6 Οκτωβρίου, 2016

Ο “Παχουλός” γάτος της Κωνσταντινούπολης, που έγινε… άγαλμα! Μπορεί να “έφυγε” αλλά ζει στις καρδιές όλων! (ΦΩΤΟ)

Ο πιο γνωστός αδέσποτος γάτος της Τουρκίας και από τους πιο… διάσημους παγκοσμίως, λόγω μιας ξεχωριστής φωτογραφίας του που ταξίδεψε εκτός συνόρων και χρησιμοποιήθηκε δεκάδες φορές σε χιουμοριστικά memes, έφυγε από τη ζωή στις αρχές του Αυγούστου.

Ελάχιστοι προφανώς γνώριζαν ότι ο γάτος που τον είχαν απαθανατίσει να κάθεται… με στυλ στην άκρη του δρόμου, στηριζόμενος στο πεζοδρόμιο, λεγόταν Τομπίλι – που σημαίνει παχουλός – και ζούσε στη συνοικία Ziverbey, στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα λιγότεροι ήξεραν ότι το τελευταίο διάστημα ήταν πολύ άρρωστος και ουσιαστικά μετρούσε αντίστροφα.

Στην Κωνσταντινούπολη ζουν 125.000 γάτες. Κι οι Κωνσταντινουπολίτες λατρεύουν τις γάτες. Τις αδέσποτες. Ανέκαθεν τις λάτρευαν. Οι ντόπιοι της φροντίζουν. Η πιο αγαπημένη ήταν ο Tombili.

Ο Tombili δεν υπάρχει πια. Τώρα, εκεί που κούρνιαζε υπάρχει το άγαλμα του.

d

«Ο Τομπιλί συνήθιζε να ζει εδώ που βρισκόμαστε» λέει ο Μπασάρ Νετσίπογλου, ο αντιδήμαρχος του Καδίκιοϊ. «Τον χάσαμε, την πρώτη μέρα του Αυγούστου. Οι κάτοικοι της γειτονιάς ξεκίνησαν καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας “θέλουμε να δούμε ένα άγαλμα του Τομπουλί, εδώ”. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκεντρώθηκαν 17.000 υπογραφές και οι δημοτικές αρχές και ο δήμαρχος αποφάσισαν να αναγερθεί εδώ αυτό το γλυπτό» εξήγησε, στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

Τα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος έγιναν στις 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

c

Η γλύπτρια Σεβάλ Σαχίν τόνισε ότι «ο Τομπιλί αξίζει να γίνει αυτό το γλυπτό πανομοιότυπο με την πόζα που είχε πάρει όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία». Η περίφημη φωτογραφία είχε τραβηχτεί σε πεζοδρόμιο της συνοικίας Ζιβέρμπεϊ του Καδίκιοϊ και χάρη σ’ αυτήν ο Τομπιλί είχε γίνει σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χρήστες του ίντερνετ συνήθιζαν, με photoshop, να δημιουργούν διάφορα memes, όπως με το να τοποθετούν ένα ποτήρι ρακί μπροστά στον αραχτό γάτο ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Ο θάνατος του Τομπιλί ανακοινώθηκε με σημείωμα που τοποθετήθηκε σε ένα δέντρο, στην οδό Γκιουλέτζ και στο οποίο αναγραφόταν «Θα ζεις στις καρδιές μας».

Δεν είναι τυχαίο. «Αν σκοτώσεις μια γάτα, πρέπει να χτίσεις ένα τζαμί για να κερδίσεις τη συγχώρεση του Αλλάχ» λέει μια τουρκική ρήση. Πιστεύεται ότι οι απαρχές της είναι σε έναν παροιμιόμυθο για τη Μουεζά, την αγαπημένη γάτα του Προφήτη. Αντί να ταράξει τον ύπνο της (η γάτα κοιμόταν πάνω στο μανίκι του μανδύα προσευχής του Προφήτη), ο Μωάμεθ πήρε ψαλίδι κι έκοψε το μανίκι. Σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή της ιστορίας, η Μουεζά έσωσε τον προφήτη από ένα φαρμακερό φίδι, αυτός την χάιδεψε στην πλατούλα κι οι γάτες απέκτησαν την ικανότητα, όταν πέφτουν, να προσγειώνονται στα τέσσερα.

«RIP Tombili Να ‘χεις πολύ φαΐ στην άλλη πλευρά» τουίταρε ο Αλιτσάν Τσεϊλάν.

a

b

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: