13 Σεπτεμβρίου, 2016

Κατοικίδια επισκέπτες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Και όμως γίνεται! (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Έναν τρόπο ανακούφισης των ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας και τερματικές νόσους επέλεξε να εφαρμόσει ένα νοσοκομείο στον Καναδά. Η μέθοδος δεν είναι πρωτάκουστη, ωστόσο κανένα νοσοκομείο δεν παίρνει εύκολα την απόφαση να επιτρέψει την είσοδο στους αποστειρωμένους χώρους του σε μικρά ζώα

Για τους φιλόζωους, η συντροφιά των πιστών τους φίλων είναι θεραπευτική και έχει ηρεμιστική δράση. Η συμβατική ιατρική αν και αποδέχεται όλα τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρεί επικουρική την συμβολή των ζώων σε διάφορες περιπτώσεις ασθενών, δεν συμβαδίζει ευκολα με την ιδέα ενός ζώου που θα επισκέπτεται τους αποστειρωμένους χώρους ενός νοσοκομείου και θα κρατάει συντροφιά σε ασθενείς.

Hospital-Dog-600x371

Στο θεραπευτικό κέντρο Juravinski Hospital του Καναδά, οι υπεύθυνοι κατέληξαν πως τα οφέλη είναι πολλά, ειδικά στην καλή ψυχολογία των ασθενών και πήραν την απόφαση να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα επισκέψεων που βοηθάει τους ασθενείς να ρίξουν τα επίπεδα του άγχους που προκαλεί η νοσηλεία για μακρύ χρονικό διάστημα και ενισχύει το πεσμένο ηθικό τους. Σε συνεργασία με τον οργανισμό Zachary’s Paws for Healing, το νοσηλευτικό προσωπικό και το κέντρο ειδικών λοιμώξεων το Juravinski, έγινε το πρώτο νοσοκομείο που εφαρμόζει ένα τέτοιο πρωτόκολλο υγείας.

zachary_808x500-600x371

Το πρόγραμμα αυτό ήταν μία φιλοδοξία του νεαρού Zachary Noble και της θείας του Donna Jenkins, που τον φρόντιζε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο συγκεκριμένο κέντρο. Ο Zachary Noble, νοσηλευόταν στα τελικά στάδια του καρκίνου και ενώ έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή, κάθε φορά που του επιτρεπόταν να δει τους σκύλους του, παρουσίαζε βελτίωση στην κλινική του εικόνα και καλύτερη διάθεση. Ήταν ένας τρόπος να τον τιμήσουν και η θεία του σήμερα φροντίζει να συνεχιστεί αυτό το έργο και για άλλους ασθενείς, διευθύνοντας το ίδρυμα Zachary’s Paws for Healing.

zpfh3-e1451329331673-600x474

Οι υπηρεσίες σκύλων θεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια επιτυχώς σε διάφορους τομείς, όμως σε αυτό το πρόγραμμα είναι τα ίδια τα κατοικίδια των ασθενών που τους επισκέπτονται. Αυτό, εκτός από τους νοσηλευομένους, βοηθάει και τα ίδια τα ζώα να διαχειριστούν το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν κατά την απουσία του ανθρώπου τους, για τον οποίο συναισθάνονται πως είναι άρρωστος κάπου μακριά τους.

zachary2-e1451329028216

Πριν από κάθε επίσκεψη, τα ζώα περνούν από έλεγχο και καθαριότητα για να μην εισάγουν ανθεκτικά μικρόβια στους χώρους της μονάδας εντατικής θεραπείας, που μπορεί να αποδειχθούν απειλητικά για τους υπόλοιπους ασθενείς. Μεταφέρονται μέσα σε ένα ειδικό βαγονέτο και δεν έρχονται σε επαφή με άλλους χώρους ή ανθρώπους που νοσηλεύονται εκεί.

zachary3-e1451329450137

Το πρόγραμμα έχει τραβήξει την προσοχή νοσηλευτικών ιδρυμάτων από όλη την χώρα και υπάρχει ελπίδα πως θα διαδοθεί, ενώ το ίδρυμα σκέφτεται να επεκτείνει την εθελοντική του προσφορά σε ασθενείς που όταν νοσηλευονται δεν υπάρχει κάποιος να φροντίσει το αγαπημένο τους κατοικίδιοΚάποιοι ασθενείς αρνούνται την θεραπεία για την παθησή τους, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα φροντίδας για τα ζώα τους στο σπίτι. Το πρόγραμμα στρέφεται τώρα και σε αυτόν τον τομέα, προσπαθώντας να πείσει τους ιδιοκτήτες ζώων να επικεντρωθούν στην υγεία τους χωρίς αυτό το άγχος. Kαι αυτό φυσικά σημαίνει, πως όχι μόνο θα είναι ήσυχοι πως κάποιος φροντίζει τον πιστό τους φίλο, αλλά φροντίζει να τον βλέπουν και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Δείτε το video:

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: