3 Φεβρουαρίου, 2017

Δίπλα σε ένα δαγκωμένο παπούτσι… δύο μάτια σαν κι αυτά! Νιώθουν τελικά οι σκύλοι ενοχές;

Πολλοί από εμάς έχουμε δει το σκύλο μας να μας κοιτάζει με πληγωμένο ύφος, γεμάτο ενοχές, ενώ δίπλα του βρίσκεται ένα σκισμένο μαξιλάρι ή ένα δαγκωμένο ζευγάρι παπούτσια και πολλά άλλα που αν καταμετρήσουμε δεν μας φτάνει ολόκληρη η μέρα…

Ξέρετε, αυτό που σκύβουν λίγο το κεφάλι, κατεβάζουν τα αφτιά και κοιτάζουν με μάτια υγρά. Νιώθουν, όμως, πραγματικά ντροπή;

skyloszhmia

Μάλλον όχι, σύμφωνα πάντα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην The Telegraph. Οι ερευνητές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι όταν ένας σκύλος μοιάζει να έχει ενοχές, είναι απλά επειδή ανταποκρίνεται στον θυμό και τη γλώσσα του σώματος του ανθρώπου που τον κοιτάζει κάπως αγριεμένα και θυμωμένα.

«Είχα έναν πελάτη που είχε 3 σκυλιά και κάθε φορά που συνέβαινε ένα περιστατικό, όπως κάποιος να είχε φάει ένα παπούτσι, ένα από αυτά είχε ένοχο ύφος, αλλά συχνά δεν ήταν ο σκύλος που είχε κάνει τη ζημιά. Ήταν απλά το πιο ντροπαλό σκυλί, το οποίο φοβόταν περισσότερο την αντίδραση του ιδιοκτήτη του», ανέφερε η Δρ. Ljerka Ostojic, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

skyloszhmia2

Η Ostojic που είναι η βασική συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο επιστημονικό περιοδικό Behavioural Processes αναφέρει ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν κανέναν στοιχείο που να υποστηρίζει ότι τα σκυλιά έχουν αυτό το ένοχο βλέμμα όταν δεν τους μαλώνουν.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αφού δεν γίνεται να τους ρωτήσουμε», ανέφερε η κτηνίατρος Dr. Bonnie Beaver, «αλλά η γλώσσα του σώματός τους είναι μία αντίδραση στη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιεί το αφεντικό τους».

Επίσης, έρευνα που είχε γίνει το 2009 διαπίστωσε ότι τα σκυλιά έχουν την τάση να έχουν αυτό το ένοχο βλέμμα, αν τα μαλώνουν τα αφεντικά τους, ακόμα κι αν δεν είχαν κάνει κάτι κακό. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορούν να νιώσουν σύνθετα κοινωνικά συναισθήματα, όπως είναι η ντροπή ή η ενοχή, μπορούν να αναπτύξουν συναισθήματα όπως είναι ο ενθουσιασμός, το άγχος, η πληρότητα, ο φόβος, ο θυμός, η χαρά, η υποψία και η αγάπη.

Όπως και να ‘χει, όταν σε κοιτούν με αυτά τα μάτια, πως αντιστέκεσαι; Για αυτό θα ερευνήσουμε τι λένε οι επιστήμονες, χρειαζόμαστε μερικές καλές συμβουλές!

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr

Πηγή: animalplanet.gr

Κοινοποίηση:
Tags: