27 Μαΐου, 2020

Ένα κακοποιημένο γαϊδουράκι βοήθησε μουγκό κοριτσάκι να μιλήσει

Η μικρή Amber και ο γάιδαρος Shocks είχαν δύσκολο ξεκίνημα στη ζωή τους. Ο Shocks βρέθηκε πριν από κάποια χρόνια ξαπλωμένος σε ένα λιβάδι στην Ιρλανδία έχοντας το στόμα του δεμένο με σχοινί και το σώμα του γεμάτο κακώσεις και πληγές. Ήταν όμως τυχερός καθώς εντοπίστηκε από εθελοντή του καταφυγίου για γαϊδουράκια Donkey Sanctuary στο Μπέρμιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας και μεταφέρθηκε εκεί.

Η Amber από την άλλη γεννήθηκε πρόωρα και έπρεπε να υποβληθεί σε τραχειοτομή για να σωθεί η ζωή της. Της τοποθετήθηκε ένας σωλήνας στο λαιμό για να μπορεί να μπαίνει ο αέρας μέσα.

Η επέμβαση της άφησε πρόβλημα στις φωνητικές χορδές, με αποτέλεσμα να μείνει μουγκή. Ταυτόχρονα μια εγκεφαλική παράλυση κατέστησε αδύνατον να κάνει κάποιες κινήσεις.

Για καλή της τύχη συνάντησε τον Shocks. Ήταν Νοέμβριος του 2013 και εκείνη ήταν μόλις δυο χρόνων. Ένας γνωστός της οικογένειας τους μίλησε για το καταφύγιο στο οποίο είχε πάει ο Shock. Τους εξήγησε πώς μπορεί ένα γαϊδουράκι να γίνει ζώο θεραπείας για διάφορα ανθρώπινα προβλήματα υγείας. Η οικογένεια επισκέφτηκε το καταφύγιο. Η μέρα αυτή άλλαξε όλη τους τη ζωή.

Αμέσως αναπτύχθηκε μια δυνατή σχέση ανάμεσα στη μικρή και το ζώο.¨ Ήταν κάτι καταπληκτικό. Η Amber ήταν η πρώτη ασθενής του Shocks. Στην αρχή βέβαια φοβηθήκαμε. Το ζώο μπροστά της ήταν τεράστιο. Κατέβασε όμως το λαιμό του και η εκείνη τον αγκάλιασε”, θα πει η μητέρα της Austwick.

Έτσι ξεκίνησε μια δυνατή φιλία. Η Amber ανέβαινε στον Shocks και έκανε βόλτες. Τον επισκεπτόταν συνέχεια και δεν ήθελε να φύγει.  Άρχισε να γίνεται δραστήρια και να κάνει πράγματα. Να χαμογελάει και να νιώθει πολύ καλύτερα.

Με τον καιρό οι μύες του κοριτσιού έγιναν πιο δυνατοί και η υγεία του βελτιώθηκε. Μετά από ένα χρόνο υποβλήθηκε σε μια ακόμα επέμβαση για να επανέρθει η ομιλία της. Λίγες μέρες μετά την επέμβαση η Amber είπε τις πρώτες της λέξεις: “Σε αγαπώ Shocky. ”

” Ήταν μια απίστευτη στιγμή για εμάς. Και φυσικά και για εκείνη. Άλλαξε η ζωή μας. Σήμερα η Amber πηγαίνει σχολείο. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δυνατή. Όμως δεν έχει σταματήσει να βλέπει το Shocks. Τον επισκέπτεται συχνά στο καταφύγιο και πηγαίνουν και πάλι τις συνηθισμένες τους βόλτες. Τον περιποιείται, τον χτενίζει και τον φροντίζει. Αυτή η σχέση είναι μοναδική. Είναι ο καλύτερός της φίλος”, θα πει η μητέρα της.

Η ιστορία της μικρής Amber έγινε γνωστή καθώς δημοσιεύθηκε σε εφημερίδες και άλλα μέσα. Ενέπνευσε μάλιστα τους γονείς της Julian και Tracy Austwick να γράψουν ένα βιβλίο με τον τίτλο “Amber’s Donkey”.

 

Θεραπεία με γαϊδουράκια στην Ελλάδα

Για όσους δεν το γνωρίζουν έχει δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένας πραγματικά υπέροχος χώρος με γαϊδουράκια που γίνονται ζώα-θεραπείας για ανθρώπους με διάφορες παθήσεις.

Ο χώρος αυτός ονομάζεται Γαϊδουροχώρα και βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού, 3 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κορωπίου. Σε ένα αγρόκτημα γεμάτο ελιές, αμυγδαλιές και θυμάρι δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά ελληνική ύπαιθρο.

Η ανθρώπινη παρέμβαση εδώ είναι πολύ διακριτική και πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν βρεθεί στο χώρο.

Η επαφή με το γαϊδούρι έχει αποδειχτεί ευεργετική και η ενασχόληση μαζί του μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά στην αυτοεκτίμηση και ισορροπία όλων μας. Στην Ευρώπη, χρόνια τώρα, υπάρχουν θεραπευτικά κέντρα και οργανισμοί που εφαρμόζουν την “ονοθεραπεία” (asinotherapy) ή αλλιώς “υποστηρικτική θεραπεία με γαϊδουράκια” (donkey assisted therapy) που συνίσταται είτε στην από εδάφους υποστήριξη και ενδυνάμωση μέσω της επαφής και της συνεργασίας με ένα γαϊδουράκι, είτε στην εργοθεραπεία/ φυσιοθεραπεία/ ανάπτυξη δεξιοτήτων/ψυχολογική ενδυνάμωση, στη πλάτη του ζώου (κάτι ανάλογο με την θεραπευτική ιππασία).

Το γαϊδουράκι θεωρείται ιδανικό ζώο για αυτή τη χρήση, λόγω του προσιτού μεγέθους του, του ιδιαίτερα υπομονετικού, ήρεμου και τρυφερού χαρακτήρα του αλλά και των ήπιων αντιδράσεών του.

Το ταξίδι στη Γαϊδουροχώρα ξεκινάει από την επαφή με τη φύση, το χώμα, την πέτρα, τα δέντρα, τη μυρωδιά του θυμαριού και το θρόισμα του ανέμου. Στην είσοδο υπάρχουν το μικρό και το μεγάλο στρογγυλό γήπεδο εκπαίδευσης των γαϊδουριών (manez), όπου εκτός από μαθήματα, είναι το σημείο όπου παρουσιάζεται η βασική φροντίδα και περιποίηση των ζώων και γίνονται και τα διάφορα παιχνίδια μαζί τους.

Το μικρό σπιτάκι υποδοχής, που βρίσκεται πιο μέσα, λειτουργεί σαν γραφείο πληροφοριών, βιβλιοθήκη και πωλητήριο τα Σαββατοκύριακα, αλλά μετατρέπεται και σε “μικρό σχολείο” για τα παιδιά που έρχονται τις καθημερινές σε ομάδες.

Οι στάβλοι που βρίσκονται τα ζώα είναι άνετοι και ανοιχτοί για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα. Η αυλή τους είναι μεγάλη για να κινούνται όσο θέλουν. Κατά τη διάρκεια της μέρας έχουν και τη δυνατότητα να βοσκήσουν ελεύθερα ή να παίξουν και σε άλλα σημεία του κτήματος.

Ο χώρος είναι διαμορφωμένος με τρόπο που να μπορούν να έχουν πρόσβαση παντού άτομα με αναπηρίες.

Τι είναι η Γαϊδουροχώρα;

Η Γαϊδουροχώρα είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε από ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα: Την ανάδειξη και διαφύλαξη του γαϊδουριού, την επαναφορά του στη σύγχρονη ζωή σαν ζώο συντροφιάς, την αναγνώριση του σαν πρεσβευτή της ελληνικής παράδοσης και τη χρήση του σαν μέσο θεραπευτικής αγωγής. Καθώς επίσης και την καλλιέργεια μιας νέας συνείδησης σχετικά με την συνύπαρξη και συνεργασία του ανθρώπου με τα ζώα γενικότερα.

Τα έσοδα από τις επισκέψεις στη Γαϊδουροχώρα χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του χώρου και τη φροντίδα των ζώων αλλά επίσης και για να χρηματοδοτούν επισκέψεις παιδιών και ενηλίκων που έχουν ανάγκη.

Συμμετέχοντας σε μια δραστηριότητα της Γαϊδουροχώρας, ο επισκέπτης δίνει τη δυνατότητα σε ένα ορφανοτροφείο, γηροκομείο ή ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα να πάνε εκεί και να νιώσουν τα πολλαπλά οφέλη της επαφής με τα ζώα.

Με άλλα λόγια η Γαϊδουροχώρα είναι ένα πρότυπο κέντρο εκτροφής για τα γαϊδούρια, αλλά και ένας χώρος συνεργασίας, αναψυχής, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και θεραπείας για τους ανθρώπους. Σημαντικό μέρος της δράσης  αφορά τα άτομα με αναπηρίες, αλλά και όλες τις περιπτώσεις ανθρώπων με ανάγκη στήριξης: παιδιών, ενηλίκων ή υπερηλίκων.

Γαϊδουροχώρα: Κορωπί Αττικής,694 461 6160http://gaidourohora.gr/

Πηγή:petpet.gr

Κοινοποίηση:
Tags: