28 Ιανουαρίου, 2020

Γιατί είναι αναγκαίος ο καλλωπισμός του σκύλου;

Ο καλλωπισμός των κατοικίδιων στο πρώτο άκουσμα δημιουργεί την εντύπωση μιας πολυτέλειας καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν πως ένα τετράποδο δε χρίζει  φροντίδας και περιποίησης. Ωστόσο, μπορεί στα χωριά να ισχύει η νοοτροπία πως ένας σκύλος ή μια γάτα πέρα από ένα πιάτο φαγητό (και αυτό της κακιάς συμφοράς) δεν έχουν ανάγκη από κτηνίατρο, μπάνιο, κόψιμο νυχιών αλλά δυστυχώς δεν είναι αλήθεια.

Τα ζώα υποφέρουν όπως εμείς όταν είναι βρώμικα, με τσιμπούρια, μπερδεμένο τρίχωμα ή νύχια που μπαίνουν μέσα στο κρέας της πατούσας τους. Επίσης, η πέτρα στα δόντια και η κακή στοματική υγιεινή τους κάνει κακό ακόμη και στην καρδιά.

Ευτυχώς οι έρευνες λένε πως περίπου 27% όσων έχουν κατοικίδιο το έχουν ήδη πάει για κάποια περιποίηση και ένα ποσοστό 44% θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο.

Κάθε σκυλί ανεξαρτήτως ράτσας θα πρέπει να είναι περιποιημένο και να καλλωπίζεται για να αισθάνεται καλύτερα και να φαίνεται όμορφο. Ο καλλωπισμός του σκυλιού σας μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα, ανάλογα με τη ράτσα, το μέγεθος και το είδος τριχώματος που έχει.

Τα ανθρώπινα σαμπουάν μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στο δέρμα του σκύλου. Αγοράστε σαμπουάν για σκύλους που είναι φτιαγμένα από φυσικά συστατικά. Εάν ο σκύλος σας έχει ξηρό δέρμα ή παρουσιάζει αλλεργίες, σκέφτείτε ένα σαμπουάν με βασικό συστατικό τη βρόμη. Τα σαμπουάν με aloe vera μειώνουν αισθητά τη φαγούρα, εάν έχει, και μαλακώνουν το τρίχωμα. Να αποφεύγετε τα σαμπουάν με έντονο άρωμα. Μπορεί να αρέσουν σε σας αλλά όχι και στο σκύλο σας. Ανάλογα με το τρίχωμα και τις ευαισθησίες του σκύλου υπάρχουν πολλά διαφορετικά σαμπουάν.

Ράτσες που το τρίχωμα τους μεγαλώνει συχνά θέλουν κούρεμα κάθε 3 – 4 εβδομάδες. Π.χ. Poodle, Shih Tzu,Maltez κλπ. Το κούρεμα δεν είναι απλή υπόθεση και γι’ αυτό θα σας συμβουλεύαμε να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία groomer. Καλό θα ήταν να μην ξυρίζετε το σκύλο σας μόνοι σας.

Τα δόντια του σκύλου χρειάζονται βούρτσισμα 2 φορές την εβδομάδα. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Από κουτάβι πρέπει να συνηθίσει την επαφή των δακτύλων σας στα ούλα του. Στην αρχή και για μερικές ήμερες μπορείτε να του κάνετε απλά μαλακό μασάζ και στη συνέχεια αφού εξοικειωθεί με τα χέρια σας το βούρτσισμα να γίνει ευκολότερο.

Δεν έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων το χρόνο, τις δεξιότητες, την επιθυμία ή την εμπειρία που απαιτείται για να περιποιηθούν το τρίχωμα, τα πέλματα, το δέρμα, τα δόντια και τα αυτιά του σκύλου τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, το καλύτερο είναι να επισκεφτούν ένα κομμωτήριο σκύλων. Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε και να μάθετε στο σκύλο σας τη διαδικασία καλλωπισμού, ώστε να απολαμβάνει την περιποίηση, είναι από μικρή ηλικία, όσο είναι κουτάβι.

Ορισμένες διαδικασίες καλύτερα να τις αφήσετε στους επαγγελματίες.

Μην κόβετε τα νύχια ή μην κουρεύετε το τρίχωμα στα αυτιά και στα πόδια του σκύλου σας, αν φοβάστε και πιστεύετε ότι θα τον τραυματίσετε ή θα τον οδηγήσετε σε άσχημη συμπεριφορά.

Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας, αν δείτε οποιαδήποτε σημάδια στο τρίχωμα, δερματικά προβλήματα, φαλακρά σημεία, υπερβολική ξηρότητα ή λιπαρότητα και ανοιχτές πληγές. Αυτά τα προβλήματα στο τρίχωμα μπορεί να είναι συμπτώματα ενός βαθύτερου προβλήματος που κυμαίνεται από διατροφικές ελλείψεις μέχρι αλλεργίες, έντονο στρες ή υποθυρεοειδισμό.

Κοινοποίηση:
Tags: