1 Αυγούστου, 2016

Φώς στα βάθη των Ωκεανών ! Ανακαλύφθηκε νέο είδος φάλαινας ;

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη στα ανοιχτά της νήσου Χοκάιντο της Ιαπωνίας κρατάει την επιστημονική κοινότητα με κομμένη την ανάσα. Από τα σκοτεινά νερα του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού αναδύεται ένα καινούριο – μη καταγεγραμμένο είδος φάλαινας!

Ιάπωνες ψαράδες αναφέραν τα τελευταία χρόνια την ύπαρξη μιας “περίεργης” φάλαινας που δεν είχαν ξαναδεί. Τα γενετικά τεστ που έκαναν επιστήμονες απέδειξαν πως το είδος αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα και είναι τόσο σπάνιο που δεν έχει καν επιστημονική ονομασία!

Η περίεργη φάλαινα που μοίαζει στην ουσία με γουρουνόψαρο, έχει ρύγχος όπως τα δελφίνια και κοντά πτερύγια. Σε ευρύτερη αναζήτηση των επιστημόνων, αποκαλύφθηκε πως  5 παρόμοιες φάλαινες είχαν εμφανιστεί και καταγραφεί στην Αλάσκα από την υπηρεσία ναυτικών ερευνών της Αμερικής. Οι έρευνες δείχνουν πως η μαύρη βραχυκέφαλη  φάλαινα,  που δεν ανήκει σε μικρό είδος, ξεχωρίζει από το ιδιάιτερο στόμα της και άρθρα είχαν γραφτεί για αυτήν το 2013, όταν τρείς είχαν ξεβραστεί στις ακτές της νήσου Χοκάιντο.

Σύμφωνα με τον μοριακό βιολόγο Phillip Morrin της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανογραφίας και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η μεγάλη πρόκληση  για την δήλωση ύπαρξης νέου είδους, είναι να συγκεντρωθούν αρκετά δείγματα από την ευρύτερη περιοχή για έρευνα και διασταύρωση γενετικών δειγμάτων. Η όμάδα του είχε ανακαλύψει και συνδέσει τις 5 φάλαινες στην Αλάσκα με αυτό το είδος και δεν παύει να μας θυμίζει πως οι ωκεανοί κρύβουν πολλά μυστικά, έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα ααπό αυτούς, ακόμα και για τους μεγάλους της ταξιδευτές, τις φάλαινες.

36AF0D8B00000578-3716822-An_illustration_of_the_beaked_whale_provided_by_National_Oceanic-m-20_1469965852915

Το μοναδικό “απτό” οπτικό στοιχείο από την ύπαρξη του νέου είδους είναι το σκίτσο της Αμερικάνικης Υπηρεσίας.

Η μεγαλύτερη φάλαινα με ρύγχος φτάνει τα 12 μέτρα και μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια κυνηγώντας μέχρι και 90 λεπτά χωρίς να αναδυθεί. Η μελέτη τους είναι δύσκολη γιατί κατά κανόνα, η παραμονή τους στην επιφάνεια του νερού είναι τόσο σύντομη κάθε φορά που το καθιστά σχεδόν αδύνατον.

Σύμφωνα με τον Morrin, η υπηρεσία του έχει τα περισσότερα γενετικά δείγματα κητωδών στον κόσμο και θα μπορούσαν να διασταυρωθούν με αυτά των Ιαπώνων ερευνητών του 2013, που είχαν συλλεχθεί στην περιοχή του Χοκάιντο μόνο, για να μπορέσει να γίνει η πιστοποίηση νέου είδους ή όχι. Μια μελέτη που είχε δημοσιευθεί πρόσφατα στο Marine Mammal Science αναλύει δείγματα από 178 φάλαινες με ρύγχος από το δαχτυλίδι του Ειρηνικού και 5 από αυτά ταυτίζονταν με τις “περίεργες” Ιαπωνικές. Το παλαιοτερο δείγμα ανήκει στη συλλογή του Smithsonian και είναι ένα κρανίο που ανακαλύφθηκε το 1948. Μέχρι πρόσφατα θεωρείτο πως ανήκει σε άλλο είδος, ένα άλλο που είχε ανακαλυφθεί στην Αλάσκα βρίσκεται στην κατοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες. Το πιο πρόσφατο δείγμα που φέρνει συγγένειες για ταύτιση είναι από μια αρσενική φάλαινα 7 μέτρων που είχε ξεβραστεί το 2014 στο νησί του Αγ. Γεωργίου του Ειρηνικού. Τα δείγματα αυτά μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν, ωστόσο το τελευταίο δείγμα έφερε δαγκωματιές από είδος καρχαρία των τροπικών!

Οι ερωτήσεις είναι πλέον περισσότερες από τις απαντήσεις. Πώς γίνεται ένα είδος που ταυτίζονται τα γενετικά του δείγματα με άλλα άγνωστης επίσης ταυτοποίησης να απαντάται ταυτόχρονα στα κρύα νερα της Αλάσκας, της Ιαπωνίας και στα ζεστά νερά των τροπικών;

Η φύση των φαλαινών δεν κάνει την έρευνα πιο εύκολη. Η σπάνια αναδυσή της στην επιφάνεια ωθεί τους επιστήμονες σε έρευνα με βάση τα ηχητικά κύμματα με σόναρ σε μια προσπάθεια εντοπισμού τους, σε πρώτη φάση. Ο δισταγμός της Αμερικανικής πλευράς βρίσκει απεναντί της τους βιαστικούς Ιάπωνες, που έχουν ήδη περάσει σε επίσημη φάση περιγραφής του είδους. Αυτό σημαίνει πως σύντομα η μεγάλη άγνωστη θα αποκτήσει λατινική ονομασία και επίσημη περιγραφή των διαστάσεων και χαρακτηριστικών που την κάνουν να διαφέρει από τις υπόλοιπες του είδους της.

Μέχρι η επιστημονική κοινότητα να συμφωνήσει μπορούμε να αποκαλούμε την φάλαινα “φάντασμα”, “karasu” (κοράκι), το όνομα που της έδωσαν οι Ιάπωνες ψαράδες που την συναντούσαν στα ταξίδια τους. Και να ελπίζουμε πως το φώς που πέφτει ξανά στην μελέτη των ωκεανών είναι για καλό.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: