8 Ιουλίου, 2020

Γιατί ο σκύλος σου φοβάται την καταιγίδα και τι μπορείς να κάνεις;

Μήπως κι ο δικός σου σκύλος φοβάται την καταιγίδα, τις βροντές και τις αστραπές; Υπάρχει εξήγηση και ξέρουμε και τι μπορείς να κάνεις για να τον ηρεμήσεις. 

Κάθε φορά που βρέχει πολύ κι έχει καταιγίδα δείχνει να φοβάται, μαζεύεται μέσα και κουλουριάζεται κοντά σου.

Γιατί ο σκύλος φοβάται την καταιγίδα και τις αστραπές;

Σύμφωνα με τον Δρ. Ragen TS McGowan, «ανάλογα με την προσωπικότητα ενός σκύλου και τις προηγούμενες εμπειρίες του, διαφορετικά είδη μιας καταιγίδας μπορούν να προκαλέσουν φόβο ή άγχος». Όπως συμβαίνει και με τα πυροτεχνήματα, ο θόρυβος ή οι λάμψη των φώτων τον τρομάζουν.

Επιπλέον, μερικά σκυλιά έχουν ευαίσθητη, ενώ συχνά ενοχλούνται επειδή αλλάζει η ρουτίνα τους. Πολλά σκυλιά μπορούν να αισθανθούν τις αλλαγές στην πίεση του αέρα ή μπορεί να ακούσουν τις χαμηλές βροντές πολύ πριν το κάνουν οι άνθρωποι. Σύμφωνα με ορισμένους κτηνιάτρους, τα σκυλιά μπορεί, επίσης, να τρομάξουν υπερβολικά από τη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού που συνοδεύει καταιγίδες.

σκύλος φοβάται την καταιγίδα

Πώς να ηρεμήσεις τον σκύλο σου κατά την καταιγίδα;

 • Μείνε ήρεμος
  Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραμείνεις ήρεμος και ψύχραιμος. Αν αναστατωθείς κι εσύ θα του αποδείξεις ότι υπάρχει λόγος για άγχος και πανικό.
 • Δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο
  Φρόντισε κάθε φορά που θα βρέχει να υπάρχει ένας εσωτερικός χώρος, στον οποίο ο σκύλος σου θα νιώθει άνεση και ασφάλεια. Ο χώρος αυτός μαζί μ’ ένα παιχνίδι του είναι ό,τι χρειάζεται.
 • Τράβα την προσοχή του
  Παίξε μαζί του, άνοιξε την τηλεόραση, βάλε μουσική, κάνε κάτι που θα του αποσπάσει την προσοχή.
 • Προετοίμασέ τον για την επόμενη καταιγίδα
  Δοκίμασε να ευαισθητοποιήσεις τον σκύλο σου στο θέμα της καταιγίδας και στους ήχους της βροντής. Για παράδειγμα, μπορείς κάποια στιγμή να βάλεις αυτούς τους ήχους σε πολύ πιο χαμηλή ένταση την ώρα που παίζετε ή του δίνεις λιχουδιές.
 • Μίλα με τον κτηνίατρο
  Αν το άγχος του σκύλου σου είναι πολύ έντονο, ζήτα από τον κτηνίατρο εναλλακτικές λύσεις για να τον βοηθήσεις να αισθανθεί πιο ήρεμος.
Κοινοποίηση:
Tags: