16 Ιουλίου, 2020

Μια σπάνια συνάντηση στην Ταϊλανδη. Ψαράδες είδαν φαλαινοκαρχαρία και τον χάιδεψαν

Μια απρόσμενη και σπάνια συνάντηση είχαν ψαράδες στην Ταϊλάνδη, όταν πλησίασε τη βάρκα τους ένας φαλαινοκαρχαρίας.

Το ασυνήθιστο περιστατικό, συνέβη στις 8 Ιούλη, στα ανοιχτά των ακτών του Φετκαμπούρι, στη δυτική Ταϊλάνδη.

Οι ψαράδες εμβρόντητοι είδαν το τεράστιο αλλά άκακο ψάρι να πλησιάζει το σκάφος τους κι άρχισαν να φωνάζουν ενθουσιασμένοι. Μάλιστα, ένας από τους ψαράδες έβγαλε το χέρι του και χάιδεψε το επιβλητικό κήτος, ενώ αυτό πλησίαζε γαλήνια στο ψαράδικο σκάφος.

Οι φαλαινοκαρχαρίες(Rhincodon typus – Ρυγχόδων ο τύπος) είναι απειλούμενο είδος, τρέφονται με πλαγκτόν ή πολύ μικρά ψάρια.Ο ακριβής αριθμός τους στους ωκεανούς παραμένει άγνωστος, ενώ θεωρείται ως το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο, φτάνοντας σε μήκος πάνω από τα 12 μέτρα, με το βάρος του να ξεπερνά τους 21 τόνους.

Οι ευγενείς αυτοί γίγαντες δεν είναι τόσο γρήγοροι όσο οι άλλοι καρχαρίες, όμως ένα και μόνο πλατάγιασμα της ουράς τους, μπορεί να τους κάνει να κολυμπούν πολύ γρηγορότερα από κάθε άνθρωπο. Έχουν μεγάλα και πλατιά κεφάλια, ενώ το σκούρο μπλε σώμα τους είναι καλυμένο από βούλες και λειτουργεί ως υποβρύχιο καμουφλάζ.

Ενώ το μέγεθός τους θυμίζει περισσότερο φάλαινα, οι φαλαινοκαρχαρίες είναι καρχαρίες. Μετά από χρόνια κυνηγιού που υφίστανται, οι φαλαινοκαρχαρίες πλέον βρίσκονται στο κατώφλι της εξαφάνισης.Ο ακριβής αριθμός τους στους ωκεανούς παραμένει άγνωστος.

Ο φαλαινοκαρχαρίας προτιμά τα θερμά νερά και συχνά συναντάται στα νερά της Αυστραλίας, των Φιλιππινών, του Μεξικού ακόμη και στo Κατάρ.

Η απεραντότητα των ωκεανών καθιστά σπάνια τη συνάντηση με τα ντροπαλά ζώα. Ο Ζακ Κουστώ στις δεκαετίες των θαλάσσιων εξερευνήσεών του, συνάντησε μόλις δύο.

Κοινοποίηση:
Tags: