2 Νοεμβρίου, 2016

“Δεν άκουσα. Πως είπατε; Συγγνώμη κύριε ποιος είστε;” Πως θα συστήσετε μια γάτα στον σκύλο σας;

Αποφασίσατε ότι θα προσθέσετε ακόμα ένα μέλος στην οικογένεια σας; Τους υπόλοιπους τους ρωτήσατε; Σαφώς και αστειευόμαστε. Βεβαίως, αν τα αδέρφια πρόκειται να είναι μια γάτα και ένας σκύλος, χρειάζεται ένας ξεχωριστός χειρισμός. Δώστε βάση…

Δεν είναι ιδιότροποι, ούτε οι μεν ούτε οι δε. Όμως σκεφτείτε ότι μέχρι τώρα μπορεί να ήσασταν αποκλειστικά δικοί τους και ξαφνικά τους παρουσιάζεται και κάποιον άλλον, με τον οποίο θα πρέπει να μοιράζονται την αγάπη σας. Σε όλο αυτό, προσθέστε ότι πρόκειται και για κάποιον που δεν έχει την ίδια μουσούδα και οι συνήθειες τους διαφέρουν κατά πολύ. Για να μην αρχίσουμε από τώρα με το θέμα των χαρακτήρων. Ψυχραιμία! Θέληση να υπάρχει και… τακτική.

grumpy-cat-and-grumpy-puppy

Εντάξει μπορεί η πρώτη εικόνα είναι κάπως σαν την από πάνω αλλά μην απογοητευτείτε. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κάποιοι σκύλοι τα πάνε πολύ καλά με τις γάτες, δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους, μερικοί είναι τόσο υπεράνω που απλά αδιαφορούν, ενώ, μην σας φανεί περίεργο, υπάρχουν και εκείνοι που τελικά θα γίνουν φίλοι και μπορεί ακόμα και να παίζουν και να κοιμούνται μαζί.

f

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη γνωριμία, πολύ βασική αλλά όχι πάντα καθοριστική! Ας το σκεφτούμε σαν ένα πρώτο ραντεβού, η γλώσσα του σώματος θα μας πει πολλά οπότε να είστε παρατηρητικοί! Αν δείτε αυτιά προς τα πίσω και σώμα σε ένταση, κρατήστε τις κατάλληλες αποστάσεις, μην αφήσετε ακόμα τον σκύλο σας να την πλησιάσει, δεν είναι έτοιμος για το πρώτο βήμα.

Όλα χρειάζονται το χρόνο τους και πάνω από όλα να έχετε υπομονή εσείς οι ίδιοι. Στην καλύτερη περίπτωση, το σώμα του σκύλου σας θα είναι χαλαρό, αν την κοιτάζει μην αγχωθείτε, απλώς την περιεργάζεται. Επίσης, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το περιβάλλον στο οποίο θα βρίσκονται. Για παράδειγμα, μπορεί μέσα στο σπίτι όλα να μοιάζουν μια χαρά, αν όμως βγουν σε κάποιον εξωτερικό χώρο να αλλάξει η συνθήκη οπότε και η συμπεριφορά τους.

c

Μια πρόσωπο με πρόσωπο, πρώτη επαφή, δεν είναι άσχημη ιδέα. Σε αυτή την περίπτωση κάποιος κρατά τον σκύλο και ένα άλλο μέλος της οικογένειας φέρνει τη γάτα. Η γάτα συνήθως δεν αποτελεί κίνδυνο για τον σκύλο, αν δούμε ότι είναι ήρεμη και δεν σηκώνει τη ράχη της, την αφήνουμε να τριγυρίσει και να έρθει κοντά μας. Αν ο σκύλος μας είναι ψύχραιμος του λέμε να καθίσει ή να ξαπλώσει και αν τον δούμε να αδιαφορεί για την γάτα τον επιβραβεύουμε, κάπως έτσι μπορεί να ξεκινήσει μια πρώτη γνωριμία.

d

Το πρώτο ραντεβού δεν χρειάζεται να διαρκέσει πολύ, θα έχουν χρόνο να τα πουν εν καιρώ ας μην τους κουράσουμε από την αρχή. Δέκα λεπτά είναι ένα καλό χρονικό διάστημα. Αρκετό για να δει και να μυρίσει λίγο ο ένας τον άλλο, αλλά όχι όσο χρειάζεται για να μάθουν τις ιδιοτροπίες τους. Άλλωστε αυτά θα έχουν όλο το χρόνο να τα μάθουν στην πορεία.

a

Πολύ βασικό είναι να λάβετε υπόψη σας τον χαρακτήρα του σκύλου σας. Ο καθένας μας έχει τις ιδιαιτερότητες του, έτσι και οι αγαπημένοι μας τετράποδοι σύντροφοι, είναι πολύ βασικός παράγοντας και δεν πρέπει να τον παραβλέπουμε. Οι ειδικοί συμπεριφοριολόγοι αναφέρουν ότι, γνωρίζοντας τον σκύλο – ή την γάτα μας σε μια αντίστροφη περίπτωση – ουσιαστικά ξέρουμε αν θα καταφέρει να συνυπάρξει με ένα άλλο σκύλο ή γάτα στον ίδιο χώρο.

b

Πριν την γνωριμία φυσικά, υπάρχει και η προετοιμασία. Ο σκύλος μας έχει τρόπους και πρέπει να τους φρεσκάρουμε για να κάνει καλή εντύπωση στην δεσποσύνη που θα συναντήσει. Όπως είπαμε παραπάνω, χρειάζεται απόσταση και καλή συμπεριφορά στην πρώτη συνάντηση. Ο σκύλος μας θα πρέπει να μας ακούει και εμείς σαν διαιτητές να φροντίζουμε για την διατήρηση των κανόνων του παιχνιδιού.

Οπότε πριν γίνει η συνάντηση, κάντε μια επανάληψη στα sos. Ποια είναι αυτά; Κάποιες βασικές εντολές όπως, κάτσε, ξάπλωσε, μείνε. Απλά πράγματα… λέμε τώρα. Αν και όλοι ξέρουμε ότι με την κατάλληλη λιχουδιά όλα γίνονται, μαζί με αρκετό γαρνίρισμα υπομονής, τα είπαμε αυτά, μην τα ξαναλέμε.

g

Οπότε, ανακεφαλαιώνουμε! Κοιτάμε τη γλώσσα του σώματος, μικρής διάρκειας συνάντησης, κανόνες καλής συμπεριφοράς, υπομονή και έχουμε κατά νου τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του κατοικίδιου μας!

460e23c7-4b00-41e3-809c-6324ff7c566e

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που τελικά σκύλος και γάτα έγιναν αχώριστοι και άλλες βέβαια που δεν ήθελα να βλέπουν ο ένας τον άλλο. Πρέπει να σεβόμαστε τον χαρακτήρα των τετράποδων συντρόφων μας και να μην πιέζουμε καταστάσεις σε περίπτωση που βλέπουμε ότι κάτι δεν μπορεί αν συμβεί.

Ωστόσο, η υπομονή και η θέληση σε συνδυασμό με την αγάπη και τον σωστό τρόπο προσέγγισης ορισμένων καταστάσεων, όπως μια τέτοιου είδους γνωριμία, κάποιες φορές φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αρκεί να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, να βλέπουμε τα σημάδια, να μην ακούμε μόνο τη δική μας φωνή και να ενημερωνόμαστε – ρωτάμε – ζητάμε βοήθεια, όπου χρειάζεται.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: