13 Σεπτεμβρίου, 2016

Η πιο άγρια γάτα του πλανήτη κινδυνεύει! Τι λένε οι ερευνητές για τον πληθυσμό της λεοπάρδαλης!

Η λεοπάρδαλη είναι ένα από τα πλέον καταδιοκώμενα ζώα στον πλανήτη. Έχει μειωθεί αισθητά ο πληθυσμός τους και οι επιστήμονες μελετούν τρόπους ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα. Ποια είναι όμως η κατάσταση και πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι συνέπειες;

Οι οικολόγοι αναφέρουν ότι οι λεοπαρδάλεις έχουν ξεφύγει από τα ραντάτρ προστασίας, όμως πιστεύουν ότι μπορούμε ακόμα να τις σώσουμε! Αναφέρουν ότι πρέπει να θέσουμε μια συγκεκριμένη πολιτική με σκοπό τη διασφάλιση του είδους!

02

Υπάρχει μια αντίληψη ότι οι λεοπαρδάλεις είναι ανθεκτικές και δεν προσβάλλονται από εξωτερικούς παράγοντες. Όμως είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο είδος βιώνει τις ίδιες πιέσεις, όπως και οι τίγρεις, τα λιοντάρια και τα τσιτάχ. Οι απειλές που δέχονται είναι τόσο από το γεγονός ότι υπάρχει μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος και φυσικά, η σύγκρουση με του ανθρώπους.

Για να γίνει αντιληπτό το έυρος του προβλήματος, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα τελευταία 250 χρόνια γεωγραφικά το μέγεθος του φυσικού περιβάλλοντος της λεοπάρδαλης έχει μειωθεί κατά 76 τοις εκατό, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.

01

Επίσης, αυτό τον μήνα, το αιλουροειδές μπήκε στην κατηγορία των “ευπαθών” ομάδων της Κόκκινης Λίστας των Απειλούμενων ειδών (Red List of Threatened Species). Ο πληθυσμός του είδους δεν είναι ακριβής και στην καλύτερη περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να προλάβουν την μείωση θα πρέπει να λειφθούν πολύ σοβαρά μέτρα.

Το πρόγραμμα προστασίας εδρεύει στη Νότια Αφρική, όμως οι λεοπαρδάλειςλόγω της ευκολίας τους να προσαρμόζονται στις συνθήκες, έχουν διασκορπιστεί σε τουλάχιστον 70 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

1

Μια ακόμα απειλή για το είδος, είναι ότι σε κάποιες  κοινότητες με συγκεκριμένες θρησκευτικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η γούνα της λεοπάρδαλης είναι το σύμβολο τους. Μάλιστα σε μια από αυτές, υπολογίζεται ότι ανήκουν 15.000 γούνες.

Ανάμεσα στις προσπάθειες που γίνονται υπάρχει στόχος οι γούνες να αντικατασταθούνε με ψεύτικα δέρματα, ώστε να συνεχίσει να γίνεται χρήση του συμβόλου από τους πληθυσμούς, χωρίς όμως το κηνύγι των ζώων. Επίσης, θα τοποθετηθούν κάμερες με σκοπό να μελετούνται και να καταγράφονται πιθανές εμφανίσεις από λεοπαρδάλεις.

Members of the Shembe Church, also called the Nazareth Baptist Church, perform a religious ritual clad in leopard skin capes. The members are encouraged to wear the pelts during ceremonies as it symbolizing pride and royalty. Leopard are in decline due to poaching and habitat loss and only between 5,000 to 7,000 remind in South Africa today.To curb the demand of leopard pelts in this community of over five million, conservationists in South Africa have created faux leopard skin capes as an alternative to the real ones. With the church leaders backing, more and more members of the Shembe Church are donning the cat-friendly alternative.

Στην Βόρεια Αφρική υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο 4.000 λεοπαρδάλεις, οπότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Υπάρχει όμως ελπίδα, δηλώνουν οι ερευνητές, είναι όμως άμεση η ανάγκη προστασίας και ουσιαστικής βοήθειας για την διατήρηση του πληθυσμού του είδους.

Καθημερινά διαβάζουμε για νέα είδη που περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Λίστα, ως ευάλωτα ή υπό εξαφάνιση, πρέπει επιτέλους η ανθρωπότητα να ευαισθητοποιηθεί και να αλλάξει τρόπο σκέψεις και ζωής. Δεν ζούμε μόνοι μας σε αυτό τον πλανήτη, έχουμε καταχραστεί όμως το μεγαλύτερο μέρος του ζημειώνοντας εκατομμύρια άλλες ζωές. Ακόμα δεν είναι πολύ αργά. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Πηγή: Huffington Post

Κοινοποίηση:
Tags: