10 Σεπτεμβρίου, 2016

Η καμηλοπάρδαλη δεν είναι μόνο… μία! Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε νέα στοιχεία. Γνώριζαν ότι υπάρχουν εννιά υποείδη καμηλοπάρδαλης, αλλά όχι με γενετικές διαφορές που θα τις κατέτασσαν σε ξεχωριστά είδη. Πρόσφατη μελέτη όμως, τους έφερε αντιμέτωπους με νέα δεδομένα και αυτό που ανακάλυψαν δεν θα το πιστεύετε! 

Μέχρι τώρα όλοι είχαμε στο μυαλό μας ότι η καμηλοπάρδαλη είναι μόνο μία. Εκείνη με τον ψηλό λαιμό και το αγέρωχο μασούλημα της πρασινάδας! Λοιπόν, όχι! Δηλαδή ναι, αυτή είναι, όμως νέα έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν 4 διαφορετικά είδη, τελείως ξεχωριστά μεταξύ τους!

1

Ως τώρα οι ερευνητές ήξεραν ότι υπάρχουν εννέα υποείδη καμηλοπάρδαλης, αλλά όχι με τις απαραίτητες διαφορές ώστε να αποτελέσουν ξεχωριστά είδη. Ωστόσο, δεν ησύχαζαν, καθώς πίστευαν ότι αυτά τα υποείδη γενετικά είναι ουσιαστικά διαφορετικά μεταξύ τους, γι’ αυτό και συνέχισαν την έρευνα και τη μελέτη.

2

Οι ερευνητές πήραν δείγμα από καμηλοπαρδάλεις σε όλη την Αφρική και για περίπου 7 χρόνια μελετούσαν τις διαφορές, που τελικά τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 4 ξεχωριστά είδη. Την καμηλοπάρδαλη του Νότου, την καμηλοπάρδαλη Μασάη, την καμηλοπάρδαλη του Βορρά και την καμηλοπάρδαλη της Σομαλίας (Giraffa reticulata).

3

Τα αποτελέσματα προκαλούν ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην άγρια φύση 90.000 καμηλοπαρδάλεις, όμως ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 30% την τελευταία δεκαετία. Στο σύνολο του το είδος δεν θεωρούνταν απειλούμενο, τώρα όμως η κατάσταση αλλάζει.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ήδη τα δύο από τα τέσσερα είδη της καμηλοπάρδαλης μπήκαν στη λίστα των απειλούμενων. Ο πληθυσμός της Giraffa reticulata μετρά 8000, ενώ η καμηλοπάρδαλης του Βορρά φτάνει μόλις τις 4.500.

5

Καθημερινά, γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για τα απειλούμενα είδη. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευαισθητοποίηση και να μειωθεί η αδιαφορία της ανθρωπότητας σε τόσο σημαντικά ζητήματα. Οι ερευνητές ελπίζουν ύστερα από τα νέα στοιχεία να υπάρξει κινητικότητα και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα για την προστασία των ειδών.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Πηγή: The Dodo

Κοινοποίηση:
Tags: