24 Φεβρουαρίου, 2020

Γάτα Περσίας: Γεννημένη για κατοικίδιο

Η γάτα Περσίας είναι από τις πιο αξιαγάπητες φυλές, κυρίως χάρη στη μοναδική και χαρακτηριστική εμφάνισή της. Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα ήταν άγνωστες στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του 16ου αιώνα, ενώ οι πρώτοι πρόγονοί τους εισήχθησαν στην Ιταλία το 17ο αιώνα από τον Pietro della Valle. Λίγο αργότερα, 2 παρόμοιες γάτες βρέθηκαν στη Γαλλία, αγορασμένες από την Τουρκία, σε υψηλή τιμή.

Η πρώτη γάτα Περσίας που εμφανίστηκε στο Λονδίνο, το 1888, ήταν η Silver. Το 1920 στην Αμερική εμφανίστηκαν οι πρώτες Colorpoint Persian γάτες, ενώ το 1927 εμφανίστηκαν οι Tabby Persian γάτες (γνωστές και ως “τίγρεις”).

Τα χαρακτηριστικά της

Η γάτα Περσίας είναι η ιδανική φυλή για κατοικίδιο. Είναι ήρεμη, κοινωνική, ευγενική, στοργική και ποτέ δεν εκφράζει επιθετικότητα προς τον άνθρωπο. Αντιθέτως, έχει πολύ έντονη συναισθηματικά σχέση με τον ιδιοκτήτη της. Οι γάτες Περσίας έχουν πολύ καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες γάτες, τους σκύλους αλλά και τα μικρά παιδιά. Είναι ελαφρώς απόμακρες με όσους δεν γνωρίζουν και αντέχουν τη μοναξιά. Σαν φυλή δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική και η γέννα είναι δύσκολη υπόθεση.

Περιποίηση

Η περιποίηση της συγκεκριμένης φυλής είναι μια ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση. Λόγω του τριχώματός τους είναι πολύ επιρρεπείς στο σχηματισμό κόμπων και θυσάνων. Συνεπώς, χρειάζονται βούρτσισμα, χτένισμα και καθαρισμό σε καθημερινή βάση. Πέρα από το τρίχωμά τους, τα μάτια τους παράγουν δάκρυα με μεγάλη συχνότητα, συνεπώς θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. Παρουσιάζουν έντονη τριχόπτωση κυρίως κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τα αναγνωρισμένα χρώματα της περσικής γάτας ως σήμερα φτάνουν τα 180! Οι αναγνωρισμένοι τύποι είναι οι εξής : Μονόχρωμα, Δίχρωμα, Χρυσά, Σίλβερ Σέϊντετ, Καπνοί και με Χρωματιστά ‘Ακρα.

Όσο αφορά τη συχνότητα του μπάνιου, υπολογίστε περίπου μια φορά το μήνα και όχι συχνότερα. Το συχνό λούσιμο καταστρέφει τα φυσικά έλαια του δέρματος και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις.

Δεν λούζουμε την περσική μας γάτα με ανθρώπινο σαμπουάν, ούτε καν με εκείνο που είναι κατάλληλο για παιδιά. Φροντίζουμε να προμηθευτούμε κάποιο που προορίζεται ειδικά για γάτες ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Να έχετε υπόψη ότι τα περισσότερα σαμπουάν για γάτες πρέπει να διαλύονται σε ένα μπουκαλάκι με νερό πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Κοινοποίηση:
Tags: