7 Σεπτεμβρίου, 2016

Νοσοκομείο προσέλαβε τρυφερό γάτο για να παρηγορεί τους ηλικιωμένους ασθενείς (ΦΩΤΟ+VIDEO)

O Tom είναι το νεότερο μέλος του προσωπικού του Salem VA Medical Center στο Σέηλεμ της Βιρτζίνια. Έχει προσληφθεί για να παρηγορεί και να ανακουφίζει τους ηλικιωμένους βετεράνους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και όλοι οι συνάδελφοι εκτιμούν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες που προσφέρει. Μία λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, ο Tom είναι γάτος!

Η “προσληψή” του έγινε πειραματικά, όμως σύντομα συνειδητοποιήσαν πως η συμβολή του στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι καταλυτική και ο Tom τους έγινε απαραίτητος. Την παρουσία του στο νοσοκομείο την οφείλει στην προϊσταμένη των νοσοκόμων Dottie Rizzo που το 2012 διάβασε το βιβλίο “Making Rounds with Oscar”, ενός γηρίατρου που επισκεπτόταν τους ασθενείς του με τον γάτο του Όσκαρ και ανακούφιζε όσους έπασχαν από άνοια. Στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σέηλεμ, οι περισσότεροι βετεράνοι ασθενείς είναι σε πολύ προχωρημένη ηλικία και συχνά φεύγουν από τη ζωή ενώ νοσηλευονται εκεί.

tomcat7

Εμπνευσμένη από αυτήν την πραγματική ιστορία και την συμβολή των σκύλων εργασίας που ανατίθενται σε βετεράνους του αμερικανικού στρατού για να τους βοηθήσουν με τα ψυχολογικά προβλήματα και την επανένταξη στην καθημερινή ζωή, πρότεινε να βρεθεί κάποιο ζώο που δεν είχε ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα που θα βοηθούσε και τους δικούς τους ασθενείς με την αντιμετώπιση του πόνου, των ψυχικών μεταπτώσεων και τις δυσκολίες της τρίτης ηλικίας. Η πρόταση πέρασε και με την συμβολή ενός κτηνιάτρου κατέληξαν στην περίπτωση του Tom, που ζούσε σε καταφύγιο ζώων και περίμενε να υιοθετηθεί.

tom cat double
Η συμβολή των ζώων συντροφιάς στην ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών, θεωρείται από αρκετούς ευεργετική. Ειδικά για τις γάτες, οι επιστήμονες λένε πως το γουργουρητό εκπέμπει σε συχνότητες που βοηθούν να πέσουν οι σφιγμοί της καρδιάς και να επέλθει ψυχική ηρεμία και χαλάρωση και το χάιδεμα του τριχώματος ανακουφίζει και καλμάρει.

tomcat1

Από την ημέρα που ο Tom ανάλαβε τα “καθήκοντά” του οι ασθενείς αισθάνονται μία παρηγορητική συντροφιά συνεχώς δίπλα τους. Κουλουριάζεται διακριτικά στα πόδια τους τις δύσκολες ώρες και γουργουρίζει στο πλευρό τους όταν τον αποζητούν για παρέα και κάτι ακόμα που δεν πίστευαν μέχρι να το δούν με τα μάτια τους… Ο Tom απέδειξε αμέσως πραγματική την θεωρία περί 6ης αίσθησης στις γάτες. Δεν είναι λίγες οι φορές που συγγενείς ασθενών αναφέρουν πως επισκέπτεται τους δικούς τους ανθρώπους και μένει δίπλα τους σαν να καταλαβαίνει πως το τέλος πλησιάζει και έτσι καταλαβαίνουν και αυτοί πως είναι ώρα να πουν τα τελευταία αντίο.

tomcat7

Ο τρυφερός γάτος έχει πολλές επιτυχείς επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Οι ασθενείς αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, το κλίμα είναι πιο αισιόδοξο και όλοι θέλουν να του κάνουν δώρο λιχουδιές. Οι χίλιοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τον γνωρίζουν πολύ καλά και περνούν καθημερινά να τον χαιρετήσουν και να ελέγξουν την άμμο του, το νερό και το πιάτο του φαγητού του.

tom cat double 2

Συγγενείς που δηλώνουν πως δεν συμπαθούν τις γάτες, σύντομα υποκύπτουν στην ευγενική του φύση. Υπάρχουν φυσικά και περιοχές που ο Tom δεν έχει πρόσβαση. Εκεί βρίσκονται όσοι δεν θέλουν την συντροφιά του ή δηλώνουν αλλεργικοί, αλλά όλο και κάποιος λοξοδρομεί για να τον συναντήσει. Όταν δεν “κρατάει” το χέρι κάποιου ασθενή που υποφέρει, κόβει βόλτες στους διαδρόμους και δίνει την αγάπη του στους “συναδέλφους” του και τους συγγενείς. Είναι η αισιόδοξη νότα στην καθημερινότητα και η τελευταία ευκαιρία κάποιων ηλικιωμένων να μην αισθάνονται εγκαταλειμμένοι. Είναι απλά ο Tom και όλοι τον αγαπούν για αυτό που είναι…

tomcat4

Δείτε το video:

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: