10 Απριλίου, 2017

Ο “βασιλιάς” του γλυκού νερού από τον Αμαζόνιο! Γνωριμία και προϋποθέσεις γα να φιλοξενήσουμε τον Δίσκο στο ενυδρείο μας!

Και όμως υπάρχει ένας βασιλιάς στην περιοχή του Αμαζονίου, στους ποταμούς Rio Negro, Rio Urubu και Rio Japatu και αυτός είναι ο “Δίσκος” (Symphysodon Aequifasciatus).

Η διατήρηση ή ακόμα και η αναπαραγωγή των δίσκων αποτελεί πρόκληση για τους κατόχους ενυδρείων. Είναι λεπτεπίλεπτα και έχουν περισσότερες απαιτήσεις σε σχέση με άλλα ψάρια του γλυκού νερού όσο αφορά την διατήρηση τους.

Το ενυδρείο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να υπάρχει αρκετός χώρος για αυτά τα κοπαδιαστά ψάρια που το μήκος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και 25cm για αυτό καλό είναι αν θέλετε να αποκτήσετε ένα ενυδρείο με δίσκους να διαλέξετε το μεγαλύτερο που μπορείτε με βάση τον διαθέσιμο χώρο σας. Τους αρέσει ο μαλακός, αμμώδης πυθμένας και άφθονος χώρος για να κολυμπούν.

amanotank1

Η ηρεμία και η ησυχία είναι πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά τους και για αυτό το ενυδρείο θα πρέπει να βρίσκεται σε ήσυχο σημείο. Εάν το ενυδρείο είναι κοντά σε πόρτες ή σε σημείο που περνούν πολύ άνθρωποι το ψάρι θα νιώθει μεγάλη πίεση, κάτι το οποίο μπορεί να έχει επίπτωση στην υγεία του. Μπορούμε να τοποθετήσουμε λίγα φυτά μέσα στο ενυδρείο καθώς τους αρέσει όπως επίσης και αιωρούμενα φυτά τα οποία δημιουργούν σκιερές περιοχές έχοντας την ιδιότητα να διαχέουν το φως ελαφρά κάνοντας το ψάρι να αισθάνεται πιο άνετα.

Οι δίσκοι ζουν σε κοπάδια και στην διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου ένα ή περισσότερα ζευγάρια αποκόπτονται από τα υπόλοιπα και οριοθετούν την δική τους περιοχή. Είναι ήρεμα ψάρια και έχουν αρχοντική κίνηση και συνήθως τους αρέσει να κινούνται στην μεσαία ζώνη του ενυδρείου.

Discus Fish Tanks

Οι δίσκοι χρειάζονται πολύ θερμό περιβάλλον για αυτό καλό είναι η θερμοκρασία του νερού του ενυδρείου όπου τους φιλοξενούμε να είναι τουλάχιστον 27°C και ακόμα καλύτερα στους 29°C – 30°C. Το νερό μας πρέπει να είναι πολύ μαλακό (όχι πάνω από 4GH) και ελαφρά όξινο (6-6,5pH).

Το καθαρό νερό είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτά τα ψάρια για αυτό ένα πολύ καλό φιλτράρισμα θεωρείται σημαντικό στο ενυδρείο μας όπως επίσης οι συχνές αλλαγές νερού. Ο δίσκος θα φάει με όρεξη flakes και pellets κάποιοι όμως μπορεί να εξελιχθούν σε πιο ιδιότροποι ‘’φαγάδες’’ και να δέχονται μόνο ποικιλία από ζωντανή τροφή, όπως μαλάκια, οστρακόδερμα, σκουλήκια και νύμφες.

Όσο αφορά την αναπαραγωγή τους πολλά εξαρτώνται από το ζευγάρι και από τις συνθήκες στις οποίες διατηρείται. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τα δύο φύλα, εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής όπου τα ψάρια έχουν ενηλικιωθεί. Είναι καλοί γονείς και φροντίζουν τα νεογνά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν λοιπόν αποφασίσουμε να φιλοξενήσουμε τον βασιλιά του γλυκού νερού στον μικρό τεχνητό βιότοπο μας θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα τον φροντίζουμε και θα του παρέχουμε ότι χρειάζεται για να είναι υγιής και ευτυχισμένος.

5592719632_c941aa3e63
Άρθρο του που μας παραχώρησε το Aquariumshop.gr
Φιλίππου Λίτσα 36 & Χαϊμαντά,
15234, Χαλάνδρι, Αθήνα
Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr
Κοινοποίηση:
Tags: