5 Φεβρουαρίου, 2020

Γιατί τα κουτάβια έχουν το άγχος του αποχωρισμού;

Είτε έχουμε να κάνουμε με κουτάβι ή με ενήλικο σκύλο, το άγχος του αποχωρισμού παρουσιάζεται σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Η στιγμή αυτή είναι όταν ο σκύλος σας παρουσιάζει αυξημένο στρες από την ώρα που τον αφήνετε μόνο στο σπίτι μέχρι την ώρα που επιστρέφετε. Τα συμπτώματα ποικίλουν ωστόσο ο σκύλος θα δείχνει ιδιαίτερα τρομαγμένος για να κάτσει μόνος του στο σπίτι. Καταξιωμένοι ζωολόγοι οι οποίοι ειδικεύονται στο άγχος αποχωρισμού των ζώων έχουν δώσει μια ερμηνεία σε αυτό. Λένε λοιπόν πως παρόλο που δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει ο σκύλος στο μυαλό του, μπορούμε να φανταστούμε το ΑΑ σαν ισοδύναμο της κρίσης πανικού.

Πάμε τώρα σε κάποια καλά νέα. Εφόσον είστε ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης ενός νέου κουταβιού θα πρέπει να έχετε βάλει ήδη τα θεμέλια για έναν σκύλο καλά προσαρμοσμένο και με σωστή συμπεριφορά. Η εκπαίδευση του κουταβιού, η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση σε κλουβί θα συνεισφέρουν τα μέγιστα. Ως εκ τούτου, πολλές από τις συστάσεις του άρθρου είναι πράγματα που θα τα κάνετε η τα έχετε κάνει. Παρόλα αυτά, το ΑΑ είναι κάτι που παρουσιάζει μερικές μοναδικές προκλήσεις.

Άγχος Αποχωρισμού vs Φυσιολογική Συμπεριφορά των Σκύλων

Κουτάβια και Άγχος

Το άγχος του αποχωρισμού είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από μέρους σας. Δεν έχει να κάνει μόνο με ένα περιστασιακό κλάμα όταν φεύγετε από το σπίτι η με την ανακάλυψη μιας σκισμένης κάλτσας όταν επιστρέφετε σε αυτό. Επίσης, ξεφεύγει κατά πολύ από την κλασική βαρεμάρα η από μια μικρή αταξία του σκύλου σας. Το άγχος του αποχωρισμού είναι το αποτέλεσμα ενός μεγάλου και σοβαρού στρες.

Η καταστροφή ενός μαξιλαριού ή τα ατυχήματα κατά την διάρκεια που οι σκύλοι κάνουν την ανάγκη τους δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το άγχος του αποχωρισμού. Σιγουρευτείτε πως τα πρότερα συμβάντα δεν είναι αποτέλεσμα κακής εκπαίδευσης. Είστε σίγουροι πως ο σκύλος σας κατανοεί τους καλούς τρόπους ακόμη και όταν εσείς δεν είστε παρών; Είναι άριστα εκπαιδευμένος στο να πηγαίνει τουαλέτα; Σιγουρευτείτε για τα πρότερα χρησιμοποιόντας ηχογράφηση η βιντεοσκόπηση για να μάθετε πως συμπεριφέρεται ο σκύλος σας κατά την απουσία σας.

Άγχος Αποχωρισμού των Κουταβιών – Τα Πρώτα Σημάδια

Κουτάβια και Άγχος

Οι σκύλοι μπορούν να παρουσιάσουν στρες με πολλούς τρόπους γι’αυτό δεν υπάρχει ένα καθορισμένο σημάδι του ΑΑ. Αντί αυτού, υπάρχει μια ποικιλία συμπτωμάτων. Ένα ή δύο από αυτά, ειδικότερα αν συμβαίνουν περιστασιακά, ίσως δεν είναι σημάδια άγχους αποχωρισμού των κουταβιών. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας δείχνει πολλαπλά συμπτώματα συχνά, ίσως υποφέρει από άγχος αποχωρισμού. Παρακάτω, θα δούμε μερικές συμπεριφορές τις οποίες μπορεί να παρουσιάζει ο σκύλος σας.

  • Υπερβολικό γάβγισμα ή ουρλιαχτό.
  • Ατυχήματα στο σπίτι – ούρα ή αφόδευση.
  • Καταστροφικές συμπεριφορές όπως μάσημα η σκάψιμο, κυρίως γύρω από πόρτες ή παράθυρα.
  • Συμπεριφορές που δηλώνουν άγχος όπως αργό βάδισμα, κλάμα, ή τρέμουλο ενώ λείπετε ή ετοιμάζεστε για να φύγετε.
  • Υπερβολική σιελόρροια ή λαχάνιασμα.
  • Απεγνωσμένες, απέλπιδες προσπάθειες για να ξεφύγουν από το σπίτι καταλήγοντας σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, τα παραπάνω συμπτώματα είναι λόγοι για τους οποίους πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων, παρατούν τους σκύλους τους. Αυτό είναι αρκετά ατυχές καθώς το άγχος αποχωρισμού μπορεί να θεραπευτεί με μερικές απλές, σημαντικές τακτικές.

Τι Προκαλεί το Άγχος Αποχωρισμού;

Κουτάβια και Άγχος

Δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρο το γιατί κάποια κουτάβια είναι πιο επιρρεπή στο να πάθουν άγχος αποχωρισμού από άλλα της ηλικίας τους. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως το να μην έχετε αφήσει ποτέ μόνο τον σκύλο σας ή να έχει τραυματικές εμπειρίες όπως αυτές που συναντάμε σε καταφύγια σκύλων. Ακόμη και ένα τραυματικό γεγονός κατά την απουσία σας, όπως η διάρρηξη του σπιτιού σας μπορεί να οδηγήσει σε ΑΑ. Εν κατακλείδι, η αλήθεια είναι πως η προσωπικότητα του εκάστοτε κουταβιού παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, με τους προσκολλημένους σκύλους να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους ανεξάρτητους τετράποδους φίλους μας.

Άλλες αιτίες έχουν να κάνουν με αλλαγές στην καθημερινότητα όπως η ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα, η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή η ξαφνική απουσία ενός μέλους της οικογένειας είτε έχει να κάνει με θάνατο, διαζύγιο ή το μέλος της οικογένειας το οποίο φεύγει για να πραγματοποιήσει τις σπουδές του. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έχει δείξει πως μια πιθανή αιτία για ΑΑ είναι η έλλειψη καθημερινής άσκησης. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν το άγχος αποχωρισμού στον σκύλο, γι’αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η πρόληψη και η θεραπεία με την εμφάνιση του πρώτου συμπτώματος.

Άγχος Αποχωρισμού των Κουταβιών – Τρόποι Αντιμετώπισης

Κουτάβια και Άγχος

Είναι εξοντωτικό να γυρίζετε σε ένα σπίτι συναντώντας ζημιές τις οποίες προκάλεσε ο αγχώδης πιστός σας φίλος. Ωστόσο, το ίδιο εξοντωτικό ήταν και για εκείνον. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά βήματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε το ΑΑ. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι η επίλυση του άγχους του σκύλου μαθαίνοντας τον να διασκεδάζει, ή τουλάχιστον να μπορεί να είναι ήρεμος όταν μένει μόνος του. Μπορεί αυτό να το πράττετε ήδη μέσα από την εκπαίδευση του κουταβιού σας ωστόσο θεωρήστε τους τρόπους αυτούς κατάλληλους για την θεραπεία του ΑΑ. Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες μεθόδους θεραπείας.

  • Άσκηση

Με την άσκηση δεν θα θεραπευτεί τελείως το άγχος αποχωρισμού του κουταβιού σας. Παρόλα αυτά, είναι ένας καλός τρόπος πρόληψης αλλά και θεραπείας του άγχους. Πρώτον, σιγουρευτείτε πως το κουτάβι σας δέχεται την κατάλληλη άσκηση αναλόγως της ηλικίας του.  Ειδικότερα οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος σκύλοι έχουν μια τεράστια ενέργεια προς κατανάλωση. Έτσι, ένας σκύλος ο οποίος κατανάλωσε μπόλικη ενέργεια παίζοντας και περπατώντας μαζί σας, είναι πιο πιθανό να παραμείνει ήρεμος όταν χρειαστεί να φύγετε. Δεύτερον, μην αμελείτε τους ”πνευματικούς” μύες του κουταβιού σας. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες, τα παιχνίδια παζλ, και τα νοητικά παιχνίδια είναι όλα καλές επιλογές. Η εκγύμναση του νου μπορεί να είναι τόσο κουραστική όσο του σώματος όντας ωστόσο απόλυτα ευχάριστη και διασκεδαστική.

  • Η Ανεξαρτητοποίηση του Σκύλου σας

Μην ενθαρρύνετε τον σκύλο σας σε συμπεριφορές στις οποίες θα επέλθει υπερβολική προσκόλληση αναμεταξύ σας. Αντίθετα, καλό θα είναι να αναπτύξετε την ανεξαρτησία στον σκύλο σας μαθαίνοντας τον να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ακόμη και όταν εσείς βρίσκεστε στο σπίτι. Μαθαίνοντας του σωστά μέσω της εκπαίδευσης, την εντολή ”Μείνε” είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την υπερβολική προσκόλληση του κατοικίδιου σε εσάς.

Επίσης, είναι αρκετά σημαντικό να είστε άνετος όταν φεύγετε από το σπίτι σας η επιστρέφετε σε αυτό. Χαιρετήστε τον σκύλο σας με αγάπη ωστόσο μην είστε υπερβολικά διαχυτικός και συναισθηματικός. Παραμείνετε ήρεμος χωρίς μεγάλα ξεσπάσματα αγάπης διότι ο σκύλος σας θα αρχίσει να περιμένει με αγωνία τέτοιες εκρήξεις και το άγχος του θα αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον, αν με την επιστροφή σας στο σπίτι βρείτε ζημιές η ατυχήματα, μην τιμωρήσετε τον σκύλο σας. Αν κάνετε το αντίθετο, θα του προσθέσετε άγχος και το πρόβλημα αντί να μειωθεί, θα μεγαλώσει περαιτέρω.

  • Εκπαίδευση για Κλουβί

Το κλουβί είναι αποδεδειγμένα σύμμαχος του σκύλου σας αλλά και δικός σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όργανο εκπαίδευσης και η λύση για πολλές προκλήσεις του κουταβιού. Μην το βλέπετε σαν κάτι άσχημο η βάναυσο. Αν το κλουβί χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να παρέχει στον σκύλο σας ένα μέρος στο οποίο θα μπορεί να χαλαρώσει και να νιώσει ασφάλεια. Το κόλπο σε αυτή την περίπτωση είναι να διδαχθεί ο σκύλος να συνδέσει το κλουβί με κάτι όμορφο και ενδιαφέρον για εκείνον. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι μασήματος η ένα παζλ παιχνίδι με το οποίο θα ασχοληθεί και θα περάσει ευχάριστα την ώρα του στο κλουβί.

Πολλοί σκύλοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση μέσα στο κλουβί τους παρά όταν βρίσκονται μόνοι σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού, βλέποντας σας να φεύγετε. Ωστόσο, στην ιδέα του κλουβιού, άλλοι σκύλοι πανικοβάλλονται. Κάντε την δοκιμή με το κλουβί και δείτε εάν το άγχος του σκύλου σας θα μειωθεί η θα παραμείνει. Θυμηθείτε, ο στόχος δεν είναι να αφήσετε κλεισμένο στο κλουβί τον πιστό σας φίλο όλη την ημέρα σαν λύση στο άγχος του αποχωρισμού. Ο πραγματικός σας στόχος είναι να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή καθώς και την οικία σας ενώ θα τον διδάξετε πως να διασκεδάζει μένοντας για ένα διάστημα μόνος του.

Συμπέρασμα

Παρ’όλες τις προσπάθειες σας, το άγχος του αποχωρισμού  σύμφωνα με το dogspotκ9 στα κουτάβια και στους σκύλους δεν είναι πάντοτε αποτρέψιμο. Αν ο σκύλος σας έχει άγχος αποχωρισμού η θεραπεία θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Γι’αυτόν τον λόγο συμβουλευτείτε τον εκπαιδευτή και κυρίως τον κτηνίατρο σας για να σας βοηθήσουν κατά την διάρκεια της θεραπείας. Όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας μόνο αν δεν τα παρατήσετε. Έχοντας υπομονή και θετική στάση, θα έχετε την δυνατότητα να μειώσετε τον πόνο του σκύλου σας και να αφήσετε το άγχος του αποχωρισμού πίσω σας μια για πάντα.

 

Κοινοποίηση:
Tags: