12 Μαΐου, 2018

Κακοποίηση ζώων, αυτή η μάστιγα – Μην κλείνετε τα μάτια…

Κάποτε κατοικίδια έπαιρναν μόνο αυτοί που πραγματικά αγαπούσαν τα ζώα. Δεν θα έβλεπες εύκολα σε ένα σπίτι μια γάτα ή ένα σκύλο αν δεν τους ήθελαν πραγματικά οι ιδιοκτήτες τους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει, όλο και περισσότεροι έχουν ένα κατοικίδιο και ειδικότερα ένα σκύλο, ενώ δεν τον θέλουν πραγματικά. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν αλλά το αποτέλεσμα είναι είτε τα σκυλιά αυτά να βρεθούν στον δρόμο μετά από λίγο καιρό, είτε να κακοποιούνται συστηματικά.

Η κακοποίηση δεν είναι μόνο ενεργητική, ή να χτυπάει ή να κλωτσάει δηλαδή κάποιος τον σκύλο του, αλλά και παθητική, να τον αφήνει για πολλές ώρες, μέρες ή συνέχεια κάπου μόνο του σε βεράντα ή σε αυλή εκτεθειμένο στις όποιες καιρικές συνθήκες. Ονομάζεται κακοποίηση είτε είναι δεμένο είτε όχι το σκυλί.

Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να αντιδράσουν και να βοηθήσουν κάποια σκυλάκια που θεωρείτε ότι κακοποιούνται, τώρα μπορείτε να το πράξετε. Μπορείτε να το καταγγείλετε στις Αρχές.

Πριν από λίγους μήνες ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα σκυλιά και τα δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα γενικότερα. Ανάμεσα σε άλλα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Για την κακοποίηση ζώου φυλάκιση τουλάχιστον ενός χρόνου και πρόστιμο 10.000-25.000 ευρώ. Μην αδρανείτε λοιπόν σκεφτόμενοι ότι δεν μπορείτε να βοηθήσετε έναν σκύλο που βλέπετε ότι βασανίζεται.

Μια σωστή καταγγελία για τέτοιο θέμα βέβαια απαιτεί να υπάρχουν ντοκουμέντα για την κακοποίηση. Φωτογραφίες ή και βίντεο που να αποδεικνύουν την κακοποίηση σε διάρκεια χρόνου. Αν νομίζετε ότι μόνος δεν μπορείτε να το κάνετε, απευθυνθείτε σε κάποιους που μπορούν να βοηθήσουν.

Υπάρχει μια ομάδα Αντιμετώπισης Κακοποίησης Σκύλων που ονομάζεται Angels που έχει πλέον και επίσημα αρχίσει το έργο της, το οποίο δεν είναι άλλο από το να βοηθούν και να σώζουν ανήμπορα σκυλιά από τα χέρια ασυνείδητων. Η προσπάθειά τους είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και έχει ήδη θετικά αποτελέσματα. Είναι μία ομάδα εθελοντών με κοινό στοιχείο την αγάπη τους για τα ζώα. Αυτό που επιθυμούν είναι να προσελκύσουν και άλλους εθελοντές στην ομάδα τους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται σε όλες, αν είναι δυνατόν, τις εκκλήσεις για βοήθεια και το συντομότερο. Κάτι που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, αφού ο κόσμος τούς κατακλύζει με μηνύματα για κακοποιήσεις ζώων. Προς το παρόν, η ομάδα δραστηριοποιείται στην Αθήνα, αλλά εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και βοήθεια από τον κόσμο, θα επιθυμούσαν σιγά-σιγά να επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ως φιλόζωη τούς το εύχομαι ολόψυχα.

Για όσους χρειάζονται την βοήθειά τους ή για όσους επιθυμούν να προσφέρουν τη δική τους βοήθεια μπορούν να επικοινωνούν με τους Angels στη σελίδα τους: facebook.com/Angels-Ομάδα Αντιμετώπισης Κακοποίησης Σκύλων. Ολοι μαζί μπορούμε και εύχομαι να δούμε και άλλες τέτοιες προσπάθειες.

Κοινοποίηση:
Tags: