31 Ιανουαρίου, 2020

Η ωραιότερη ευχή του κόσμου…Να αγαπάς σαν σκύλος…!

Οι σκύλοι μάς αγαπούν 365 ημέρες τον χρόνο, είτε είμαστε όμορφοι είτε άσχημοι. Δεν τους ενδιαφέρει ποτέ η εξωτερική μας εμφάνιση, αν το σπίτι μας μας έχει design αντικείμενα, αν είμαστε εύποροι ή μένουμε σε πλούσια συνοικία. Δεν είναι τυχαίο πως μας κοιτούν με μια γλύκα στα μάτια που προσωπικά σε πολύ δύσκολες στιγμές της ζωής μου με στήριξαν και μου έδωσαν κουράγιο.

Τα σκυλιά ξέρουν τι σημαίνει αγάπη 100%. Σ’ αγαπούν από την πρώτη στιγμή που τους πήρες αγκαλιά χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα, γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν με την αγνή και άδολη αγάπη τους. Οι σκύλοι δε σε κρίνουν, δε σε παραμελούν, δε σε βασανίζουν απλά αγαπούν και πιστέψτε με μόνο μια μάνα ή ένα σκυλί ξέρει να αγαπά άδολα.

Δεν είναι τυχαίο που πολλά σκυλάκια κλαίνε όταν φεύγεις να πας στη δουλειά. Δεν είναι τυχαίο που κάθονται πίσω από την πόρτα περιμένοντας να γυρίσεις γιατί ΕΣΥ είσαι όλος τους ο κόσμος. Κι όταν σε δουν να επιστρέφεις πηδάνε πάνω σου και σου κουνάνε την ουρά με τόση χαρά, λες και δεν τους πλήγωσε ποτέ η φυγή σου επειδή οι σκύλοι, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, αγαπάνε με την καρδιά, χωρίς καμία ρανίδα λογικής. Γνωρίζουν χωρίς να μάθουν.

Οι σκύλοι ξέρουν να αναγεννιούνται από τις στάχτες τους, Ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να σηκώνονται, όσο άτσαλο κι αν ήταν το στραπάτσο τους, όσα κουσούρια κι αν τους άφησε το χτύπημα. Άλλωστε μια ανθρώπινη μέρα ισούται με μια σκυλίσια εβδομάδα, γι’ αυτό και τα πλάσματα αυτά ξέρουν πως δεν έχουν χρόνο να κρατάνε πράγματα για τον εαυτό τους, ούτε τους παίρνει να τσιγκουνεύονται την αγάπη τους.

Οι σκύλοι είναι πλάσματα γενναία και διεκδικούν όσα αγαπάνε χωρίς να θεωρούν τροχοπέδη τις διαστάσεις τους. Δεν έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους και το ξέρουν, γι’ αυτό τα βράδια τρέχουν να χουχουλιάσουν στην αγκαλιά σου χωρίς εγωισμό, όσο κι αν τους μάλωσες στη διάρκεια της ημέρας.

Μακάρι όλοι μας να διδασκόμασταν από την αγάπη τους και τα μαθήματα ζωής που μας δίνουν. Η κοινωνία θα ήταν πιο αγνή και  οι σχέσεις πιο γενναιόδωρες και έντιμες. Ο κώδικας της επικοινωνίας τους αν και απλοϊκός σε πρώτη ανάγνωση έχει μεγάλη σοφία και προσωπικά όπως είπα και στην αρχή με συγκινεί, μου δίνει δύναμη και κουράγιο να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος και να συνεχίζω να έχω την αγνότητα ενός μικρού παιδιού.

Αν ξέραμε να αγαπάμε όπως τα υπέροχα 4ποδα θα γνωρίζαμε πως η βία επιφέρει επιθετικότητα, η σκληρότητα φόβο κι ο έπαινος ανεξαρτησία. Δε θα αναλωνόμασταν σε παιχνίδια εξουσίας, μα θα καταλαβαίναμε πως οι άλλοι είναι παράγωγα του περιβάλλοντός τους και θα φερόμασταν αναλόγως, με τρυφερότητα κι αλληλοεκτίμηση. Θα χωνεύαμε επιτέλους πως κανένας δε γεννιέται κακός και πως τα όρια γεννάνε σεβασμό, αρκεί να περιβάλλουν τα πάντα, εκτός από την αγάπη.

Έτσι ν’ αγαπάς, χωρίς πολλά-πολλά. Να μην περιμένεις τίποτα, να μη ρωτάς γιατί. Δε σου εγγυώμαι πως θα γίνεις ευτυχισμένος, ούτε πως η αγάπη σου θα εκτιμηθεί. Σου εγγυώμαι όμως πως θα νιώσεις το μεγαλείο του να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. Να αισθάνεσαι τον άλλον και να τον βοηθάς να γλείψει τις πληγές του. Να τον οδηγείς για να περπατήσει όταν δεν βλέπει και να του δίνεις δύναμη χωρίς να μιλάς. Να είσαι σκύλος, όχι σκυλάκι.

Αν πάλι δεν έχεις τη δύναμη ν’ αγαπάς σαν σκύλος (ποιος είπε πως είναι εύκολο;), σου εύχομαι να σε αγαπήσει κάποιος άνθρωπος από αυτούς· κι αν έχεις την τύχη να ζήσεις τέτοια ευλογία, έχε τουλάχιστον τη δύναμη να την αντέξεις και να αφήνεσαι, καθώς το πλάσμα αυτό φέρει μέσα του τη θεϊκή δύναμη να σε κάνει να χαμογελάς, να σε ελαφραίνει και να σου δανείζει την καρδιά του κάθε που ο κόσμος κάνει κομμάτια τη δική σου.

Να εκτιμάς πόσο του λείπεις το πρωί, ακόμα κι αν πέρασε ολόκληρο το βράδυ στο πλευρό σου και να μη τσιγκουνεύεσαι τα χάδια σου και την αγκαλιά σου. Άλλωστε αυτά μόνο ζητάει από σένα. Να νιώθεις, γιατί διαφορετικά ο «σκύλος» μπορεί να μη σου θυμώσει, αλλά όταν τον χάσεις ο εαυτός σου δε θα σου το συγχωρήσει ποτέ.

Ν’ αγαπάς σαν σκύλος κι ένα πράγμα να θυμάσαι πως η μόνη επικίνδυνη ράτσα στον πλανήτη είναι η ανθρώπινη.

Το κείμενο αυτό το αφιερώνω στα σκυλιά της ζωής μου αλλά και σε όλα τα αδέσποτα που ζητούν μια ζεστή φωλιά και ένα χάδι. Η ευχή μου το 2020 είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να αγαπάμε σκυλίσια.

Κοινοποίηση:
Tags: