17 Ιουνίου, 2020

Γάτες στους δρόμους: Ποιες είναι αυτές που κινδυνεύουν πιο πολύ από ατυχήματα

Το να είσαι γάτα, αρσενική, νεαρή στην ηλικία και ημίαιμη, μάλλον δεν είναι και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο καθώς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Με πρώτον και καλύτερο τα ατυχήματα που προκαλούνται από αυτοκίνητα, τα οποία μπορεί να σου στερήσουν ακόμα και τη ζωή σου.

Αυτό αναφέρει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα του VetCompass που έγινε από το Royal Veterinary College (RVC) στη Μ. Βρετανία, με δεδομένα από κτηνιατρικές κλινικές. Το αντικείμενο της έρευνας; Ποιες γάτες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα στους δρόμους.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αν και μάλλον προβλέψιμα: Οι νεαρές σε ηλικία γάτες, μεταξύ 6 μηνών και 6 χρόνων, είναι οι περισσότερο επιρρεπείς σε τέτοια ατυχήματα. Από αυτές οι αρσενικές γάτες είναι αυτές που έχουν περισσότερο πιθανότητες να πάθουν στους δρόμους κάποιο ατύχημα.

Οι δε ημίαιμες (που μάλλον έχουν στο αίμα τους περισσότερο το μικρόβιο της περιπέτειας) είναι οι γάτες που έχουν περισσότερο από όλες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα.

Η πιο επικίνδυνη εποχή -τότε που γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα- είναι το Φθινόπωρο ενώ τελευταία σε επικινδυνότητα είναι ο Xειμώνας.

Τέλος οι γατούλες που θα χτυπήσουν στη σπονδυλική στήλη ή στην κοιλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Ο κτηνίατρος και ερευνητής Dr. Dan O’Neil συμβουλεύει όσους έχουν γάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τις αφήνουν έξω από το σπίτι: “Θα πρέπει όσοι έχουν αρσενικές γάτες σε μικρή ηλικία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τις αφήνουν να περιπλανώνται έξω από το σπίτι. Οι γάτες αυτές είναι πολύ πιθανό να εμπλακούν σε καβγάδες με άλλες γάτες και έτσι να μην προσέξουν και να τραυματιστούν από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Το να τις αφήσεις αποτελεί μεγάλο ρίσκο που ο καθένας οφείλει να σκεφτεί.”

Κοινοποίηση:
Tags: