3 Ιουλίου, 2020

Εμβόλιο κορονοϊού για τα ζώα αναπτύσσεται στη Ρωσία

Ρώσοι επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλιο ενάντια του κορονοϊού για τα ζώα. Σκοπός να προστατευτούν γάτες και βιζόν.

Οι επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Κέντρου για την Υγεία των Ζώων υπό τη Rosselkhoznadzor αναπτύσσουν ένα εμβόλιο ενάντια του κορονοϊού στα ζώα, σύμφωνα με τη δημοσίευση του ιστότοπου Veterinariyaizhizn (Κτηνιατρική και ζωή).

«Το εμβόλιο θα προορίζεται για ζώα με υψηλή ευαισθησία, όπως είναι οι γάτες και τα βιζόν» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής έρευνας και παρακολούθησης του Ομοσπονδιακού Κέντρου για την Υγεία των Ζώων, Ιλιγιά Τσβάλα, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι το πρώτο πειραματικό δείγμα του εμβολίου.

Το εμβόλιο πρώτα απ’ όλα σχεδιάζεται για εκτροφεία, εκεί δηλαδή όπου εκτρέφονται ζώα για βιομηχανικούς σκοπούς που όμως είναι ευπαθή σε λοίμωξη. Για παράδειγμα, τα βιζόν μεταξύ των οποίων είναι δυνατή η μετάδοση του κορονοϊού, επειδή το ζώο αυτό μπορεί να μολύνει τα υπόλοιπα. Έτσι, ο ιός SARS-CoV-2, αν βρεθεί σε ένα εκτροφείο, μπορεί να προκαλέσει μια μαζική εστία λοίμωξης.

Ο Τσβάλα επισημαίνει ότι στην Ολλανδία πάρθηκε απόφαση να εξολοθρεύουν ζώα σε 13 εκτροφεία, ενώ στη Δανία ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση σε ένα. Στην Ολλανδία, τα βιζόν που έχουν ασθενήσει έχουν γίνει πηγή μόλυνσης και για το προσωπικό, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε κτηνιάτρους και λοιπές ιατρικές υπηρεσίες.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να περιοριστεί η μόλυνση στα ευπαθή ζώα. Φυσικά, μία από τις μεθόδους πρόληψης είναι ο εμβολιασμός» τόνισε.

Στη δημοσίευση αναφέρεται επίσης ότι, προηγουμένως, τα επιστημονικά ιδρύματα του Rosselkhoznadzor ανέπτυξαν ειδικά τεστ για τη διάγνωση του παθογόνου της COVID-19 για ζώα. Έως τα τέλη του Ιουνίου, είχαν μελετηθεί δείγματα από 59 ζώα -σκύλους, γάτες, βιζόν, λιοντάρια, λύκους και σκαντζόχοιρους.

Κοινοποίηση:
Tags: