11 Μαΐου, 2020

Επιτρέπεται οι γάτες να τρώνε που και που τυρί;

Μην παρασύρεστε από τις διάφορες εικόνες που κατακλύζουν την τηλεόραση και το διαδίκτυο, οι οποίες δείχνουν μικρά γατάκια αλλά και ενήλικες γάτες να πίνουν γάλα. Μπορεί μια τέτοια εικόνα να είναι όμορφη, όμως στην πραγματικότητα το γάλα, και ειδικά το αγελαδινό, δεν τους κάνει καλό. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες από αυτές είναι λίγο ή πολύ μη ανεκτικές στη λακτόζη. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με εμάς. Τι γίνεται όμως με το τυρί; Μπορούν οι γάτες να τρώνε;

Μπορούν οι γάτες να τρώνε τυρί; Μάθετε τα βασικά 

Σύμφωνα με τους ειδικούς μικρές ποσότητες τυριού θα μπορούσαν να είναι μέρος της διατροφής της και δεν είναι μια επικίνδυνη λιχουδιά. Γιατί όμως γενικά δεν είναι πολύ καλό για την υγεία τους; Γιατί αυτό που συμβαίνει με τη λακτόζη στο γάλα συμβαίνει και με το αγελαδινό τυρί, το οποίο είναι βαρύ ειδικά για τα μικρά γατάκια καθώς δεν μπορούν να το χωνέψουν εύκολα. Για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα.

Μπορούν οι γάτες να τρώνε άλλο τυρί εκτός αγελαδινού;

Αν θέλουμε να τους δώσουμε λίγο τυρί, καλό είναι να προτιμήσουμε το κατσικίσιο, το οποίο είναι ευκολότερο στη χώνεψη. Έτσι αποτελεί καλύτερη λιχουδιά για τις γατούλες μας.

Μπορούμε δηλαδή να τους δίνουμε κανονικά κατσικίσιο;

Σε πολύ μικρές δόσεις ναι. Και για κάποιους λόγους μάλλον είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές δύστροπες γατούλες δεν θέλουν με τίποτα να πάρουν το φάρμακό τους. Οπότε αν το βάλουμε μέσα σε λίγο τυρί, θα το φάνε ευκολότερα. Αυτός είναι ένας τρόπος να πάρουν το φάρμακο.

Ποια τυριά δεν πρέπει να φάνε καθόλου οι γάτες;

Καλό είναι να αποφεύγουμε να τους δώσουμε το μπλε τυρί, το οποίο και δεν πολυσυμπαθούν. Όσο πιο πλούσιο είναι το τυρί, τόσο πιο απαγορευτικό είναι.

Τι επιπτώσεις έχει το τυρί στις γάτες;

Η αδυναμία να απορροφηθεί η λακτόζη από τα γαλακτοκομικά προϊόντα σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να καταλήξει με διάρροια και πεπτικές διαταραχές. Η αδιαθεσία της μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και ίσως χρειαστεί να επισκεφθεί κτηνίατρο.

Κοινοποίηση:
Tags: