την υπακοή. Λειτουργεί καλά ως ομάδα, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να θελήσει να λειτουργήσει και ανεξάρτητα. Θα ανταποκριθεί θετικά στην εκπαίδευση με κίνητρο εάν ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί ποικιλία, αλλά θα βαρεθεί με την επανάληψη. Είναι αφοσιωμένο και ευγενικό.

Κοκόνι

Ελληνική φυλή με αρχαία καταγωγή. Άπειρες αναπαραστάσεις σε αγγεία, αγάλματα, ειδώλια και νομίσματα φανερώνουν την ύπαρξή του και την τόσο κοντινή σχέση του με την αρχαία ελληνική οικογένεια. Από αναφορές σε κείμενα και γκραβούρες ο σκύλος αυτός εμφανίζεται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα σε μια αδιάσπαστη συνέχεια σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Το Κοκόνι πρόκειται για έναν μικρόσωμο σκύλο με κορμό μακρύτερο από ότι το ύψος του, τρίχωμα κοντό στο πρόσωπο και στα μπροστινά μέρη των ποδιών, μετρίως μακρύ στον κορμό και το λαιμό, και μακρύτερο στην ουρά και τους γλουτούς. Έχει τριγωνικό κεφάλι με πεσμένα αυτιά και η ουρά του σχηματίζει ημικύκλιο. Το μικρόσωμο αυτό σκυλί, το οποίο είναι πανέξυπνο, το βρίσκουμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Κοινοποίηση:
Tags: