14 Ιουλίου, 2020

Μην αμελείτε τα εμβόλια των κατοικίδιων σας. Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου περιλαμβάνει και κάποιες υποχρεώσεις. Μία από αυτές, η σημαντικότερη ίσως καθώς αφορά την υγεία του, είναι ο εμβολιασμός.

Δυστυχώς, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, πολλά ακόμα και υιοθετημένα ζωάκια δεν είναι εμβολιασμένα. Τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε θάνατο.

Τα εμβόλια είναι βιολογικά παρασκευάσματα που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παραχθούν αντισώματα ενάντια σε συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες. Τα εμβόλια συνήθως περιέχουν έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μια ασθένεια. Ο παράγοντας αυτός κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να τον αναγνωρίσει ως ξένο και να παραχθούν αντισώματα κατά των νοσημάτων για τα οποία γίνεται ο εμβολιασμός. Σε μελλοντική ενδεχόμενη επαφή του οργανισμού με τον νοσογόνο παράγοντα, σε φυσικές συνθήκες, εφόσον έχει γίνει εμβολιασμός κατά του συγκεκριμένου νοσήματος, έχουμε προστασία κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου το εμβόλιο δρα και θεραπευτικά εκτός από προληπτικά. μυκητιάσεων

Ποια είναι όμως τα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε στο σκύλο ή τη γάτα μας για να είναι υγιείς;

Σκύλοι και γάτες πρέπει μία φορά τον χρόνο να κάνουν το πολλαπλό εμβόλιο, που περιλαμβάνει και το αντιλυσσικό. Το εμβόλιο της Λύσσας είναι απαραίτητο, εκτός των άλλων, για ταξιδέψετε με τον σκύλο ή τη γάτα σας. Είναι δύσκολο να σας επιτραπεί ταξίδι, εάν στο βιβλιάριο υγείας του κατοικίδιού σας δεν υπάρχει δίπλα στο εμβόλιο σφραγίδα και βεβαίωση κτηνιάτρου. Είναι ζωτικής σημασίας να έχει το σωστό πρόγραμμα εμβολιασμού στην κατάλληλη ηλικία.

                   

Για το σκύλο μας

Αν το σκυλάκι που υιοθετήσαμε είναι πάνω από 4 μηνών και ανεμβολίαστο, τότε υποχρεωτικά κάνουμε έναν πολλαπλό εμβολιασμό τον οποίο και επαναλαμβάνουμε μετά από 21-30 ημέρες προσθέτοντας και το αντιλυσσικό. Στην συνέχεια, τα εμβόλια γίνονται μία φορά τον χρόνο εφόρου ζωής εκτός και κριθεί απαραίτητο για κάποιο παθολογικό λόγο να παραληφθούν (ιδίως σε πολύ μεγάλη ηλικία).

Ο πρώτος εμβολιασμός αφορά τον τύφο και γίνεται στην ηλικία των 45 ημερών μιας και μέχρι την 43η ημέρα υπάρχουν στο αίμα τα αντισώματα της μητέρας. Στη συνέχεια όταν το σκυλάκι γίνει 60 ημερών γίνεται ο πρώτος πολλαπλός εμβολιασμός που περιλαμβάνει τα στελέχη του Τύφου, Λεπτοσπείρωσης, και Λοιμώδους Ηπατίτιδας.

Ο δεύτερος μεγάλος εμβολιασμός γίνεται 21 ημέρες μετά έως το μέγιστο 30 ημέρες και περιλαμβάνει τα ίδια στελέχη. Ο τελευταίος εμβολιασμός από την σειρά των βασικών εμβολίων είναι επίσης 21-30 ημέρες μετά τον δεύτερο με την διαφορά ότι κάνουμε ταυτόχρονα και το αντιλυσσικό εμβόλιο. Δύο εβδομάδες μετά και τον τελευταίο εμβολιασμό το σκυλάκι μας είναι πλήρως προστατευμένο.

Σαν έξτρα αλλά πολύ σημαντικοί εμβολιασμοί κρίνονται αυτοί της Λοιμώδους τραχειοβρογχίτιδας, μιας και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μεγάλη έξαρση της νόσου που προκαλεί πολύ έντονο βήχα και πιθανώς πνευμονία. Τέλος, εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός για την Λεϊσμανίαση, μιας και με την συμπληρωματική χρήση εντομοαπωθητικής αμπούλας και λουριού, ουσιαστικά εκμηδενίζουμε τις πιθανότητες για το σκυλάκι μας να ασθενήσει με την μεγαλύτερη μάστιγα της Μεσογείου (καλαζάρ). Εάν ο σκύλος σας χάσει τους ενισχυτικούς εμβολιασμούς του, δεν θα είναι σίγουρο ότι είναι προστατευμένος από λοιμώδη παθογόνα, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Είναι σημαντικό όμως να μην περιμένουμε μέχρι και το τελευταίο εμβόλιο για να κυκλοφορήσουμε το σκυλάκι μας, αλλά αντιθέτως να το φέρνουμε συνεχώς σε επαφή με άλλα -εμβολιασμένα πάντα- σκυλάκια, γατάκια, αλλά και άλλους ανθρώπους και μικρά παιδιά ώστε να κοινωνικοποιηθεί σωστά! Η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι μεταξύ 2-4 μηνών.

 

Για τη γάτα μας

Αντίστοιχα, αν το γατάκι που υιοθετήσαμε είναι ανάμεσα στις επτά και εννέα εβδομάδες, αυτή είναι η ιδανική ηλικία για τον πρώτο εμβολιασμό του. Πρέπει να χορηγηθεί αναμνηστική ένεση κατά της γρίπης της γάτας, της πανλευκοπενίας και της λευχαιμίας των αιλουροειδών ανάμεσα στις 12 και 16 εβδομάδες.

Ο κτηνίατρός σας θα αξιολογήσει το προφίλ κινδύνου της νεαρής γάτας σας και την καλύτερη ηλικία για τον εμβολιασμό. Θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού ειδικά προσαρμοσμένο στο γατάκι και τις ανάγκες του. Μόλις το γατάκι σας γίνει ενός έτους, ο κτηνίατρός σας πρέπει επίσης να διαχειρίζεται τις ετήσιες δόσεις για τους ίδιους ιούς.

Το γατάκι σας πρέπει να εμβολιαστεί για τις ακόλουθες ασθένειες:

Γρίπη της γάτας: προκαλείται από διάφορα παθογόνα, όπως ο ιός έρπητα αιλουροειδών (fHV) και ο καλυκοϊός αιλουροειδών (FCV). Η γρίπη της γάτας επηρεάζει τα μάτια, το στόμα και τους αεραγωγούς.

Ιός πανλευκοπενίας αιλουροειδών (FPV): μια συχνά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη που προκαλεί διάρροια και έμετο.

Ιός λευχαιμίας αιλουροειδών (FeLV): αυτός ο ιός καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας τη μολυσμένη γάτα ιδιαίτερα ευάλωτη σε άλλες ασθένειες.

Το τριπλό εμβόλιο: Περιλαμβάνει εμβόλια για τη ρινοτραχείτιδα, τον καλυκοϊό και την πανλευκοπενία, είναι απαραίτητο και οι εμβολιασμοί στα γατάκια πρέπει να ξεκινάνε στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων και να επαναλαμβάνονται κάθε 4 εβδομάδες έως την ηλικία των 14 εβδομάδων.

Το εμβόλιο για τη λύσσα: Είναι όχι μόνο απαραίτητο αλλά και υποχρεωτικό. Η χώρα μας (παρόλο που δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας εδώ και δεκαετίες) δεν θεωρείται απαλλαγμένη από τη νόσο. Γίνεται ένας εμβολιασμός στην ηλικία των 12-14 εβδομάδων και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

 

Τα εμβόλια της λοιμώδους περιτονίτιδας και της ιογενούς λευχαιμίας: Είναι προαιρετικά σε γάτες που ζουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, σε μικρούς πληθυσμούς (1-5 γάτες). Γίνονται αρχικά δύο εμβολιασμοί, μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων, με χρονική διαφορά 3-4 εβδομάδες και επαναληπτικές δόσεις κάθε χρόνο.

 

Το εμβόλιο ή το χάπι για τον εχινόκοκκο: Γίνεται κάθε 3 ή 6 μήνες, κυρίως σε γάτες που ζουν έξω από το σπίτι.

Καλό είναι να γίνονται και τα εμβόλια για τη χλαμυδίωση και την Bordrtella bronciseptica (ένα μικρόβιο που προκαλεί, αλλά και επιπλέκει τη νόσο του ανώτερου αναπνευστικού). Ο εμβολιασμός γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το τριπλό εμβόλιο.

Πολλά εμβόλια θέλουν επανάληψη και καλό είναι να τηρούνται τα χρονικά διαστήματα.

 

 

Κοινοποίηση:
Tags: