30 Ιουλίου, 2016

Ινδία: Ώρα μηδέν για το περιβάλλον μετά την βιβλική καταστροφή (VIDEO)

Κρίσιμες στιγμές  για τους κατοίκους της δεύτερης μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρας του πλανήτη. Η εποχή των μουσώνων έφερε τις χειρότερες πλημμύρες της δεκαετίας καταστρέφοντας τεράστιο μέρος της Ινδικής χερσονήσου.

Το νοτιοανατολικό μέρος της Ινδίας βρίσκεται βυθισμένο κάτω από εκατομμύρια τόνους τοξικού  νερού. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μετατοπιστούν, δεκάδες νεκροί και τραυματίες, ο τραγικός μέχρι στιγμής απολογισμός. Η  επαρχία του  Assam βιώνει μια τραγωδία βιβλικών διαστάσεων τα σημάδια της οποίας θα βλέπουμε για χρόνια.

Clipboard01

οι αεροφωτογραφίες μαρτυρούν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής

Η επαρχία Assam στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας πλήττεται σχεδόν 1 μήνα από καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες που είχαν ως συνέπεια απανωτές κατολισθήσεις. Το Εθνικό Πάρκο Kaziranga, που εκτείνεται στα 2,600 τετραγωνικά στρέμματα είναι το φυσικό καταφύγιο για τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μονόκερων ρινόκερων, ελαφιών του βάλτου,  πιθήκων Χούλοκ  ασιατικών ελεφάντων και άλλων αυτόχθονων απειλούμενων ειδών.

369A12EA00000578-3712697-image-a-49_1469804794325

Οι πρόσφατες καταστροφές, χτύπησαν με μανία εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό και το Εθνικό Πάρκο που τώρα βρίσκεται κάτω από μεγάλη επιφάνεια νερού και εκατοντάδες ζώα θεωρούνται νεκρά στα λιμνάζοντα νερά.

Μικρός ρινόκερος κατά τη μεταφορά του στο καταφύγιο

Εθελοντές διασώστες και υπάλληλοι του καταφυγίου κάλυψαν με βάρκες την έκταση δύο χωριών σε μία αναζήτηση επιζώντων ζώων που χρειάζονται επείγουσα διάσωση και οι εικόνες που κατέγραψαν καταμαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής. Κοπάδια ελεφάντων κολυμπούν στα νερά και δεκάδες ρινόκεροι έχουν παρασυρθεί σε έναν υγρό τάφο.

369A149700000578-3712697-image-a-45_1469804630482Το συνεργείο κατάφερε να βρεί και να διασώσει τρείς μικρούς ρινόκερους που προσπαθουσαν να επανασυνδεθούν με τις μητέρες τους. Σε φυσιολογικές συνθήκες τα μικρά των ρινόκερων φιλοξενούνται στο κέντρο αποκατάστασης, φροντίζονται από την ομάδα των κτηνιάτρων και επανατοποθετούνται μετά από εβδομάδες, στο φυσικό τους περιβάλλον, πολλές φορές με την μητέρα τους.

980x (1)

Τα μικρά, δύο αρσενικά και ένα θηλυκό,  αν και αρκετα ταλαιπωρημένα και στρεσσαρισμένα, φροντίστηκαν και παραμένουν στον ειδικό χώρο του Διεθνούς Ταμείου για την Άγρια Φύση (IFAW).  Για το μικρότερο από αυτά η προσπάθεια να επανασυνδεθεί με την μητέρα του σε ασφαλέστερο ύψωμα, δεν ήταν επιτυχής. Ο μικρός βρέθηκε σε κακή κατάσταση και δεν δεχόταν τη θεραπεία ενυδάτωσης ή την τροφή. Μεταφέρθηκε στο «βρεφοκομείο», όπου και κάποιες ώρες αργότερα, μετά απο επανειλημμένες προσπάθειες συνήλθε και άρχισε να τρέφεται με ειδικό γάλα σε σκόνη.

980x (2)

Το IFAW κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για τη σοβαρότερη κρίση διατήρησης άγριας ζωής σε έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ασιατική ήπειρο και τον πλανήτη. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που θεωρείται υπεύθυνο για την καταστροφή, έχει δημιουργήσει απανωτά σκηνικά πλημμύρων τις τελευταίες δεκαετίες, από το 1970 που άρχισε να ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία.

36AA6AC900000578-3712697-image-m-41_1469804551715

Μπορεί αρκετά ζώα να διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και να μεταφέρθηκαν σε ασφαλές έδαφος στους κοντινούς λόφους του Karbi Anglong, όμως για εκατοντάδες ήταν ήδη αργά. Η επαρχία του Assam, που είχε στηρίξει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στο Εθνικό Πάρκο Kaziranga, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Οι φτωχοί και εξαθλιωμένοι πληθυσμοί της Ινδίας για άλλη μια φορά πληρώνουν το τίμημα της αύξησης της θερμοκρασίας της γής, με νεκρούς και απώλειες που κάνουν την επαναφορά στα προηγούμενα ήθη ολοένα και πιο δύσκολη. Εκτιμάται πως τα επόμενα χρόνια, πολλές ασιατικές χώρες θα βρεθούν εκτεθειμένες στη δύναμη της φύσης, με συχνότερες και ισχυρότερες βροχοπτώσεις και μετατοπισμούς πληθυσμών. Ο πλανήτης εκπέμπει SOS και κανείς δεν ακούει…

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: