24 Ιουλίου, 2016

Η εκτροφή είναι τέχνη! Γιατί πρέπει να στειρώνεις τον σκύλο σου…

Η διαδικασία της “φυσικής διαλογής” που ακολουθείται στην άγρια φύση έχει παραβιαστεί, όσο σε ελάχιστες περιπτώσεις του ζωικού βασιλείου, στην περίπτωση των κατοίκιδιων ζώων, όπως ο σκύλος. Και σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος. Μόνη λύση στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του φαινομένου είναι η στείρωση.

Beagle-mom-and-pups

Γράφει η Βιβή Κυριακουλάκη
Εκπαιδεύτρια και groomer

Όταν τα ζώα είναι ελεύθερα στη φύση, η αναπαραγωγή τους είναι συγκεκριμένη. Ακολουθούν ορισμένους κανόνες και ιεραρχίες. Η φύση έχει τον τρόπο να ελέγχει τον υπερπληθυσμό κάθε είδους.

Στα κατοικίδια ζώα ωστόσο, η αναπαραγωγική διαδικασία είναι δυστυχώς, αφημένη στα χέρια των ανθρώπων. Όσον αφορά στους σκύλους, οι οποίοι είναι ζώα αγελαία, τα άτομα αυτά που θα ήταν κατάλληλα για αναπαραγωγή στη φύση , θα ήταν τα πιο εύρωστα, δυνατά, υγιή και με ηγετικές ικανότητες, για να συνεχίσουν να γεννιούνται δυνατοί και ικανοί απόγονοι.

Αν έχουμε ένα σκύλο στο σπίτι μας, το πιο πιθανό είναι να είναι γεννημένος για ακόλουθος της αγέλης και όχι αρχηγός. Ο αριθμός των ατόμων που γεννιούνται αρχηγοί είναι ελάχιστος, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο τις ισορροπίες. Ζευγαρώνοντας λοιπόν έναν τέτοιο σκύλο, του περνάμε λάνθασμένα το μήνυμα πως είναι ο αρχηγός, γιατί το μυαλό του σκύλου λειτουργεί έτσι και ο σκύλος “μπερδεύεται”. Αυτός είναι ένας λόγος.

Ένας άλλος σοβαρότερος λόγος, για τον οποίο δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε τα σκυλιά μας ανεξέλεγκτα – πέρα από τη συμβολή μας στη δημιουργία επιπλέον αδέσποτων – είναι οτι τα σκυλιά, όπως κάθε ζώο και άνθρωπος στον πλανήτη φέρουν, πιθανά, γενετικά κληρονομικές ανωμαλίες και δεν γνωρίζουμε αν ο σκύλος μας, μεταφέρει κάτι τέτοιο στη γενετική του “βαλίτσα”. Είναι κρίμα, χωρίς να το θέλουμε, να προκύψουν απόγονοι που θα έχουν κάποια προβλήματα που θα δυσκολέψουν τη ζωή τους.

Ένα κατοικίδιο, θα ζευγαρώσει μερικές φορές χωρίς κάποιον ιδιαίτερο προγενέστερο έλεγχο για δυσπλασίες, καρδιακές παθήσεις, προγναθισμό/υπογναθισμό, κληρονομικότητα για τύφλωση, κώφωση, κ.λ.π.

Ούτε ο σκύλος μας θα είναι χαρούμενος, τον βάζουμε σε μια διαδικασία που του αρέσει λίγο, τον μπερδεύει λίγο…  Και το κάνει μια στο τόσο (κυρίως τα αρσενικά). Ούτε όμως και τα κουτάβια που προκύπτουν απο τέτοιες τυχαίες γέννες θα ζήσουν χαρούμενα, λόγω κάποιων πιθανών κληρονομικών προβλημάτων, είτε οργανικών, είτε στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά.

Οι ποιοτικά καθαρόαιμοι σκύλοι, κατάλληλοι για αναπαραγωγή, είναι ελεγμένοι, για τέτοιου είδους τυχόν προβλήματα. Ζευγαρώνουν αρκετά συχνά – ούτος ώστε να μην τους “λείπει” –  και ζούν μια φυσιολογική ζωή, δίνοντας εξίσου “προσεγμένους” ποιοτικά και ευτυχισμένους απογόνους.

Όταν στειρώνουμε ένα ζώο δεν επεμβαίνουμε στη φύση του. Ακόμα και αν ήταν ελεύθερο στη φύση, δεν θα ζευγάρωνε απαραίτητα. Περισσότερο καλό του κάνουμε παρα κακό, καθώς αφαιρούμε αυτές τις ορμόνες που το ταλαιπωρούν, χωρίς να ξέρει όμως το γιατί.

Στειρώστε το ζωάκι σας, μη δημιουργείτε κι άλλες ψυχούλες που πιθανόν θα βασανιστούν στα χέρια που θα πέσουν, είναι λίγοι οι καλοί φιλόζωοι. Μόνο ετσι μπορούμε να τα βοηθήσουμε να μην υποφέρουν, ας αφήσουμε την εκτροφή στα χέρια αυτών που ξέρουν. Γιατί η εκτροφή είναι τέχνη…


Βιβή Κυριακουλάκη

Εκπαιδεύτρια και groomer

DogsFurryTail
2109705086 – 6976 113820

Κοινοποίηση:
Tags: