9 Ιανουαρίου, 2017

Έφυγε από τη ζωή ο Tilikum… Η τραγική ιστορία μιας όρκας που έζησε στην αιχμαλωσία 34 χρόνια!

Μετά από 34 χρόνια αιχμαλωσίας, μία από τις πιο γνωστές όρκες – ο Tilikum – έφυγε από τη ζωή μέσα στο θαλάσσιο πάρκο που ήταν φυλακισμένη και θέαμα για χιλιάδες επισκέπτες. Δεν πρόλαβε να ζήσει στη θάλασσα παρά μόνο τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του…

Το SeaWorld ανακοίνωσε πως ο Tilikum, ο οποίος πιστευόταν πως ήταν 36 ετών, πέθανε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περιτριγυρισμένος από εκπαιδευτές και κτηνιάτρους.

Η μεγαλύτερη, πιο γνωστή- και πιο «διαβόητη», λόγω τριών θανάτων- φάλαινα όρκα (είδος που είναι γνωστό στο ευρύ κοινό ως «φάλαινες δολοφόνοι») που ζούσε υπό αιχμαλωσία στο SeaWorld στις ΗΠΑ, πέθανε στο Ορλάντο μετά από μακρά μάχη με ασθένεια, περιλαμβανομένης μιας μόλυνσης στους πνεύμονες που αποδείχτηκε πολύ ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Όπως έγραψε για το National Geographic πρόσφατα ο Τιμ Ζίμερμαν, ένας εκ των συγγραφέων του «Blackfish», η ζωή του Tilikum «άλλαξε το πώς βλέπουμε το SeaWorld και τη βιομηχανία των θαλάσσιων πάρκων, καθώς και τον ηθικό μας γνώμονα σχετικά με τον εγκλεισμό και την επίδειξη νοημόνων, περιπλανώμενων ειδών».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, ο Tilikum πιάστηκε στα ανοιχτά της Ισλανδίας το 1983, όταν ήταν σε ηλικία δύο ετών. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σε αιχμαλωσία, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν στο SeaWorld Orlando, όπου τον έβλεπαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2010, ο Tilikum παρέσυρε την εκπαιδεύτρια Ντον Μπρανσό στη δεξαμενή του και την σκότωσε. Το τραγικό αυτό συμβάν έγινε είδηση, αλλά λίγοι ήταν αυτοί που ήξεραν ότι η συγκεκριμένη όρκα είχε εμπλακεί και σε άλλους δύο προηγούμενους θανάτους ανθρώπων: Ο πρώτος ήταν ενός άλλου εκπαιδευτή, το 1991, και ο δεύτερος ενός παρείσακτου το 1999. Πολλοί άρχισαν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργεί το όλο σύστημα στο οποίο μεγάλωσε και επιδεικνυόταν.

falaina

«Αντί να εμφανίζεται ως μια χαρακτηριστική, χαρούμενη φάλαινα δολοφόνος που απολάμβανε το SeaWorld και οι φίλοι του για πέντε περίπου δεκαετίες, ο Tilikum απαίτησε ο κόσμος να έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητά…που περιελάμβανε αποχωρισμό από την οικογένειά του, εγκλεισμό, ανία, χρόνιες ασθένειες, επιθετικότητα μεταξύ των φαλαινών δολοφόνων του πάρκου και επιθετικότητα απέναντι στους εκπαιδευτές» έγραψε ο Ζίμερμαν.

Με μήκος περίπου επτά μέτρα και βάρος γύρω στους 5,5 τόνους, ο Tilikum έγινε , από κυνηγός στην άγρια φύση, ατραξιόν για τουρίστες, και κατά το διάστημα αυτό γινόταν αποδέκτης επιθετικής συμπεριφοράς από άλλες αιχμάλωτες φάλαινες, ενώ βίωνε στρες λόγω του αποχωρισμού του από την οικογένειά του, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές του. Επίσης, το πρόγραμμά του όσον αφορά στις επιδείξεις και την εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. Ακόμη, συμμετείχε σε εγχειρήματα με σκοπό την αναπαραγωγή φαλαινών σε αιχμαλωσία: Θεωρείται ότι ήταν ο πατέρας 21 μικρών, 11 εκ των οποίων πέθαναν πριν από αυτόν, σύμφωνα με την οργάνωση People for the Ethical Treatment of Animals.

falaina2

Ωστόσο, η ζωή του είχε απήχηση, καθώς ήταν η ιστορία του που προκάλεσε διαμαρτυρίες, μποϊκοτάρισμα των πάρκων από μουσικούς και τελικά την ανακοίνωση πως η εταιρεία θα αρχίσει να μειώνει την ψυχαγωγία που βασίζεται σε ζώα…

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr

Πηγή: Huffingtonpost

Κοινοποίηση:
Tags: