4 Σεπτεμβρίου, 2016

Καταφύγια «θανάτου»… Δρόμος μετ’ εμποδίων η κατάργηση της αδικαιολόγητης ευθανασίας ζώων

Τα καταφύγια ζώων αντιμετωπίζουν προβλήματα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η φιλοσοφία και ο τρόπος αντιμετώπισης διάσωσης των αδέσποτων βεβαίως διαφέρει. Στην Αμερική το πρόβλημα εντείνεται, καθώς με τη νόμιμη χρήση της ευθανασίας εκατομμύρια σκύλοι και γάτες θανατώνονται κάθε χρόνο.

Της Ευανθίας Πιτσόλου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ASPCA (The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), στην Αμερική κάθε χρόνο περίπου 7.6 εκατομμύρια ζώα συντροφιάς μπαίνουν σε καταφύγια, από αυτά θανατώνονται τα 2.7 εκατομμύρια  (κατά προσέγγιση 1.2 εκ. σκύλοι και 1.4 εκ. γάτες.), ενώ ο ίδιος αριθμός αντιστοιχεί σε υιοθεσίες.

2

Ο τεράστιος αριθμός ευθανασιών στην Αμερική και οι άθλιες συνθήκες που βιώνουν σε πολλές περιπτώσεις τα ζώα στα καταφύγια έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και είναι η αφορμή άνθρωποι που δεν έδιναν σημασία, να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των ζώων, ακτιβιστές να κινητοποιηθούν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και φιλοζωικές οργανώσεις να προσπαθήσουν, ακόμα περισσότερο, να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία.

Στη χώρα μας επίσης, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια έντονη προσπάθεια ευαισθητοποίησης ως προς την διάσωση και υιοθεσία των αδέσποτων, τα οποία αναλογικά με τον πληθυσμό τον κατοίκων φθάνει σε έναν εξωφρενικά μεγάλο αριθμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων συνολικά αγγίζει τα 3 εκατομμύρια.

a

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχει νομιμοποιηθεί η ευθανασία, όμως οι κακοποιήσεις των ζώων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, οπότε αν θα λέγαμε ότι από τη μια διατηρούμε με κάποιο τρόπο το βασικό δικαίωμα στη ζωή αυτών των πλασμάτων, από την άλλη τους αφαιρούμε το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή.

Αν λοιπόν στη χώρα μας, που η έκταση της είναι περιορισμένη, είναι δύσκολη η αντιμετώπιση ενός τόσο βασικού θέματος, αναλογιστείτε στην Αμερική, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φιλόζωοι στην προσπάθεια τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, Joel Carpenter, ο οποίος ταξίδεψε από το Main στην Minessota (σχεδόν 2 χιλιάδες χιλιόμετρα), χωρίς σχεδόν καθόλου χρήματα για την επιστροφή, με στόχο να σώσει ένα σκύλο που θα θανατώνονταν στο καταφύγιο που βρισκόταν. Ο Joel μαζί με τη Sadie, που υιοθέτησε, επέστρεψαν σπίτι με τη βοήθεια διάφορων άγνωστων ανθρώπων που άκουσαν την ιστορία τους και τους συμπαραστάθηκαν. Με αφορμή αυτή την εμπειρία ο Αμερικάνος ακτιβιστής αποφάσισε να δράσει αμεσότερα δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί,  δείχνοντας τι πραγματικά συμβαίνει στα καταφύγια “θανάτου” της χώρας του.

image6

Joel Carpenter and Sadie

Το έργο όλων αυτών των ανθρώπων είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Σε έναν κόσμο όπου η ανθρωπιά και η ίδια η ζωή καταπατάται καθημερινά με τον χειρότερο τρόπο, πράξεις σαν και αυτές προσπερνιούνται από την πολιτεία και δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Ο μόνος τρόπος για την αλλαγή είναι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε ή έστω να μην στεκόμαστε εμπόδιο στο έργο εκείνων που προσπαθούν.

(Στην αναζήτηση μας για τα καταφύγια στην Αμερική, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Joel Carpenter, ο οποίος μας διηγήθηκε την δική του ιστορία και σε λίγες μέρες θα την μοιραστούμε μαζί σας.)


Ευανθία Πιτσόλου

Συντάκτρια mybestfriend.gr

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: