4 Σεπτεμβρίου, 2016

Μήπως υποκινούν οι πιγκουίνοι την μεγαλύτερη επανάσταση της γενιάς μας; (ΦΩΤΟ)

Το 2016 θα είναι ακόμα ένα έτος με θερμοκρασίες ρεκόρ. Κάθε χρόνος που περνάει, καταγράφεται ως ο θερμότερος όλων των εποχών και ο φετινός δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κλιματική αλλαγή που οι επιστήμονες περιμέναν σε βάθος 45 ετών είναι εδώ και απειλεί άμεσα!

Αυτό που δεν είναι πάντα κατανοητό από την αίσθηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πως ο πλανήτης θερμαίνεται και ψύχεται κυρίως μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων. Και ότι δεν καταλαβαίνουμε άμεσα, τείνουμε να το ξεχνάμε! Η θερμοκρασία των ωκεανών όμως, έχει ανέβει κατά 2 βαθμούς και αυτό είναι το σενάριο της καταστροφής! Το λιώσιμο των πάγων συνεχίζεται με φρενήρεις ρυθμούς καθημερινά. Αυτό που όλοι ξεχνάμε είναι πως ακόμα και στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ανταρκτικής, ζει ένα ολόκληρο οικοσύστημα που μέρα με τη μέρα χάνεται…

penguins1

Σε πρώτη ανάλυση, σε αυτό το οικοσύστημα οι πιγκουίνοι επωφελούνται περισσότερο από το λιώσιμο των πάγων της θάλασσας της Ανταρκτικής χερσονήσου, γιατί αυτό σημαίνει περισσότερο χώρο για αναπαραγωγή και πιο ασφαλείς περιοχές για τις φωλιές τους από τα αφιλόξενα και επικίνδυνα βράχια των ακτών. Που είναι λοιπόν το πρόβλημα;

penguins2

Στην δευτερη ανάλυση! Περισσότεροι πιγκουίνοι σε θερμότερο περιβάλλον ισούται με λιγότερη τροφή. οι βασικές τους διατροφικές ανάγκες καλύπτονται από το κρίλ, ένα μικρό αρθρόποδο που μοιάζει με γαρίδα και ο πληθυσμός του βρίσκεται σε διαρκή πτώση εδώ και 50 χρόνια. Όσα δεν σκοτώνει η αύξηση της θερμοκρασίας και η αυξηση του πληθυσμού των πιγκουίνων, αλιεύουν οι άνθρωποι για το λάδι τους που είναι πλούσιο σε Ω3. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες για άλλη μία φορά, ανατρέπουν την περιβαλλοντική ισορροπία.

penguins4

Από τα τρία είδη πιγκουίνων της Ανταρκτικής μόνο το ένα έχει εναλλακτικές διατροφικές συνήθειες, οι πιγκουίνοι Γκέντου. Αυτό ίσως σημάνει το τέλος των άλλων δύο ειδών και μία μέρα αναπόφευκτα και το δικό τους.

penguins5

Υπάρχει χρόνος; Ναι, οι καταστροφικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αντιστραφούν αν γινόντουσαν οι συντονισμένες κινήσεις που απαιτούνται και σιγά-σιγά να αποκατασταθεί η ισορροπία. Αν τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις του κόσμου αρχίζουν να εφαρμόζονται, σε 20 χρόνια θα έχει παρατηρηθεί η πρώτη ουσιαστική αλλαγή στην ανακοπή της καταστροφής.

penguins6

Ο πληθυσμός των πιγκουίνων Adelie μειώνεται δραματικά, καθώς είναι οι πιο ευαίσθητοι σε αυτήν την αλλαγή. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο  περιοδικό Scientific Reports, το 30% τουλάχιστον των πληθυσμών των Adelie, θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2060, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που εξαφανίζει την κύρια πηγή τροφής, το κρίλ.

8

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ευθύνονται κατα κύριο λόγο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί εν μέρει στην μείωση της στιβάδας του όζοντος και την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας.  Όσο οι ωκεανοί ζεσταίνονται, οι πάγοι λιώνουν, τα ωκεάνια ρεύματα ψύχονται λιγότερο και η θερμοκρασία των θαλασσών παραμένει υψηλή. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει επιτακτικά να σπάσει!

10

Όλοι έχουμε λόγο σε αυτην την αλλαγή. Μικρά πράγματα μπορούν νε επιτεύχθουν καθημερινά σε κάθε σπίτι που όμως θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο, όχι μόνο χωρίς να μας κοστίσει κάτι επιπλέον για να τα καταφέρουμε, αλλά επιστρέφοντάς μας χρήματα στην ουσία.

11

Λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ανακύκλωση, κομποστοποίηση των υπολειμμάτων τροφής και αγορά τοπικών προϊόντων, είναι μόνο μερικά πράγματα που μπορεί ο καθένας να κάνει. Όσο μικρά και αν φαίνονται θα οδηγούσαν σε 75% μείωση του ατομικού μας ενεργειακού αποτυπώματος στον πλανήτη.

12

Αν όλοι συνειδητοποιούσαμε το ρόλο μας στην παγκόσμια αλυσίδα των κλιματικών γεγονότων, ίσως παίρναμε πιο σοβαρά την ανάγκη αλλαγής οπτικής και πιο σοβαρής αντιμετώπισης του θέματος. Μία μικρή αλλαγή επιλογών στη ζωή μας μπορεί να βοηθούσε στη διατήρηση ενός ολόκληρου είδους.

13

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πως μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Ή σε ένα άλλο σενάριο πιο ευοίωνο, αλλά εξίσου κακό, η κατάσταση απλά θα σταθεροποιηθεί χωρίς να γίνουν οι μικρές αλλαγές στο κλίμα που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση αρκετά χρόνια μετά,

14

Ο μέσος άνθρωπος δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να περιμένει από τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν πρώτα μέτρα και μετά να τα εφαρμόσει και ο ίδιος. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και σήμερα εξαφανίζει το κρίλ και το “σπίτι” των πιγκουίνων, άυριο θα χτυπάει και την δική μας πόρτα.

15

Μπορούμε απλά να περιμένουμε πότε θα έρθει αυτή η στιγμή ή να αναλάβουμε και εμείς δράση. Ο κόσμος δεν αλλάζει μαζικά και συντεταγμένα, αλλά ένα βήμα τη φορά. Και αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της γενιάς μας…

18

19

21

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Πληροφορίες-φωτογραφίες: The Bored Panda

Επιμέλεια άρθρου: Αλεξάνδρα Ράπτη

Κοινοποίηση:
Tags: