10 Φεβρουαρίου, 2019

Ο Έλληνας υδραυλικός που κάνει τα ανάπηρα ζωάκια να ξαναπερπατήσουν!

Ο Βασίλης Τζιγκούρας, υδραυλικός στο επάγγελμα και φιλόζωος…στην ψυχή, αποφάσισε με τις γνώσεις και τις δεξιότητές του να βοηθήσει ανάπηρα τετράποδα. Και το πέτυχε.


Δεν είναι κάτι νέο τα ανάπηρα σκυλάκια (είτε από ατύχημα, είτε από ασθένεια ή ηλικία) να περπατούν ξανά, με τη βοήθεια αναπηρικού καροτσιού, ειδικά σχεδιασμένου για σκυλιά ή με πρόσθετα ορθοπεδικά μέλη (πιο διαδεδομένα στο εξωτερικό). Αυτά όμως κοστίζουν πολύ και τα αδέσποτα ζώα, που έχουν μερικούς απλούς πολίτες να τα φροντίζουν ή βρίσκονται σε καταφύγια χωρίς επιδότηση από το κράτος, δεν θα είχαν καμία ελπίδα να αποκτήσουν ένα τέτοιο ειδικό καροτσάκι.

Στο πρόβλημα αυτό ήρθε να δώσει λύση ο κ. Τζιγκούρας, ο οποίος ενώνει σωλήνες, προσθέτει ρόδες, προσθέτει ιμάντες, βάφει αν χρειαστεί την κατασκευή του και την προσαρμόζει στο ζώο που έχει ανάγκη. Αφού πρώτα μετρήσει τις διαστάσεις του σώματος του ζώου, κατασκευάζει ακόμα και μέσα σε 3 ώρες, ένα καροτσάκι που το βοηθά να ξανα…ζήσει αξιοπρεπώς.
Έτσι, σκυλάκια που έσερναν ανήμπορα τα ποδαράκια τους και η ζωή τους προβλεπόταν είτε σκληρή είτε…να διακοπεί από την ευθανασία, περπατούν, τρέχουν και παίζουν ξανά.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της κρίσης αξιών, της ηθικής κρίσης, όπου όλα γύρω μας μοιάζουν να καταρρέουν, όπου κάποιοι δεν σέβονται τη ζωή (ζώων ή και συνανθρώπων μας) και όπου κανείς δεν προσφέρει αφιλοκερδώς σχεδόν τίποτα, άνθρωποι σαν τον κ. Τζιγκούρα μας κάνουν να χαμογελάμε και να μην χάνουμε την ελπίδα μας.
Και μπορεί οι καλύτεροι… πελάτες του 40χρονου τεχνίτη να είναι τρίποδα σκυλάκια, ωστόσο έχει βοηθήσει δεκάδες άλλα ζώα που είτε λόγω ατυχημάτων είτε λόγω ασθενειών έχασαν κάποιο από τα πόδια τους. Ανάμεσα σε αυτά, μάλιστα, είναι και ο Ούσκο, ένας γλυκύτατος καφέ αρκούδος που είχε βρεθεί παράλυτος στα βουνά των Σκοπίων και τον οποίο ανέλαβε να περιθάλψει ο «Αρκτούρος».

«Πλέον εκτός από αμαξίδιο για πίσω πόδια, έχω αποκτήσει τεχνογνωσία και για τετράτροχο, αλλά και για μπροστινά πόδια. Εκτός από σκύλους και γάτες, έχω κατασκευάσει αμαξίδια για τρωκτικά (κουνέλια, ινδικά χοιρίδια), για δύο κατσικάκια, μία πάπια, μία χελώνα καθώς και για έναν αρκούδο και ένα αγριογούρουνο (!) τα μοναδικά στον κόσμο με αναπηρικό αμαξάκι», λέει ο κ. Τζιγκούρας.


Από το 2015 οπότε και ξεκίνησε να ασχολείται εντατικά με την κατασκευή αμαξιδίων έχει να θυμάται δεκάδες ιστορίες που τον συγκίνησαν, κυρίως λόγω του ξεχωριστού δεσίματος των ζώων που βοήθησε να κινηθούν ξανά με τους ιδιοκτήτες τους: «Κάθε περιστατικό έχει τη δική του συγκινητική ιστορία. Όμως, αυτά που έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου είναι κάποια που αφορούν σκύλους θεραπείας: Για παράδειγμα, η γνωστή και αγαπητή σε πολλούς Λάρα, η οποία ήταν σκύλος οδηγός τυφλών και σήμερα -15 ετών πια- κινείται με αμαξίδιο, η μικρή Ζωή που βρέθηκα από τη εθελοντική ομάδα ‘Φαντάσματα του Ασπροπύργου’ χτυπημένη με τσάπα και ο 13χρονος Άρης, για τον οποίο είχε προγραμματιστεί ευθανασία που ευτυχώς ακυρώθηκε.

Θυμάμαι επίσης περιπτώσεις σκύλων που όχι μόνο κινήθηκαν με αμαξίδιο, αλλά κατάφεραν να σηκωθούν και μόνοι τους. Πάντως, εκτός από το συναισθηματικό σκέλος της προσφοράς, αυτό που μου δίνει καθημερινά δύναμη να συνεχίσω τη δουλειά μου είναι η εξέλιξη, το να καταφέρνω να πηγαίνω τις κατασκευές μου ένα βήμα πιο πέρα».
Όσον αφορά το σκέλος της ηθική ανταμοιβής -εκτός από τα χαμόγελα και τα δάκρυα χαράς των ανθρώπων για τους οποίους τα ζωάκια αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους- ο κ. Τζιγκούρας σημειώνει ότι αυτό που δεν ανταλλάσσεται με τίποτα είναι τα σαλιάρικα φιλιά των τετράποδων φίλων που συναντά καθημερινά! «Τις περισσότερες φορές τα ζωάκια που φορούν για πρώτη φορά αμαξίδιο, αντιλαμβάνονται αμέσως την κινητική ανεξαρτησία που τους προσφέρει αυτό και το δέχονται με ενθουσιασμό. Υπήρξαν περιπτώσεις σκύλων που είχαν καταπέσει πολύ και η όλη τους συμπεριφορά μαρτυρούσε κατάθλιψη. Όταν όμως φόρεσαν το αμαξίδιο, έγιναν ξανά ‘παιδιά’ και απολάμβαναν την κάθε βόλτα τους», καταλήγει ο ίδιος.
Info: Το εργαστήριο του Βασίλη Τζιγκούρα βρίσκεται στο Ίλιον και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του στο Facebook (www.facebook.com/plus2feet)

 

Κοινοποίηση:
Tags: